Kale Mahallesi özüne dönecek

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Haber Ajansı'na yaptığı özel ziyarette, Fatih Mahallesi ile ilgili yürütülen projenin detaylarını açıklayarak, Fatih Mahallesi ile ilgili önemli bilgileri paylaştı. Bunun yanında Silivri'deki kapalı pazar yeri ve katlı otopark projesi, çevre düzenlemeleri hakkında da bilgiler veren Işıklar, Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi kalıntılar hakkında da ilk bilgileri Silivri Haber Ajansı aracılığıyla paylaştı.

Kale Mahallesi özüne dönecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bugün Silivri Haber Ajansı’nı ziyaret etti. Ziyarette, Fatih Mahallesi ile ilgili yürütülen proje hakkında açıklamalarda bulunan Işıklar, bu proje ile Fatih Mahallesi’nin çok önemli ve değerli hale geleceğini, eski İstanbul zamanındaki cazibesini yakalamayı hedeflediklerini belirtti.
 
Işıklar, Silivri’nin tarihinden bahsetti
Silivri’de Bizans döneminde yaşamın kale içerisinde sürüldüğünü ifade eden Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri’nin tarihi hakkında bilgiler verdi. Önemli olanın ise bu tarihi akışa uygun projeler gerçekleştirmek olduğunu belirten Işıklar, şu şekilde konuştu:
“Silivri aslında İstanbul’la yaşıt bir şehir. Bizans’ın konumu gereği en önemli yerleşim yerlerinden biriymiş Silivri. Avrupa’dan İpek Yolu üzerinden geçen ticaretin en canlı olduğu taşımacılığın hatta İstanbul’un surlarını yapan tuğlaların yapıldığı Altınorak tarafında o zamanın fabrikaları pişirme ocakları dâhil, taşıma, ipek, şarapçılık, lojistik hizmetleri, Avrupa’dan gelen atların, kervanların dinlenme, konaklama yeri, at değiştirme yeri yani o günün çok önemli hatta 1700’lü yıllarda İstanbul’la boy ölçüşecek kadar önemli gelişmişlik kat etmiş Silivri. O eski cazibesine dönmesini arzuluyorum. Bizim istediğimiz bu. Ve en önemli yeri de Silivri’nin kalesi tabi o kalenin dışında tarımla uğraşmış olsalar da asıl hayat kale içinde dönermiş.
Ne zaman Türkler geldikten sonra, İstanbul’un fethinden sonra,  nüfus akışıyla birlikte kale içerisinden şehrin dışına kalenin dışına yerleşim olmaya başlamış. Osmanlı da burayı aldıktan sonra bir tehdit ortadan kalkmış  “Kim gelecek de seni güvenlik açısından tehdit edecek. Sıkıntı ortadan kalkınca kalenin dışına da yerleşim olmaya başlamış.”

 
“Silivri’nin ikinci mahallesi Alibey Mahallesi”
Fatih Mahallesi’nde yer alan kale içerisinden dışarıya doğru yerleşim kaymaya başlayınca Alibey Mahallesi’nin kurulduğunu belirten Işıklar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Sonra ikinci Alibey Mahallesi kurulmuş. Ancak ilk mahalle şu anda Fatih Mahallesi dediğimiz yer. Bu mahalle içerisinde yer alan kalenin de 3 tane büyük kapısı var. Üç kapıdan biri Boyacı Boyarı’nda biri Fatih Cami’nin altındaki kapı biri de lisenin karşısındaki kapı. Bu proje kapsamında bu üç kapı da onarılacak. Kalenin taşları aynı İstanbul’un surları gibi onarılacak. Ama bu proje de değil o zamana dayalı çünkü tek tek taşlar çıkarılıyor. Bunun proje ve onayları çok daha geniş ve kapsamlı.


 
Şimdi biz mahalle içini yaklaşık 50.000 metrekare alanın yol ve düzenlemelerinin tamamını bitirmiş olacağız. Bunun bugün yapılmasının sebebi geçen dönemde planlamıştık aslında bu proje geçen dönem hayata geçebilirdi. Fakat bu da takdir edersiniz ki alt yapıyla alakalı bir şey. Yapılan iş gecikmiş falan değil, yapılan iş doğru bir şey yapılıyor, iyi de bir olay yapılıyor.


