KAGİD'den çocuk istismarı konusunda çözüm önerileri

Silivri KAGİD tarafından yapılan açıklamada çocuk istismarının önlenmesi konusundaki çözüm önerileri sıralandı.

KAGİD'den çocuk istismarı konusunda çözüm önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD), tarafından bütün üyelerin imzasıyla yapılan açıklamada; son günlerde gündemi meşgul eden "çocuk istismarı" konusundaki düşüncelerini açıkladı. Konuyla ilgili çözüm önerilerinin de yer aldığı açıklama şu şekilde: Toplumun geleceğinde etki payı çok yüksek olan çocukların hem fiziksel hem ruhsal yönden sağlıklı bir birey ve kendi değerlerinin farkında olarak yetişmeleri günümüzün irdelenmesi gereken en önemli hususudur. Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1. maddesinde; çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır. Çocuk istismarı ve ihmali, anne, baba yada bakıcı veya üçüncü bir kişi gibi bir erişkin tarafından çocuğa yöneltilen, toplumsal kurallar ve profesyonel kişilerce uygunsuz ya da hasar verici olarak nitelendirilen, çocuğun gelişimini engelleyen yada kısıtlayan eylem ve eylemsizliklerin tümüdür. Hepimiz görmekteyiz ki çocuk istismarı oranı son günlerde yürekleri dağlayarak daha da artmış bulunmaktadır. Peki bu vakıaları önlemek için neler yapılabilir?

•ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL SUÇLARIN CEZALARI AĞIRLAŞTIRILMALIDIR: Cinsel istismar olaylarının gizlenmesi, faillerinin ifşa edilmeyerek cezalandırılmaması bu suçların onaylanması anlamına gelerek yaygınlaşmasına yol açar. Bunun için yasal açıdan gerekli tüm düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Çocuklarla devamlı karşı karşıya gelen doktor, hemşire ve öğretmen gibi meslek sahiplerinin; çocuklarda istismar veya ihmal belirtisi gördükleri zaman TCK’nın ilgili maddelerine göre ihbar yükümlülüğü olduğu hususu vurgulanmalıdır.

• AİLE İÇİ EĞİTİM: Başta anne ve baba olmak üzere çocukların algılayabilecekleri şekilde olası tehlikelere karşı eğitim programları (görsel, çizgi film vb.) uygulanmalıdır.

• OKULLARDA ÇOCUK İSTİSMARI İLE İLGİLİ FARKINDALIK SUNUMLARI: Konunun uzmanları (psikolog, pedagog vb.) ve öğretmenler tarafından yapılacak eğitim programları düzenlenmeli ve desteklenmelidir.

• SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI SOSYAL FARKINDALIK PROJELERİ: Toplumun bilinçlenme sürecine katkı sağlanarak bu konu ile ilgili duyarlılık göstererek çalışmalar oluşturmalıdır. Her gün bir yurttan, okuldan, kurstan, hastaneden, mahalleden çocuk istismarı haberleri duymak istemiyoruz!

Bizler KAGİD olarak topumun duyarlılığını daha net bir şekilde göstermesi gerektiğine inanıyor, toplumun tüm kesimlerini, sivil toplum kuruluşlarını her türlü şiddete, kadına ve çocuklara yönelik istismara karşı tek yürek olmaya çağırıyoruz.

SİLİVRİ KADIN GİRİŞİMCİLER DERNEĞİ ÜYELERİ