İYGAD’da istifa yağmuru.

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği’nde bir bir istifalar yaşanıyor

İYGAD’da istifa yağmuru.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYGAD’ın genel kurulu sonrası durum değerlendirmesi yapan İYGAD üyesi bir grup gazeteci, dernekten istifa kararı alarak yeniden yapılanma süreci başlattılar. İYGAD’tan istifa eden gazetecilerin yayınladığı açıklama ve isimleri şöyle:
1- İstanbul’da ve bölgemizde yerel gazeteciliğin prestiji, saygınlığı olması
2- gereken yerde değildir. Meslek ilkeleri ve meslek etiğinin göz ardı edildiği, eline fotoğraf makinesini alanın kendisini gazeteci olarak ilan ettiği bir sürecin içindeyiz.
3- Gelinen noktada kimileri, gazetesini veya gazeteci kimliğini; siyasiler, belediye başkanları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, ticaret yapanlar ve kişiler üzerinde baskı olarak kullanmakta ve saygınlığımızı zedelemektedirler.
4- Tüm bunların yanı sıra meslektaşlarımız arasında sosyal, kültürel, ekonomik ve meslek değerleri ile ilgili dayanışma eksikliği de bulunmaktadır.
5- Yukarıda belirttiğimiz temel unsurların yanı sıra mesleki gelişime de katkı sunması amacıyla 10 yıl önce kurulan İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) bünyesinde bu güne kadar bizlerinde rahatsızlık duyduğu unsurlar ve yaşadığımız mesleki sorunları çözümüne yönelik bir çözüm geliştirilememiştir.
6- 26 Mart 2011 günü gerçekleşen kongre sonucunda ortaya çıkan sonuç da göstermektedir ki, bu durum değişmeyecektir.
7- Geçmiş 6 ayda yaptıklarıyla İYGAD’ı kendi arzu ve isteklerine göre şekillendirmek isteyen İYGAD yönetimi tekrar görev başına gelmiştir. İYGAD bu kongre ile dar, gurupçu, bölgesel bir zihniyete teslim edilmiştir.
8- İYGAD yönetimi göreve geldiği 1 Eylül 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongreden itibaren üyelerine ve kamuoyuna yönelik şeffaf değildir. Aynı zamanda mevcut yönetim; üyelerinin ve muhalefetin (Doğum yerleri, politik kimlikleri gibi) farklı kimlikleri üzerinden yürütülen kışkırtıcısı, bölücü seçilme kampanyası dernek içersinde ötekileştirme ve ayrıştırma yaratmıştır.
9- Kongre kararının ardından yeni yapılan üyeler ve kaydı silinen üyeler kamuoyuna ve üyelere deklere edil(e)memiştir. Kongre tarihi yaklaştığında üyelerden gelen; “Kongrede oy kullanacak delegeleri ve üyelikleri düşürülen üyeleri bilmek istiyoruz” talebi üzerine yönetim, kongreye birkaç gün kala aldığı yeni bir kararla kongreye eski delege listesi ile gideceğini açıklamak zorunda kalmıştır.
10- Kongre öncesinde ve kongre günü yönetimin başı tarafından yeni üyelerin üyeliklerinin muhalefet tarafından engellendiği iddia edilmiş ve gerçekler kamuoyundan saklanmış ve çarpıtılmıştır. Kongre günü yönetimin başı yeni üye yapıldığını kimi üyelerin silindiğini iddia ederken, yönetimin sekreteri ise yeni üye yapılmadığını ve üyelerin silinmediğini iddia etmiştir.
11- İYGAD’ın Kaya Rama’da Otel’de gerçekleştirdiği dayanışma yemeğinin hedefi elde edilecek gelirle derneğe kendi mülkünü almaktı. Aradan geçen zamana ve kongrede sunulan hesaplara rağmen dayanışma yemeğinde elde edilen gelir ve gider net açıklamamış, şaibe oluşmuştur. Kaya Rama’da Otel’de yapılan gecenin kişi başına yemeğin 80 TL olduğu yönetimin başı tarafından kongrede açıklanmıştır. Kendilerinin açıklamasına göre geceye 500 kişi katılmış ve yemek ücreti olarak 40 bin Tl ödenmiştir. Bu paranın 15 bin TL’sini muhtelif sponsorlar (İsimleri söylenmemiştir) kalan 25 bin TL’nin ise DELTA ŞİRKETLER GRUBU’nun sponsorluğu ile ödendiği belirtilmiştir.
12- Kongre günü, derneğin hesapları ve dayanışma yemeği ile ilgili gecede kaç bilet (Tanesi 100 Tl satılmıştır) satıldığının hesabı net olarak ortaya konulamamıştır. Geceye (yönetimin açıklamaları) 500 kişi katılmış bu rakamın 300’den fazlası protokol olarak ilan edilmiştir. İddiaya göre sadece bir belediye başkanından alınan bilet parası yaklaşık 7 bin 500 TL’dir. Dayanışma yemeği altında müteahhitlere plaket dağıtılan gecede satılan bilet sayısı ve sponsorluk olarak alınan rakamlar bile muammadır.
13- Topluma yönelik eleştiri hakkını kullanan, haberler yapan gazetecilerin kendi meslek örgütünde yaşananlarla ilgili konuşmaması, yazmaması ve hesap sormaması etik değildir. Ve yönetim kongrede gecenin hesabının verememiş ve internet sitesinde hesaplarını kamuoyuna deklere edememiştir.
14- Kongrede geçtiğimiz günlerde tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’le ilgili yapılan konuşmalara, yönetim ve divan başkanı tarafından ‘burada siyaset yapamazsanız’ diyerek konuşmalara müdahale edilen bir yapı gazeteci meslek örgütü olmaktan çıkmıştır.
15- İstanbul’da tutuklanan gazetecilerle ilgili yürüyüş yapılırken, dernek merkezinde bir meslektaşımızın milletvekili aday adayı açıklaması aynı saatlere getirilmesi, (tutuklu) gazetecilerle mesleki dayanışmanın mevcut dernek yönetimi tarafından yerine getirilemeyeceğinin somut bir göstergesidir.
16- Kongre günü divan başkanı seçiminde, yönetim kurulu üyesi olan şahsı önermeleri, yapılan oylamada tüm itirazlara rağmen üyelerin oylarını bile şeffaf saymayan, çoğunluğun kendilerinden olmadığını anladıklarında kongreye iptal etmeye kalkan, dernek mali müşavirinin müdahalesi ile kongreye devam etmek zorunda kalan bir yönetimin mesleğimize vereceği hiçbir şey yoktur.
17- Bizim için İYGAD 26 Mart Cumartesi günü yapılan kongre ile miadını doldurmuştur. Dernek Esenyurt içersine hapsolmuş, hemşeri ilişkileri içersinde boğulmuş ve dar, çıkarcı ve mesleki kaygıların dışında başka hesaplarla ile hareket eden bir yapıya dönüşmüştür. İYGAD’ın bize göre artık mevcut yapısı ile meslektaşlarımıza verebileceği bir şey yoktur.
Yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden dolayı, aşağıda imzası olan biz gazete sahipleri, temsilcileri ve yerel gazete mensupları yeni bir yol arayışı yapabilmek için dernek üyeliğinden istifa ediyoruz.


