Taş ocaklarının Danamandıra katliamı

Sayıları birden dörde çıkan Danamandıra'daki taş ocaklarının etkisinde bölgede ne doğa, ne tarihi doku, ne tarım ne de hayvancılığa imkan kaldı. Hayati tehlikeleri baş gösteren Danamandıralılar Hatice Nigar Başpınar'ın girişimleriyle temiz bir nefes ve sağlıklı hayat adına imza kampanyası başlattı, yetkililerin dikkatini çözüm adına çekmek için harekete geçti.

Taş ocaklarının Danamandıra katliamı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dört taş ocağından malzeme taşıyan, ağırlıkları 30 ila 50 ton arasında değişen günlük 1 000 kamyon seferinin gerçekleştirildiği Danamandıra'da hayat dayanılmaz bir hal aldı. Her geçen gün ile birlikte canlıları tehdit eden, doğal hayatı yok eden taş ocaklarının yan etkileri için mahalle halkı imza kampanyası başlattı ve şikayetlerini üst mercilere acil çözüm beklentisiyle iletmek adına harekete geçti.

Dinamitlenen tabiatın sonucu azalan su kaynakları, tarihi mağara ve mezarların yok edilmesi, toz topraktan dolayı yok olan tarım mahsulleri, insanlarda baş gösteren astım ve koah rahatsızlıkları, hava ile çevre kirliliği halkı isyan noktasına taşıdı.

Dinamitlemeler sonucunda evlerde oluşan çatlaklar, geç saatlere kadar sürdürülen dinamitleme ve taşımacılık, tehdit altındaki hayvancılık, aşırı tonajlı kamyonların mahalle içinde yarattığı tehlike bölge sakinlerinin tepkilerine neden olmakta.

BİMER, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar Yüksek Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Silivri Belediye Başkanlığı, Kara Yolları Genel Müdürlüğü'ne topladıkları 240 ıslak imzayı ulaştıran Danamandıra sakinleri , “5-6 sene öncesine kadar yemyeşil bahçeleri, otlakları, ormanları olan bir köylümüz vardı artık yok” diyerek yaşadıklarını anlattılar.

Hatice Nigar Başpınar'ın girişimleriyle başlayan çare arayışına Silivri Çevre Derneği de destek vererek çözüm için harekete geçti…