Taşı toprağı altın İstanbul

Gayrimenkule her dönemin yatırımı olarak bakanlar, genellikle henüz kimsenin keşfetmediği, yatırımcıların da pek yüz vermediği bölgelere ilk yatırımı yaparak büyük kazançlar elde edebiliyor.

Taşı toprağı altın İstanbul
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Gayrimenkul yatırımı denince akla bir dönem neredeyse sadece İstanbul gelirdi, "İstanbul'un taşı toprağı altın" sözünün nedeni de buydu. Şimdi bu söylem, İstanbul'un tekelinden çıktı. Çünkü her kentin, her bölgenin gayrimenkulü değerli. Fakat bazı bölgeleri daha değerli. Çünkü her yeni gelişen bölgenin oluşturduğu rant doyuma ulaştığında, gözler kentin yeni gelişme bölgelerine çevriliyor. Tabii bu bölgelerdeki ışığı gören ve risk alabilen kazançlı çıkıyor. Örneğin bir dönem kimsenin yüzüne bakmadığı İstanbul Ataşehir, Çekmeköy, Ankara Çayyolu, Batıkent, İzmir Buca için artık çok geç. Bu bölgelerde arazi bulmak artık mümkün değil.

Oysa her dönem olduğu gibi bugün de bu kentlerin ve diğer metropollerin henüz keşfedilmeyi bekleyen yeni yerleşim bölgeleri var. Daha doğrusu yeni değil de henüz kimsenin iltifat etmediği bölgeleri... Bu bölgeler, halen adeta birer şantiye halinde ya da tek tük konut projelerinin çizildiği yerler olarak dikkat çekiyor. İşte bu bölgeleri İstanbul İnşaatçılar Derneği ( İNDER) aylık yayınladığı dergisinde yayınladı.

En değerli semtleri ile önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde prim yapacak muhtemel bölgeleri şöyle:

İSTANBUL

İstanbul'da Gebze'den Silivri'ye kadar olan bölgede arazilerin fiyatları, son iki yılda kat kat yükseldi, istanbul'un en çok prim yapan bölgelerinin başında İstanbul'un Ana kasındaki yeni ilçesi Çekmeköy'e bağlı Çatalmeşe, ve Paşaköy; Beykoz ilçesine bağlı Zerzevatçı, Örnekköy, Elmalı, Riva, Polenezköy ile yeni ilçe Sancaktepe geliyor. İstanbul'un Karadeniz kıyısında kalan ilçesi Şile ve buraya bağlı köyler ile Ağva beldesi ile yine buraya bağlı köyler özellikler arsa yatırımcısının iştahını kabartıyor. İzmit'in İstanbul sınırındaki ilçesi Gebze ise son dönemde lojistik şirketlerinin antrepo yapmak için yer aradığı bir merkez haline dönüştü.

Avrupa yakasında ise Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy ile Bahçeşehir'in arka tarafında yer alan Ispartakule, Kayabaşı bölgesi ile Arnavutköy'ün Bolluca beldesi, arsa yatırımcılarının markajı altında bulunuyor. İstanbul'a kurulması planlanan üçüncü havaalanı için adı geçen Silivri ve üçüncü köprünün çevre yolu güzergahındaki Çatalca'daki arsa fiyatlarının hızına ise yetişilemiyor.

İstanbul'un Avrupa yakasının yeni gelişme bölgeleri olarak öne çıkan yerler:

 

AVRUPA YAKASI Sarıyer (Maden ve Uskumruköy)

Sarıyer'in sırtlarında yer alan Maden mahallesi, Sarıyer tünelinin çıkış noktasında yer alması nedeniyle oldukça değerli bir bölge haline geldi. Buradaki konut imarlı arsaların metrekare fiyatları 150 liraden başlayıp, 700 liraya kadar çıkıyor. Uskumruköy'deki arsaların metrekare satış fiyatları ise 200 ila 400 dolar arasında.

ÇATALCA

Olası üçüncü köprünün çevreyolu güzergahında yer alan Çatalca en şanslı konumdaki yerlerin başında geliyor. Çatalca'nın merkezinde konut imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 500 lira arasında değişiyor. Çatalca'da gözde köylerde tarla vasıflı yüzde 5 imarlı arazilerin dönüm fiyatları, yerine göre 50 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Çatalca'nın köylerinden Kabakça'da tarla vasfında olup önceden yüzde 5 imarı olan yerlerin metrekare birim fiyatı 25 - 40 lira aralığında. İnceğiz'de 16 - 26 lira, Ovayenice'de 16-25 lira, Çakıl Elbasan'da ise 16 - 22 lira aralığında degişiyor.

