Kart dolandırıcılarından görülmemiş yöntem

İstanbul'da düzenlenen siber operasyonunda vatandaşların kartlarını kopyalayarak 1 milyon liralık vurgun yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Türkiye'de ilk kez görülen ve fark edilmesi çok zor olan 'Deep İnsert Skimmer'...

Kart dolandırıcılarından görülmemiş yöntem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul’da düzenlenen siber operasyonunda vatandaşların kartlarını kopyalayarak 1 milyon liralık vurgun yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Türkiye’de ilk kez görülen ve fark edilmesi çok zor olan ‘Deep İnsert Skimmer’ isimli kart kopyalama cihazını kullanamadan yakalanan 10 şüpheliden 6’sı tutuklanırken, şebeke üyelerinin düzeneği bankamatiklere yerleştirme anları ise güvenlik kamerasına yansıdı.

Edinilen bilgilere göre, vatandaşların banka ve kredi kartlarından bilgileri dışında para çekildiği bilgisi üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Çalışma kapsamında vatandaşların bilgileri dışında paralarının çekildiği bankamatikler belirlenerek, güvenlik kamera görüntüleri incelemeye alındı. Yapılan incelemelerde kopyaladıkları kartlar ile para çeken şebeke üyeleri belirlenerek takibe alındı. Yapılan takip sonucu şebeke üyelerinin adresini belirleyen polis ekipleri operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında, Köksal G., Vural K., İhsan S., Yavuz D., Serkan S., Engin Ş., Halit K., Zeynep Y., Ela G., Tevfik Kürşat T. isimli 10 şüpheli gözaltına alındı. Adreste yapılan aramalarda ise 15 adet kopyalama aparatı, 140 adet manyetik şeritli kart, 4 adet MSR cihazı, 1 adet POS cihazı, 13 adet bilgisayar, 15 adet telefon, 1 adet lehim makinesi, satışa hazır halde 35 gram uyuşturucu ile birlikte 1 adet sahte sürücü belgesi ele geçirildi.

Türkiye’de ilk kez denenecekti

Ayrıca polis ekiplerinin adreste yaptıkları aramalarda, Türkiye’de ilk defa görülen ‘Deep İnsert Skimmer’ isimli bir kart kopyalama düzeneğinin çizimleri ve kalıpları ele geçirildi. Şebekenin hazırladığı ‘Deep İnsert Skimmer’ düzeneklerini bankamatiklere denemek için yerleştirdiği güvenlik kameralarına yansıdı. Yaklaşık 6.5 santimetre olan ‘Deep İnsert Skimmer’ isimli düzeneğin bankamatiklere kolay yerleştirildiği ve fark edilmesinin çok zor olduğu belirtildi.

1 milyon liralık vurgun yaptılar

Gözaltına alınan 10 kişi Vatan Caddesi’nde bulunan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyette yapılan detaylı incelemelerde şebeke üyelerinin yaklaşık 500 vatandaşın kartlarını kopyalayarak 1 milyon liralık vurgun yaptıkları tespit edildi.

Dolandırıcılık anları kamerada

Bankaların güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde dolandırıcıların bankamatiklere düzenekleri yerleştirdikleri görülüyor.

6 kişi tutuklandı

Gözaltına alınan 10 kişi Vatan Caddesi’nde bulunan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak’, ‘Banka veya Kredi Kartlarının kötüye kullanılması’, Yasak cihaz veya programların kullanılması’, ‘Resmi belgede sahtecilik’ ve ‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçlarından işlem yapılarak adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan Mahkemeye çıkartılan 10 kişiden 6’sı tutuklandı. Köksal G., Vural K., İhsan S., Yavuz D., Serkan S., Halit K. tutuklanırken, Engin Ş., Zeynep Y., Ela G., Tevfik Kürşat T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.