Meteoroloji'den kuvvetli fırtına uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, öğle saatlerinden itibaren Ege Denizi, akşam saatlerinden itibaren Marmara bölgesi ve Kıyı Ege'de rüzgarın hızını arttıracağını hafta sonunda da rüzgarın şiddetini daha da arttıracağını bildirdi. Fırtınanın salı gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Meteoroloji'den kuvvetli fırtına uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Meteorolojinin uyarısı şöyle:

“30.01.2015 Cuma günü öğle saatlerinde Ege Denizi’nde, akşam saatlerinden itibaren Marmara bölgesi ve Kıyı Ege’de rüzgarın hızını arttırarak güney ve güneybatı yönlerden (Kıble ve Lodos) kuvvetli ve fırtına (50-70 km/saat) şeklinde eseceği; 31.01.2015 Cumartesi ve 01.02.2015 Pazar günleri rüzgarın şiddetini daha da arttıracağı, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’de (60-80 km/saat), Marmara bölgesinde ise yer yer (80-100 km/saat) hızla fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın etkisini azaltarak salı gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Kuvvetli lodos fırtınası ve hava sıcaklıklarındaki hissedilir derecedeki artış ile birlikte kar örtüsü bulunan yerlerde kar erimeleri meydana gelebileceği tahmin edilmektedir.

Kar erimeleri, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, kara, hava ve deniz ulaşımında meydana gelebilecek aksamalar, ağaç ve direklerin devrilmesi ile çatı uçmalarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”

METEOROLOJİ'DEN, KAYAK MERKEZLERİNDEKİ KAR ERİMELERİNE KARŞI UYARI

Meteoroloji, kayak merkezlerindeki kar erimelerine karşı uyarıda bulundu.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Son yapılan ölçümlere göre kar yüksekliği kayak merkezlerimizden Bursa Uludağ’da 185, Kocaeli Kartepe’de 177, Bolu Kartalkaya’da 168, Isparta Davraz’da 135, Çankırı Ilgaz’da 90, Manisa Spil dağında 25 cm.dir Ülkemizin batısında bulunan yüksek ve dağlık kesimlerde de kar örtüsü bulunmaktadır.

Bugün akşam saatlerinde başlaması beklenilen ve hafta sonunda kuvvetlenerek devam etmesi tahmin edilen Kuvvetli lodos fırtınası ve bunun sonucu hava sıcaklıklarındaki hissedilir derecedeki artışı ve yağışla birlikte kar erimeleri meydana gelmesi beklenmektedir. Vatandaşlarımızın ve yetkililerin kar erimelerinin neden olabileceği ani sel ve taşkın riskine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.

İGDAŞ'TAN LODOS UYARISI 

İGDAŞ, İstanbul’da etkili olması beklenen lodos nedeniyle vatandaşları baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.  İstanbul’da bugünden itibaren etkili olması beklenen şiddetli lodosa karşı İGDAŞ’tan uyarı geldi. Baca gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyaran İGDAŞ yaptığı yazılı açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre bugün öğle saatlerinden itibaren İstanbul genelinde kuvvetli lodos etkili olacaktır.

Lodosun hafta sonu ve Pazartesi günü de etkili olması beklenmektedir. Rüzgarın etkisi ile oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Ayrıca doğalgaz kullanıcılarının kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

THY, BEKLENEN LODOS NEDENİYLE 103 SEFERİNİ İPTAL ETTİ

İstanbul’da, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenen lodos nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) 103 seferini iptal etti. Bugün saat 17.00’den itibaren İstanbul’u etkisi altına alması beklenen kuvvetli lodos ve yağış nedeniyle hava yolu şirketleri ve DHMİ yetkilileri önlem aldı. Akşam saatlerinde İstanbul’da etkili olması beklenen lodosun hızının 100 kilometreyi bulacağı belirtildi.

Meteoroloji Müdürlüğü yaptığı ölçümleri hava yolu şirketleriyle paylaşınca Türk Hava Yolları, yarın yapacağı iç ve dış hat seferlerinden 103 seferini iptal etti. Sefer iptallerini internet sitesinden duyuran Türk Hava Yolları, yolcularından internet sitesini takip etmelerini istedi. Türk Hava Yolları’nın resmi sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Meteorolojik raporlar ışığında, beklenen olumsuz hava durumunun Türk Hava Yolları uçuşlarını aksatma olasılığına karşın gerekli tedbirler alınmaktadır. Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz.”