Kamuoyuna duyurulur…

A.Refik Bek Ali Tarakçı Haluk Talay
Değişim Gazetesi Gerçek Gazetesi Manşet Gazetesi
www.silivrimiz.com

Erdal Karasansar Fatma Sarıbıyık Umut Veli Develi

Değişim Gazetesi Haberdar Gazetesi Yaşam Gazetesi

Emin Beyaz Osman İslam Zerrin Çağlar

Anahtar Gazetesi Aktüel Gazetesi Hürbakış Gazetesi

Barış Emregül Hasan Can Ali Girgin

Yerel Medya Gazetesi Golden Life Marmara Gazetesi

Kaan Göktaş Hakan Songur Dilek Onur Sırdaş

www.silivrihaber.net Bölgede Meydan Gazetesi Küpe FM
Hürhaber

Ahmet Korkmaz İbrahim Keskin Ekrem Hacıhasanoğlu

Köprü Gazetesi Yeni Manşet Gazetesi İstanbul Havadis

Tayfun Ercan Aynur Cihan Tarakçı

Gazete Küçükçekmece Yeni Adım ve Genç Bakış Gazetesi

Celal Karaali Yavuz Kaynarca Yunus Arıkan

Şaban Çağlar Erhan Kızılyar Ümit Ersoy

Uygur Erol Necip Aras Emek Karakaş

Savaş Atak Serdal Ural Kamil Uci

Mehmet Topaloğlu Servet Yıldırım Ahmet Özdemirel

Ahmet Bilici Handan Şener Oray Parlak

Nevin Tayfun Handan Kepçeli Melis Avcı

Kerem Şensözsözlü Baturay Tarakçıoğlu Hıdır Ulağ

Rasim Şimşek İrfan Demir Resul Törel

Sefa Kara Abdullah Aslan Arif Gündoğdu

Habibi Meydan Nurten Çidik Hüseyin Çidik

İsmet Ülger Kazım Ay Elçin Alptekin

Fatma Özer Zafer Nalkıran Çetin Çelik

Hakkı Aydın Aydın Doğar