 
“Büyükşehir’e ayrıca teşekkür ediyorum”
Silivri’de özellikle Kale Mahallesi’nde yapılan işler için Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer kurumlara da teşekkür eden Işıklar, özellikle kabloların yer altına alınmasıyla birlikte mahallenin görüntü kirliliğinden kurtulduğunu belirtti. Işıklar açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Ben bu arada Büyükşehir’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Sadece İstanbul Büyükşehir’e değil…  BEDAŞ elektrik kablolarını yerin altına aldı, artık kablo kirliliğinden o mahalle arası elektrik kablolarından kurtulduk. Telefon yerin altına alındı. 50 senelik belki daha fazla alt yapı küçücük parmak kadar belki o borularla su verilen o kanallar hepsi değişti yeni çelik borularla alt yapı su şebekesi döşendi. Artı kanalizasyon şebekesi tekrardan yenilendi, artı yağmur suyu yani hepsini toplarsanız 7 tane kurum 7 tane iş yerin altına alındı hepsi ve yenilendi. Yani 50 senede bir yapılacak iş yapıldı şu anda ve bir 50 sene ve çok daha fazla uzun ömrü olan bir alt yapı yapılmış oldu. Şimdi bu bitmeden de bizim yolun üstünü o yerin üstünü de yapmamız mümkün değil zaten doğru da değil.  Biz onları bekledik şimdi o süreç tamamlandı yapılan değiştirilen kanalların evlere bağlantıları yapılıyor.  Şu anda evlere bağlantı yapılan yerler bittikçe biz peşinden devam edeceğiz fakat Fatih Mahallesi’nin özel bir proje olmasının sebebi şu: Orasının az önce dediğim gibi Silivri’nin ilk kuruluş mahallesi ve tarihi bir değeri var.  Biz surları da beraber restorize edeceğimiz için kale kapılarından içeri girdiğinizde bunun dünya da çok örnekleri var yakın komşularımızda da var. Gidip muhtarlarımızla ziyaretlerimizde de gördük. Kale yapmışlar, kalenin içi aynı Silivri çok benziyor. Oradaki tarihi dokuyu koruyup kale surlarıyla beraber ilk mahalle anlayışını yeşertmek istiyoruz.”


 
Kapalı pazar yeri de proje içerisinde
Proje kapsamında Pazartesi pazarının kurulduğu Fatih Mahallesi’nde kapalı pazar alanı yapılacağını belirten Işıklar konu hakkında da bilgiler verdi.
“Şimdi bundan sonra buranın planı da Ekim meclisinde geçiyor. Büyükşehirde sit planı da geçti şimdi kapalı pazar yerimizin planı da geçer geçmez kapalı pazar yerine de başlayıp Silivri’nin artık pazartesi günleri sokak aralarında ki pazarına da son vereceğiz. Orayı da mahalleden yukarıya taşıyacağız. Kapalı pazar yerini yapacağız, Fatih Cami’nin etrafını tamamen açacağız. Tuvaleti şadırvanı arka tarafında bir arsayı kamulaştırarak arka tarafa alacağız ve mahalleyle bütünleştireceğiz orayı. Yani mahallemizi ilk zamanlardaki doğal halinde ilk ana dönüşüyor. Bu projeyi yaparken çok araştırıldı. Bu taşlar, taşın şekli, cinsi, döşenme biçimi ve ilk defa böyle bir şey göreceksiniz çok farklı olacak. Silivri’nin çok özel bir mahallesi konumunda. Din ve kültür inanç turizmine açık olan bir yer onun için bir prestij marka, bir gezilecek görülecek yer haline gelecek. Ben inanıyorum bittiği zaman kale mahallesindeki mesire yerlerine,  aynı sahildeki gibi insanlar oraya çıkacak gerçekten en çok gezilip görülmeye değer bir yer olacak. Sarnıcıyla ve tarihi yapısıyla oturulacak mesire alanlarıyla Kale Park ve diğer alanlarıyla özel bir mahalle olacak. Tarihi dokuyla korumayı amaçlıyoruz. Şimdi biz bunu yapınca ne oluyor? Değer katıyor üstündeki evler restorize olmaya başlayacak şimdi çünkü siz yapmayınca vatandaş da niye yapsın bir değer katamıyorsun bir yere ama şimdi alt yapısı bitmiş tamamıyla sorunsuz bitmiş bir şekilde yoları da bitmiş bir şekilde vatandaş evlerini restorize etmeye başlayacak. Aynı zamanda biz 56 tane binanın restorasyon projesini anıtlardan geçirdik ayrıca Fatih Mahallesi’nin tarihi yapılar şefliği kurulmuştu geçen dönem bütün tarihi evlerin rölövelerini çıkardık. Bütün tarihi evlerin projeleri hazır yani biz yapmak isteyen vatandaşımıza hemen ruhsatı hazır verebiliyoruz. Biz yaptık hiçbir masrafı yok ama tabi bunlar ne zaman olur bu sit koruma planı çıkmasaydı bunları yapmak mümkün değildi. 22 yıldır ilk defa sit koruma planı tamamladık yani biz Fatih Mahallesi’nin Silivri tarihi dokusuna çok önemli bir değer katmış olduk.”
 
