Türkiye'nin ilk 'yaşlı tatil köyü' Silivri'de

Sebze ekiminden hayvan yetiştirmeye, tiyatro ve sinema salonlarından SPA merkezlerine kadar her türlü sosyal donatıya sahip dünyanın ilk 'yaşlı tatil köyü' Silivri'de kuruluyor

Türkiye'nin ilk 'yaşlı tatil köyü' Silivri'de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri'de aldığı 12 dönüm arazi üzerine sadece yaşlılara özel  tatil köyü yapan Asude Huzurevi Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Bayrak"Bu proje ile AB'nin Türkiye için ayırdığı 'yaşlı fonu'na da talip oldu. Bayrak "Bu fonlar yıllardır Türkiye'ye veriliyor ancak verimli bir örnek proje çıkmadığı için yararlanamıyoruz. Hedefimiz AB fonundan tesisin maliyeti olan 17 milyon lira kaynak almak" dedi.

Harvard'da master yaptık

Üç ay içinde faaliyete başlanması planlanan bu tesisin dünyada başka bir örneğinin olmadığını dile getiren Bayrak şunları söyledi: "İki çocuğum da Harvard Üniversitesi'nde huzurevleri üzerine master yaptı. Türkiye'ye döndüklerinde ise bu projeyi hayata geçirdik. Burada bakıma muhtaç yaşlılar kendi sebzesini ekebilecek, hayvanlarına bakabilecek, tiyatro ve sinema salonlarımızda vakit geçirebilicekler."

Huzurevlerinde yer kalmadı

Türkiye'de huzurevi sektörünün son 10 yılda yüzde 500 büyüdüğünü dile getiren Fikret Bayrak şöyle devam etti: "Pazarın Türkiye'deki büyüklüğü 1.5 milyar liraya ulaştı. Şu an bakıma muhtaç en az 3 bin yaşlı, huzurevine girmek için sırada bekliyor. Sadece İstanbul'a en az 50 huzurevi yapılması gerek."

Yabancıların iştahı kabardı

Hükümetin devlete ait huzurevlerini özelleştirme programına da aldığını dile getiren Bayrak "Yabancılar ortaklık ya da satın almak için sürekli kapılarımızı aşındırıyor. Yıl içinde birleşme ve satın almalar yaşanacak. Huzurevi sektörü 10 yılda Türkiye'nin en büyük beş sektörü arasına girecek" diye konuştu.

Hastaneden farkı yok

Bayrak, tesiste ortopedik sorun yaşayan yaşlılar için özel fizyoterapistler, sosyalleşme sıkıntısı yaşayan hastalar için psikolojik destek sağlandığını da ifade etti.

Aylık 3 bin lira

'Türkiye'nin En Büyük Huzurevi' olarak da adlandırılabilecek olan yaşlı tatil köyünün aylık kişi başı ücreti ise 3 bin lira olarak belirlendi. Bu ücretin içerisinde konaklama, yeme içme ve havuz, hamam, sinema gibi tesisin diğer tüm hizmetlerinden faydalanmanın yanı sıra 24 saat sağlık hizmetleri de yer alıyor.

İşletmelerin yarısı devletin

Şu an itibariyle Türkiye'de 20 bin yatak kapasiteli 238 huzurevi var. Bunun yarıya yakını özel sektöre ait. Huzurevlerinin illere göre dağılımına bakıldığında ise en büyük payı yaklaşık 100 evle İstanbul alıyor. Bunu ortalama 50'şer huzureviyle İzmir ve Ankara takip ediyor.