Çatalca'nın mahallesi statüsündeki İzzettin köyünde tarlaların metrekaresi 20 - 30 lira arasında değişirken, Çatalca'dan yeni ilçe olan Arnavutköy'ı Köyü'nde metrekare fiyatları 12 ila 25 lira aralığında değişiyor. Kızılcaali'de metrekare fiyatı 12 -25 lira, Yeşilbayır'da 20 - 30 lira, Kestanelik'te 20 - 30 lira arası... Bölgede Gökçeali de değerli köylerden biri... 25 - 30 lira fiyatına sahip arazilerin yanında bazı lokasyonlarda imarlı arazilerde var.

Subaşı'nda arazilerin metrekare birim fiyatı 20-25 lira. Yeni nazım imar planları çıkan Örencik, en ucuz fiyatlara sahip köylerden biriydi. Yeni nazım imar planının çıkması ile Örencik'te arazi fiyatları arttı. Krize rağmen 4 liradan 8-10 lira aralığına gelen fiyatlar nazım imar planı da çıkınca 8-12 lira seviyesine ulaştı. Kalfaköy'deki arazilerin metrekaresi 10-15 liradan, Çanakca'da 20-25 liradan almak mümkün. Dağyenice’de metrekare fiyatı 10-15 lira, Çiftlikköy’de ( yüzde 80’i yüzde 10 imarlı olduğu için ) 20-25 lira, Belgratköy’de 6-10 lira. Karacaköy’de ise yüzde 10 imarlı arsaların metrekaresi 20-25 lira, yüzde 5 imarlı olan tarlaların metrekare birim fiyatı 6-10lira aralığında. Binlılıç Mahallesi’nde ‘3.Köprü yol bağlantısı’ beklentisi var. Binkılıç’ta yer alan tarlalaların metrekaresi 10-15 lira.

SİLİVRİ

İstanbul’a kurulacak 3.köprü, havaalanı yeri olarak yeni imar planlarında Silivri’nin görünmesi ilçeye bağlı köylere olan talebi arttırdı. Yeni çevre imar planında havalimanı için Silivri’nin öne çıkması; Çanta, Alipaşa, Fenerköy, Gümüşyaka, Selimpaşa, Ve Akören’i öne çıkardı. Bu köylerden Akören’de halen imarlı arazilerin metrekare birim fiyatları 25 ile 80 lira arasında. Yani bu köyde dönümü 25 ile 80 bin lira aralığında arazi bulmak mümkün. Silivri’de Akören, Gazitepe, Kurfalı’da çiftlik evlerine müsait geniş araziler mevcut.Bunun dışında Seymen, Büyükkılıçlı ve Fenerköy’e yoğun rağbet var.Fenerköy’de fiyatların krize rağman yükseldiği ifade ediliyor.Fenerköy’de arazilerin metrekare fiyatı 20-25 lira arasında değişiyor.Seymende’ki arazilerin dönümü 12-20 bin lira arasında değşiyor.Çanta ise denize daha yakın oılduğu için daha fazla rağbet görüyor. Çanta lojistik sektörü içinde geniş araziler sunuyor. Buradaki sanayi imarlı arazilerin metrekare birim fiyatı 100 ile 250 lira arasında.Alipaşa ise rağbet gören bir bölge haline gelirken sanayi arsaları içinde tercih ediliyor. Buradaki konut imarlı arsaların metrekaresi 120 ila 250 lira, sanayi imarlı olan arsaların metrekare birim fiyatı ise 150-250 lira arasında değişiyor.

Selimpaşa - Kavaklı ise TEM ile E - 5'in arasında yer alıyor, bu nedenle değerlendi. Çoğunlukla yüzde 5 imarı olan Kavaklı'da, köy çekirdeğinin içinde kalan yerlerde imar, yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. Selimpaşa'da ise konut bölgesinde yer alan arsaların metrekaresi 150 - 250 lira aralığında. Ortaköy, villa ve çiftlik arazileri ile öne çıkıyor. Burada arazilerin metrekare fiyatı 20 - 30 lira düzeyinde. Ortaköy ve Kadıköy'de tarla vasıflı yerlerin metrekaresine bile, lokasyonuna göre 60 lira istenebiliyor.