“Yer altı şehri bulundu”
Silivri’de şu ana kadar açıklanmayan bir konuyu da Silivri Haber Ajansı’na yaptığı görüşmede açıklayan Işıklar, tarihi kalıntıların varlığından söz etti.
“Bir de burada yer altı şehri var bu tarafında mahallenin Kale Park tarafından geliyor. Onun da bacaları bulundu. 7 kişilik bir arkeoloji grubuyla anlaştık ilk raporu verdiler daha sonra bir rapor bittiğinde kamuoyuna açıklayacağız bunu ve bir yer altı Bizans şehri var oda sığınak gibi kullanılmış. Yerin altında bir hayat olan bir şehir küçük tabi anforası, yolları olan bir şehir…  Belki de o dünyada ses getirecek kadar önemli bir buluş olacak açıklanınca. Şimdi çalışması yapılıyor çok da bahsetmedik ondan çünkü bir arkeoloji gözünden korunmasının yapılması gerekiyordu. Onlara tescil yapılsın ondan sonra bahsedelim şimdi çalışma başladığı için söyleyebiliriz. Orası da ayrı bir tarihi öneme sahip burası bütün Ortodoks camiasının gelip görmesi gereken bir yer çünkü hac vazifesi yerine gelecek Havralarıyla kiliseleriyle Bizans değerleriyle çok önemli bir dünya mirası aslında, açık hava müzesi gibi burası.  Onun için o mahallenin özel olarak konumlanması gerekiyor çünkü tarihi değerinden dolayı. Tarihi olarak da restorasyonunu yapıyoruz.”


 
Kale çevresine yeni düzenlemeler
Kale Park çevresindeki Havuzlu Kahve olarak bilinen bölgenin şu anda araç yoğunluğundan bunaldığını ve Kale Park yanındaki boş alana yapılacak otopark ve aydınlatma ile buradaki sorunu da çözmeyi düşündüklerini belirten Işıklar, bu bölgenin trafiğe kapatılıp kapatılmaması konusunda vatandaşların talebini alacaklarını da sözlerine ekleyerek açıklamasını sürdürdü.
“Burası otobüslerin park yeri haline geldi. 100 metre ileride Kale Park’ın orada büyük bir alan var. Orasını düzenleyeceğiz. Şimdi orası 100-150 metre bırakıp evine kadar yürüyecek mahalleliye soracağız. Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek kolay değil ama maalesef bu dönem bu alışkanlıklar yaşanmaz hale soktu Silivri’yi. 100 -150m mesafede aracı park etmeyi öğreneceğiz.  Mahalleliye sorarak yapacağız “yapalım mı yapmayalım mı” Açın derlerse trafiğe açarız ama yazık olur burası bu yapı yazık olur ben inanmıyorum açın diyeceklerine.  
Burada yapılan işlerin rengi ayrı olacak şekli ayrı olacak, demirleri farklı olacak yani tarihi dokuya uygun bir düzenleme olacak burası ve örnek olacak ben size söyleyeyim. Trakya’nın en güzel mahallesi olacak yani ona hiç şüphem yok çünkü bu proje bir yıldır üniversitede tek tek taşın eğilimine kadar dokusuna kadar ekilecek çiçeğin rengine kadar tasarlanmış planlanmış bir proje.  Müteahhidin yaptığı referanslara baktık gayet güzel işler yapmış inşallah burada da verilen projeyi layıkıyla yerine getirecek iş çıkarır ama biz başında olacağız. Yani gün gün saat saat denetlenecek çünkü hassas özel bir proje inşallah Fatih Mahallemize hayırlısı olsun. Cumartesi günü(yarın) soracağız bunu trafiğe kapanması noktasında mahalle sakinlerinin başka önerileri var mı işte caminin etrafında bir düzenleme yapacağız o öneriyi soracağız mahalleliye onları konuşacağız.”
 
