ÇED süreci sonlandırıldı!

TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Söz konusu proje mevzuat yönünden uygun görülmediğinden ÇED Yönetmeliği'nin 6. Maddesi (4) fıkrası gereği ÇED Süreci sonlandırılmıştır' kararını verdi.

ÇED süreci sonlandırıldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri halkı ile çevrecilerin sert muhalefeti ile karşılaşan Kurfallı’ya çimento fabrikası yatırımına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onay vermedi. Bakanlığın, projenin ÇED sürecini de sonlandıran karara ilişkin gerekçeleri şöyle açıklandı:

YER; ORMAN VE KISMEN TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALAN LEJANTINDA KALDIĞI İÇİN

- Söz konusu proje alanının bulunduğu bölgenin 15.06.2009 tarihli onaylı 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 13/04/2013 tarihli 1/5000 ölçekli Silivri İlçesi Çeltik, Seymen, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli ve Fener Köyleri ile Küçükkılıçlı ve Yolçatı Mahalleleri Nazım İmar Planı ve 13.04.2013 tarihli Çayırdere-Sayalar-Danamandıra-Küçüksinekli-Bekirli Kurfallı-Akören-Gazitepe Mahalleleri Nazım İmar Planında kısmen orman alanı ve kısmen Tarımsal Niteliği Korunacak Alan lejantında kaldığı,

"MADENCİLİK FAALİYETLERİNE; ŞEHRİN YERLEŞİM, EKOLOJİK ANLAMDA ÖNEM ARZ EDEN VE MUTLAK TARIM ALANLARINDA KISITLAMA GETİRİLDİĞİ”

- Maden Kanunu’nun 7. Maddesinin 1. Fıkrası ile Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 119. Maddesi uyarınca ve "İstanbul İl Genelinde Kısıtlama Getirilmesi Gereken Maden Alanlarının Belirlenmesi” ne yönelik yapılan mevzuat değişikliği kapsamında mutlak tarım alanlarının doğal kaynak niteliği taşıması ve gelecek nesillere yönelik tabi kaynakların korunarak aktarılması gerekliliğinden dolayı, kentte düzensiz şekilde yer seçen madencilik faaliyetlerine; şehrin yerleşim alanlarında, ekolojik anlamda önem arz eden alanlarında ve mutlak tarım alanlarında kısıtlama getirilmesi gerektiği, "SÖZ KONUSU ALANIN MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN KISITLANMASI GEREKTİĞİ ALAN OLARAK BELİRLENMİŞ OLMASI SEBEBİYLE”

- Proje alanının bulunduğu bölgenin "Mutlak Tarım Alanlarında” ve Büyükçekmece Havzası ve Terkos Havzası uzun mesafe koruma kuşaklarının ve özellikle 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı Sentez raporunda açıklanan işlevleri bozulmaması gereken kritik ekosistemler içinde yer alan Longos Ormanlarının hemen yanında yer alması, planlanan proje ile hakim güney rüzgarları sonucu önem arz eden bu ekosistem alanlarının ve İstanbul’un içme suyu ihtiyacında önemli yeri olan Terkos Gölünün kirletilmesine sebep olabileceği aynı zamanda hakim kuzey rüzgarları sonucu Silivri İlçe Merkezini ve çevresini kirletebileceği ve "İstanbul İl Genelinde Kısıtlama Getirilmesi Gereken Maden Alanlarının Belirlenmesi” çalışmasında söz konusu alanın madencilik faaliyetlerinin kısıtlanması gerektiği alan olarak belirlenmiş olması sebebiyle

SÖZ KONUSU PROJE MEVZUAT YÖNÜNDEN UYGUN GÖRÜLMEDİĞİNDEN ÇED YÖNETMELİĞİ’NİN 6. MADDESİ (4) FIKRASI GEREĞİ ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMIŞTIR.”