Marmara Denizi 'Hayalet' Ağlardan Temizleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan Denizlerdeki Terkedilmiş Ağların Temizlenmesi Projesi'nde önemli mesafeler alındı.

Marmara Denizi 'Hayalet' Ağlardan Temizleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan Denizlerdeki Terkedilmiş Ağların Temizlenmesi Projesi'nde önemli mesafeler alındı.

İstanbul Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, ilk etapta pilot il olarak seçilen İstanbul, Muğla,Adana ve Hatay illerinde uygulamaya konulan projenin İstanbul ayağı hızla devam ediyor.

Öncelikle balıkçı kooperatifleri, dernekleri ve bizzat balıkçılardan alınan veriler sonucu, "hayalet ağların" bulunduğu bölgelerin yoğunluk haritaları çıkarıldı. Adalar, Tuzla, Zeytinburnu, Bakırköy,Avcılar, Büyükçekmece, Kumburgaz ve Silivri ilçeleri olmak üzere Marmara Denizi 6 bölgeye ayrılarak terkedilmiş ağ taraması yapıldı.

Çalışmalarda şu ana kadar 58 bölgede terkedilmiş ağ olduğu tespit edildi. Profesyonel sualtı ekipmanları ve dalgıçlarla yapılan taramalarda toplamda 21 bin metrekarelik gelişigüzel terkedilmiş 118 ağ çıkarıldı.

Çıkarılan ağların yüzde 80'lik kısmını çevirme ağları, yüzde 18'lik kısmını uzatma ağları, yüzde 2'lik kısmını da sürütme ağları oluşturuyor. Su ürünleri avcılığı sırasında kaybedilen ya da kopan ağların denizde ve iç sularda avlanmaya devam etmesi, "hayalet ağ" olarak tanımlanıyor.

Balıkçıların çeşitli sebeplerle su altında bıraktıkları ağlar, pasif olarak avlanmaya devam ederek ve deniz canlılarının dipteki yaşam alanlarını örterek hem ekolojiye hem de ülke ekonomisine ciddi boyutlarda zarar veriyor