“Dün proje geldi, 8 ayda bitireceğiz”
Silivri merkezindeki otopark sorununa büyük çözüm olacak katlı otopark projesi için Anıtlar Kurulu’ndan onayın dün itibariyle geldiğini ve projenin yaklaşık olarak 8 aylık bir sürede biteceğini söyleyen Işıklar, otopark projesi sonrasında çarşı merkezindeki parklanmaya  izin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.
“Çarşıda kaymakamlığın arkasından başlayacak proje ile ilgili nikâh salonunda toplantı yapacağız bu esnafla, Aynı orada da çok özel bir proje olacak o bütün yerin altını değiştirdikten sonra bu bölgedeki yolları da değiştireceğiz. Ona da sanıyorum projesi dün geldi bir onayımız var Anıtlar Kurulu’nda… Yılbaşına kadar da buraya başlarız. 5-6 ayda da alttan çıkarız 8 ayda da üstünü dahi bitirmeyi planlıyoruz çünkü hızlı gideceğiz. Burada beklemez hem trafik alanı hem de binaların çok önemli sıkıntı yaratırız. Olabildiğince hızlı hareket edeceğiz.  8 ay süre düşünüyoruz otoparkın bitmesi için otopark burada da çarşıda da bittikten sonra bu gördüğünüz arabaları görmeyeceksiniz çünkü yasaklayacağız. 350 araç var git oraya bırak, diyeceğiz.  Şimdi olmadığı için böyle bir yer diyemiyoruz ama yer gösterince mecbur gidip oraya bırakacak. İşte New Center’in altında var 180 araç burada var 350-500 araç dolaşın çarşıyı bir gidin göz kararı sayın 100-150 araba bizi felç ediyor. Burada o sayı onun için önemli esnaf oraya girmeyecekmiş işte konuşuyor.  Girecek! Başka yolu yok yani oraya girecek şundan dolayı bir bedeli olur mu İSPARK kaç para alıyor yarı fiyatına ona bir kart vereceğiz. Yapıştırsın arabaya barkodu ne adam ne para ne pul senelik. Merkezde belediyenin bir tane enformasyon zabıta olacak. Kart mı alacaksın gideceksin oradan alacaksın. Eski belediye binasının orası yapılana kadar buradan idare edilecek eski belediye binası bitirildiğinde küçük belediye de burada kuracağız. Bankoda yan yana fen işleri, imar planlama, muhasebe, her birimden bir kişi olacak ama o birimin bütün işlerini yapmaya yetkili olacak.
 
“1 yıl içerisinde temizlenecek”
Fatih Mahallesi’yle beraber aynı anda Hasan Özvarnalı İlkokulu’nun tamamı, dere yatağı da Büyükşehir’i bekliyoruz.  Bitirdiği anda hepsini sahile kadar pırıl pırıl yapacağız. Gerekirse taşları tekrar sökülecek. Kamyonlar, şunlar bunlar bozdu yolları tekrardan düzenlenecek ve pırıl pırıl yapıp bitirmiş olacağız. Büyükşehir çıksın oradan aynı bu şekilde tekrardan düzenleme yapacağız 1 yıl içersinde Silivri’nin tamamı temizlenecek.