Çevre Derneği'nden 'Serbest Kürsü' daveti

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan imzasıyla yapılan yazılı basın açıklamasında 'TRAKYA'DA KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLARA HAYIR!..' denilerek vatandaşlara 26 Şubat Pazar günü yapılacak Serbest Kürsü etkinliğine açık davette bulunuldu.

Çevre Derneği'nden 'Serbest Kürsü' daveti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan imzasıyla yapılan yazılı basın açıklaması şu şekilde:

TRAKYA’DA KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLARA HAYIR!..

Hükümetimiz Trakya’nın ölümüne yol açacak kömürlü termik santrallerin yapımına Silivri ve Çerkezköy’den başlıyor.

Dünyanın uzun yıllar önce yenilerini yapmaktan vazgeçtiği kömürlü termik santralleri inşa etmeyi inatla sürdürmeyi seçen hükümetimiz son ölüm santralını Silivri ile Çerkezköy arasına yapmaya karar verdiğini bir bakanlar kurulu kararıyla ilan etti.

Havamızı, toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek, ekinimizi, hayvanlarımızı ve en önemlisi insanlarımızı öldürecek olan bir santralın ne Silivri’de, ne Trakya’da, ne de Türkiye’de yapılmasını istemiyoruz.

Termik santrallerin bacalarından etrafa yayılan gazlar ve kömür tozları kanser dahil bir çok hastalıkla insanları, hayvanları ve tüm doğayı yok ederken, santralın soğutma suyu için yeraltı su kaynaklarımız yağmalanacak.

Tüm Silivri’yi ve Çerkezköy’ü etkileyecek olan bu santral, Çayırdere ve çevresindeki Beyciler, Büyükçavuşlu, Sayalar ve Danamandıra köylerinde tarım arazilerini ve ormanları yok edecek, yaşamı imkansız kılacak.

Yöneticilerimiz bir yandan güvenilir, ucuz, kaliteli ve temiz bir enerji istediklerini söylerken, diğer yandan dışa bağımlı enerjilerden kurtulmak istediklerini söylüyorlar fakat aynı cümlenin içinde kendi kendilerini yalanlayarak yapılacak santralın ithal ve yerli kömürle çalıştırılacağını da söylüyorlar. Hepimiz yerli kömürün yetersiz olacağını ve bu santralın büyük ölçüde ithal kömürle çalıştırılacağını biliyoruz. Ayrıca kömüre dayalı santrallerin enerjiyi pahalı ürettiğini de biliyoruz.

Ne yapılacak bu santral, ne de peşinden hem Trakya’da, hem de tüm Türkiye’de yapılacağı söylenen diğer kömürlü termik santraller Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını çözmeyecektir. Çözüm yüzde yüz yerli kaynak olan rüzgara ve güneşe dönmektir. Çözümü ithal kömürde arayan yöneticilerimize, ülkemize gereken enerjiyi rüzgar ve güneş santrallerinden elde etmelerini ve bununla yetinmeyerek rüzgar ve güneş santralleri teknolojisine yapılacak yatırımları teşvik ederek bu santrallerin ülkemizde üretilmeleri için gerekli önlemleri de almalarını öneririz.

Hepimizi etkileyecek olan bu santral hakkında konuşmak için herkesi, tüm sivil toplum kuruluşlarını, tüm siyasi partilileri 26 Şubat Pazar günü saat 15:30 da Silivri Çevre Derneği çay bahçesinde düzenleyeceğimiz SERBEST KÜRSÜ etkinliğimize bekliyoruz.