AKOM'dan fırtına ve hortum uyarısı

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), sağanak yağış, fırtına ve oluşabilecek hortuma karşı İstanbulluları uyardı.

AKOM'dan fırtına ve hortum uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bugün akşam saatlerine doğru başlaması beklenen yağışların salı sabahına kadar etkili olması bekleniyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji biriminin değerlendirmelerine göre İstanbul'un batı kesimleri Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. Marmara bölgesinin salı sabahına kadar kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

AKOM’dan yapılan açıklamaya göre, yağışların İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Kırklareli ve Tekirdağ çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın poyraz ve karayel yönlerinden kuvvetlice, yağış anında hamle yaparak fırtına şeklinde esmesi (30-70 km/saat) beklenirken, yağışla birlikte yıldırım, şimşek, dolu ve hortum oluşma ihtimali var. Yaz yağmurlarının kısa zaman diliminde (7-15 dakika) şiddetli düştüğünden anında akışa geçtiği ve yollarda göllenmelere, kod seviyesinin altında kalan kesimlerde ise su baskınlarına neden olabileceği bildirildi. Yağışların saat 16.00-17.00’den itibaren etkili olması bekleniyor.

Meteoroloji'den yapılan uyarı doğrultusunda AKOM alarma geçerken, tüm birim yetkilileri toplandı. Anaarterler ve yollarda mazgal temizleme, kanal açma çalışmaları yapıldı, yaprak ve poşetlerden tıkanan yağmur suyu kanalları temizlendi. Muhtemel su baskını olabilecek alt geçit ve yollarda tedbirler alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, Park Bahçeler,Atık Yönetimi Müdürlü ekipleri 2.150 personel ve 1.020 aracın olumsuzluklara karşı hazır bekletildiği ifade edildi.