Bulgaristan Göçmenlerinde kongre hazırlığı

Aralık ayında gerçekleştirilecek kongre öncesinde geniş katılımlı bir yönetim kurulu toplantısı gerçekleştiren Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Balkan Evi Projesini hayata geçirmenin yollarını arıyor.

Bulgaristan Göçmenlerinde kongre hazırlığı

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Taner Şafak Başkanlığında Perşembe akşamı Dilek Pastanesinde bir araya geldi. Aralık ayında gerçekleştirilecek dernek kongresi öncesinde yeni yönetimin oluşturulması ve gelecek dönem çalışmalarının değerlendirildiği toplantının konukları da vardı. Bulgaristan'da iki ayda bir yayınlanan, Goren Dunav Vakfı'nın fikir, sanat ve kültür dergisi Tuna Boyu'nun İmtiyaz Sahibi ve İsmail Tunalı, derneğin geçmiş dönem kurucularından Hüdaim Tuna, İş Bankası Müdür Yardımcısı Aydın Arslan, Avukat Şükriye Akkaya Karakuş ve Silivri Haber Ajansı Koordinatörü Şenay Kobak Dernek çalışmalarına bundan sonraki süreçte destek olmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN ULAŞIM İMKÂNI
Dernek Başkanı Şafak, toplantıda 6 Kasım Pazar günü Bulgaristan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkındaki duyuruyu yeniledi. Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri 06 Kasım Pazar günü yapılacak. Oy kullanmak isteyen çifte vatandaşların sandık açılan Çerkezköy-Kapaklı'daki okulda oy kullanmaları için dernek aracılığıyla otobüs ile ulaşım desteği sağlanacağını aktardı. Oy kullanmak isteyen vatandaşların seçim günü yanında geçerli Bulgaristan kimliği veya pasaport bulundurması zorunluluğunu da hatırlattı. Şafak, “Tüm hemşerilerimizi vatandaşlık görevini yerine getirmeye, seçimlerde oy kullanmaya davet ediyoruz. Temin ettiğimiz otobüsler 6 Kasım Pazar Günü saat 09:00'da Kipa AVM Girişi önünden hareket edecektir” dedi. Çorlu ve Avcılar'da da 13 adayın yarışacağı Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bölgemizde ikamet eden Bulgaristan vatandaşları oy kullanabilecek. Seçimlerin ikinci tura kalma olasılığı yüksek olarak değerlendirildi.
BALKAN EVİ PROJESİ
Aralık ayında yapılacak genel kurulun dışında derneğin en önemli projesi de toplantıda masaya yatırıldı. Türkiye'de çeşitli bölgelerde birkaç örneği bulunan Balkan Evi Projesini Silivri'de hayata geçirmek istediklerini belirten Dernek Başkan Yardımcısı Beyzat Bedel bu konuda üyelerin önerilerini tartışmaya açtı. Bedel proje taslağını şöyle açıkladı: “Kültürümüze, gelenek göreneklerimize, örf ve adetlerimize hizmet edecek ve yaşatacak bir çalışma olarak üzerinde duruyoruz. Balkan Kültürümüzün özellikleri, tarihi ve sosyal yapısının sergileneceği sergi salonu, tanıtım ve sinevizyon odaları ile kütüphanesi olan bir ortam oluşturmayı amaçlıyoruz. Balkan ülkelerinden kardeş şehirlerimizin yöresel kültürlerinin yer aldığı odalar, Göç Müzesi, geleneksel nişan, kına gecesi ve törenlerine ev sahipliği yapacak bir mekân. Bulgaristan ve Balkan yemek kültürünün yansıtılacağı, kahvaltı programları organize edilecek, kısacası Bulgaristan ve Balkan Kültürünü yaşatacağımız Balkan Evi'mizin Silivri'mize ve bizlere çok yakışacağını düşünüyoruz.”

ÜYE ÇALIŞMASINA AĞIRLIK VERİLECEK
Dernek yönetim kurulu üyeleri Silivri'de bulunan Bulgaristan Göçmenlerini dernek çatısı altında birleştirme çabalarına, üye çalışması bazında ağırlık verilmesi gerektiği hakkında fikir birliğine vardı. Her yeni üye ve katılımla dernek ve Silivri'de Bulgaristan Göçmenleri gücüne güç katılacağı vurgusunda bulunan Şafak, “Birlik ve beraberlik içinde çok daha güzel etkinlikler ve çalışmalara imza atacak imkanımız olur. Göçmen duygusu ve hissiyatı içinde olan herkese kapımız sonuna kadar açık” şeklinde konuştu.

YILBAŞI ETKİNLİK HAZIRLIĞI
Toplantıda ayrıca henüz kesin olmamakla birlikte derneğin bir yılbaşı organizasyonu gerçekleştirme araştırması içerisinde olduğu belirtildi. Önümüzdeki yıl içinde yapılacak etkinliklerle derneğe sürekli gelir sağlayan bir ortamın oluşturulması gerekliliği üzerine vurguda bulunuldu. Anma etkinlikleri, dil kursu, Bulgaristan'daki gelişmeler ışığında bilgilendirme toplantıları, üyeler arası dayanışma ve kaynaşmaya yönelik faaliyetlerin ele alındığı yönetim kurulu toplantısında, dernek çalışmalarına etkinlik kazandırılması da ele alındı.

TUNALI DUYGUSAL ANLAR YAŞATTI
Bulgaristan'da iki ayda bir yayınlanan, Goren Dunav Vakfı'nın fikir, sanat ve kültür dergisi Tuna Boyu'nun İmtiyaz Sahibi ve İsmail Tunalı, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki göç tarihçesine ilişkin anılarıyla, okuduğu şiirlerle üyelere duygusal anlar yaşattı. Tunalı, Bulgaristan'daki Türk varlığının unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini ifade etti.