Tarla günü yoğun ilgi gördü

Trakya Tarımsal Araştırma enstitüsü ve İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüyle ortaklaşa yürütülen ve İlçe müdürlüğü tarafından organize edilen 'Yeni Geliştirilen Buğday ve Arpa çeşitleri ' düzenlenen programla Silivrili çiftçilere tanıtıldı.

Tarla günü yoğun ilgi gördü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen programa İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, İlçe Jandarma komutanı Ahmet Hakan Karaaslan, Silivri Müftüsü İdris Çatmakaş, Ziraat oda Başkanı Metin Gürsu, Trakya Tarım Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek, Siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, Muhtarlar,Denizbank Silivri Şube Müdürü Tayfun Güç ile Silivrili çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Programın ilk konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Kemal Benli yaptı.” Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yeni çeşit tohumlar geliştirilmektedir. Geliştirilen bu yeni çeşit tohumları bizde Silivri’mizde deneme ekimlerini yapmış bulunmaktayız” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü ;” Bu yeni çeşit tohumlardan 5 çeşit buğdayı ve 2 çeşit arpayı ekerek Silivri’mizin iklimine ve toprağına uygunluğunu araştırdık. Hastalıklara karşı direncini takip ettik ve bunları kayıt altına aldık. Hasatın gerçekleşmesi ile birlikte birim alandaki verim değerlerini de alarak sonuçları ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, sektörün paydaşları ile ve çiftçilerimizle de paylaşacağız. Amacımız çiftçimizin birim alandan en verimli ve en fazla ürünü alabileceği tohum çeşitlerini ortaya çıkartmak ve bunları çiftçilerimize sergilemek ve onlarında bu tohumları ekmelerini teşvik etmektir. Tarla Günümüzün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyor, etkinliğimizin hayırlı ve yararlı olmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile tüm Çiftçilerimize de bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum”dedi.

Trakya Tarım Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek,Silivri Belediye Başkan yardımcısı Bora Balcıoğlu’nun konuşmaların ardından kürsüye gelen İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül “Dünya nüfusunun hızlı artışına paralel olarak artan gıda ihtiyacını karşılayabilmek için sürekli azalan tarım topraklarının daha verimli kullanılması ve daha fazla ürün alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması tüm ülkeler için olduğu gibi, ülkemiz için de öncelikli konuların başında gelmektedir”dedi.

İnsan beslenmesinde çok önemli yer tutan tahılların içerisinde en fazla tüketilen ürün buğday olduğunu vurgulayan Aygül “Ülkemizde 2000 yılında yaklaşık 94 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılmakta olup ortalama dekara 223 kg verim ile 21 milyon tün ürün alınmakta iken, 2013 yılında 77,7 milyon dekar alanda ortalama dekara 283 kg verim ile 22,05 milyon ton ürün alınmıştır. 2014 yılında ise olumsuz iklim şartlarından dolayı 79,2 milyon dekardan 239 kg/da verim ile 19 milyon ton ürün elde edilmiştir .Ülke geneli itibariyle arpa üretiminde ise, 2000 yılında yaklaşık 36,3 milyon dekar alanda ortalama 220 kg/da verim ile 8 milyon ton ürün alınmakta iken 2013 yılında 27,2 milyon dekar alanda ortalama 290 kg/da verim ile 7,9 milyon ton ürün alınmıştır.2014 yılında ise yine olumsuz iklim şartlarından dolayı 27,9 milyon dekardan 226 kg/da verim ile 6,3 milyon ton ürün elde edilmiştir.”dedi. 

“İstanbul’da ise buğday üretimi ağırlıklı olarak Silivri ve Çatalca’da yapılmakta olduğunu belirten Aygül “ 2014 verilerine göre, dekara 522 kg olup 279.193 dekar alandan 145.603 ton ürün elde edilmiştir. Bu da İlimizin dekara buğday veriminin Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katının üzerinde olduğunu göstermektedir. Yine 2014 verilerine göre İlimizde 47.220 dekar alanda arpa üretimi yapılmış olup, ortalama 499kg/da verim ile yaklaşık 23.580 ton ürün elde edilmiştir. Arpa üretiminde de dekar verimi Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katının üzerindedir. Bu veriler İstanbul’daki iklim ve toprak özelliklerinin tarıma uygun olması ve doğru tarım teknikleri ile doğru buğday çeşidi kullanıldığını kanıtlamaktadır. Bakanlığımızca; yüksek verim ve kalite elde etmek amacıyla 2002-2014 yılları arasında 68 buğday ve 16 arpa çeşidinin tescili yaptırılmıştır. Tarımsal Yayın Hizmetleri Projesinin bir alt projesi olarak 2012 yılından itibaren uygulanmak üzere Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması konulu bir proje hazırlanmıştır. Bu proje kapsamındaki Trakya Araştırma Enstitüsü tarafından Yeni Geliştirilen beş tescilli buğday (Bereket, Aldane, Selimiye, Pehlivan ve Gelibolu) ile üç tescilli arpa (Bolayır, Martı ve Harman) çeşitlerimizin Silivri’de ilk defa 2012-2013 üretim döneminde demostrasyon çalışması yapılmıştır. Buradaki maksadımız çiftçilerimizi geliştirilen yeni çeşitlerle buluşturmak ve tercih imkânı sağlamaktır. Elbette takdir çiftçilerimizindir.”dedi.

İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar’ın konuşmasının ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Sami Süzer katılımcılara teknik bilgilendirme yapıldı.

Program katılımcılara Yemek ikramı ile sona erdi.

VİDEO İÇİN ALTERNATİF LİNK