Hadimköy

Bir sanayi bölgesi olarak görülse de konut açısından da İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında yer alan Hadımköy, yeni ilçe olan Arnavutköy'e bağlanarak, belde oldu. Birbiri ardına yükselen toplu konutlar ve sanayi merkezleri, bölgedeki arsa fiyatlarının son birkaç yıl içinde yüzde 100 artmasına neden oldu. 400'den fazla sanayi kuruluşu ve 12 bin sabit nüfusun bulunduğu Hadımköy'de, imarlı konut arsalarının metrekare satış fiyatı 200 ila 500 lira, imarlı sanayi ve depolama imarlı arsalarının fiyatı ise 100 - 500 lira aralığında satılıyor. Bölgedeki imarsız tarlaların metrekare fiyatı ise 15 ila 50 lira arasında. Hadımköy'deki konut projelerindeki dairelerin ortalama metrekare satış fiyatı, 600 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.

Ispartakule

Bahçeşehir'in en yüksek noktası olan Ispartakule'de de yepyeni bir kent oluşturuluyor.. Ispartakule, Bahçeşehir toplu konut alanının en büyük rakibi olacak gibi görünüyor. Bölgenin son üç yılda kat ettiği mesafe ve hazır altyapısı, özel sektörden birçok şirketi de harekete geçirmiş durumda. TOKİ ve Emlak GYO arsalarının dışında kalan bölgelerde birçok şirket kendi bağımsız projelerini yapıyor. Bölgede en son ihlas Bizimevler projesinin ikinci etabının temeli atıldı. Ispartakule'de konut imarlı arsaların metrekare fiyatı, 250 ila 900 lira arasında değişiyor.

Kayabaşı

İstanbul'un Avrupa yakasındaki yıldızı parlayan bölgelerinin başında gelen Kayabaşı, Küçükçekmece sınırları içerisinde yer alıyor. Bölgeyi ilk keşfedenler KİPTAŞ ve TOKİ oldu. TOKİ, Kayabaşı bölgesinde kendisine ait yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alanda 40 bin konuttan oluşan bir 'uydu kent' inşa ediyor. Bölgede, sadece TOKİ konut üretmeyecek. Aynı bölgede elinde yine yaklaşık 6 milyon metrekare büyüklüğünde arsa portföyü bulunan özel sektörün de 30 bin konut yapması bekleniyor. Böylece bölgede inşa edilecek konut sayısı 70 bine ulaşacak. TOKİ'nin Kayabaşı'nda kuracağı 40 bin konutluk 'uydu kent', yaklaşık 10 etaptan oluşacak. Kayabaşı Projesi'nin içerisinden İstanbul Boğazı'na kurulması planlanan üçüncü köprünün çevre yolunun geçecek olması da projenin bir başka önemli tarafı. Öyle ki; imar planında otoyol gişeleri bile düşünülmüş. Öte yandan İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa Tıp) ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bölgeye taşınması gündemde. Kayabaşı'nda imarlı arazilerin metrekare fiyatı 150 liradan başlayıp, konumuna göre 400 liraya kadar çıkabiliyor.

Arnavutköy

İstanbul'un yeni ilçelerinden biri olan Arnavutköy, alan olarak da en büyük ilçe unvanına sahip. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ilçesinden Boğazköy, Bolluca, Taşoluk, Haraççı'yı; Çatalca ilçesinden ise Durusu ve Hadımköy'i aldı. Taşoluk Belediyesi'ne bağlı Yeniköy ve Karaburun köyleri de Arnavutköy ilçesine bağlandı. TOKİ ve KİPTAŞ'ın çok önceden keşfettiği Arnavutköy, birkaç yıl önceye kadar ucuz arsa cennetiydi. TOKİ ve KİPTAŞ'ın çok önceden keşfettiği Arnavutköy, birkaç yıl önceye kadar ucuz arsa cennetiydi. TOKİ ve KİPTAŞ'ın toplamda 2 bin konutu geçen projeleri ile bölge toplu konut anlamında da öne çıktı. Arnavutköy merkezde konut imarlı arsaların metrekaresi 250 lira dan başlıyor. Yine bölgedeki sanayi imarlı arsaların metrekaresi 200 ila 600 lira arasında.