Halk Ekmek Karabuğday'a Talip

İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, TÜRAM'ı ziyaret ederek bölge kooperatifleri ve karabuğday üreticileriyle buluştu.

Halk Ekmek Karabuğday'a Talip
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geleneksel tarımın yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliği ile Silivrili çiftçinin, daha çok verimle daha çok kazanç sağlamasını amaçlayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, geçtiğimiz aylarda İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu’nu ziyaret ederek karabuğdayın unundan ekmek üretilmesi ilgili yapılabilecek işbirliği çalışmalarını görüşmüştü. Geçtiğimiz günlerde Işıklar’ın daveti üzerine Silivri’ye gelen Genel Müdür Bekaroğlu, Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde bölge kooperatifleri ve karabuğday üreticileriyle buluştu. Toplantıya İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Salih Aynural, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Seymen Mahalle Muhtarı Sıtkı Akıncı, Gümüşyaka Mahalle Muhtarı Osman Başmaya, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Arif Kanık, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Gökun Yetkilisi Turan Göksu, Akun Yetkilisi Nadir Benderlioğlu, Silivri Fırıncılar Derneği Başkanı Ferhat Yılmaz, İş Adamı Sezai Batman ile bölge çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu’nun da aralarında bulunduğu karabuğday üreticileri katıldı. 


 
IŞIKLAR: “AMACIMIZ KOLAYLAŞTIRICI VE YOL AÇICI OLMAK”
 
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Elimizde çok büyük bir değer var. Bu ürünü ektik, önemli bir yol kat ettik ve bu süreçten daha geriye gitmemiz mümkün değil. Emek vererek, toplumsal işbirliğini geliştirmenin yollarını müzakere ederek, taşın altına elimizi koyarak sorunlarımıza çözüm bulabiliriz. Üretici, alıcı olursa üretirim; alıcı da üretici olursa alırım diyor. Bizim burada yapmamız gereken özendirmek, yol açmak, kolaylaştırmak ve geliştirmek. Gerekirse desteği, teşviki yapılmasını sağlamak gibi görevimiz var. Biz bunu karabuğdayda yaptık,  Allah vergisi toprakların daha ne çeşit ürünleri var. Başka ürünler üretecek yöntemlere biz örnek ve model oluşturacağız. Burada belli bir yere kadar geldik. Ben Halk Ekmek Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Burada karabuğdayı kabuğundan ayırmayı sağlayacak küçük bir değirmen yaparak bu işe başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir burada portatif bir tesis yaparsa, Halk Ekmeğin günlük üretim ihtiyacını karşılayacağını inanıyorum.” 
 

BEKAROĞLU: “SİZ EKİN BİZ ALIRIZ”
 
İBB Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ise: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek önemli bir kuruluş, Türkiye’de ekmek fiyatlarını dengeliyor. Şuan 55 çeşit ürünümüz var. Yakında Hadımköy’de bir arsaya, çok iddialıyız ekmek fabrikası denince İstanbul’da değil dünyada parmakla gösterilecek bir fabrika inşallah kuracağız. Yeni fabrikamızda tamamen ekşi maya kullanacağız. Başkanımız Kadir Topbaş Bey’in talimatı bunun üzerine. Ekşi mayalı ekmek insan sağlığına çok daha faydalı. Karabuğday ile halk ekmek niye bu kadar ilgileniyor, şunun için ilgileniyor; ülkemizde ve dünyada ciddi bir oranda çölyak hastası var. Bunlar buğdaydan yapılmış ürünleri yiyemiyorlar, insanın ana yiyeceğinin ham maddesi ise ekmek. Karabuğday glütensiz bir ürün, karabuğday koyduğumuzda ekmekler ekmek gibi oluyor. Karabuğday P ve E vitamini bakımından zengin bir gıda, b1 b2 vitamini açısından da zengin, kolesterolü düşürüyor. İki yıl önce Tarım Bakanlığı tıbbi ve aromatik bitkiler kapsamında bu ürünü desteğe aldı. Bizim İstanbul Halk Ekmek olarak hedefimiz eğer karabuğday yeterli miktarda bulabilirsek fiyatlar uygun olursa ekmeğe % 15 oranında katmak niyetindeyiz. Bunu kattığımızda insanlarımız sağlıklı olacak ve sağlık harcamaları azalacak. Siz ekin, biz almaya hazırız” şeklinde konuştu. Karabuğday’ın kabuğundan ayrılması konusunda neler yapılacağına dair karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıda Başkan Işıklar, ilçede sürdürülen tarımsal üretim çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.