Çevrecilerin 'Termik Santral'e karşı mücadelesi devam ediyor

Silivri Çevre Derneği'nden yapılan 'Kömürlü Termik Santrala Karşı Çalışmalarımız Devam Ediyor...' başlıklı yazılı basın açıklaması ile hem yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu, hem de toplantıların zamanları hakkında yeteri kadar bilgilendirilme yapılmadığını savunup toplantılara da katılmayanlar da eleştirildi.

Çevrecilerin 'Termik Santral'e karşı mücadelesi devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan imzası ile yapılan yazılı basın açıklaması şu şekilde:

Kömürlü Termik Santrala Karşı Çalışmalarımız Devam Ediyor...

Silivri Çevre Derneği ve Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Pazar günü öğleden sonra Silivri Çevre Derneği Çay Bahçesi’nde, Silivri ile Çerkezköy sınırına yapılmak istenen Kömürlü Termik Santrale karşı yürütülen mücadelenin bundan sonraki adımları üzerine görüş alış verişinde bulunmak üzere bir toplantı yaptı. Toplantıya Silivri Çevre Derneğinden Başkan Ali Korsan, Ertuğrul Akçaoğlu, Ahmet Yücegök, Eyüp Mar, Kamil Bilici, KOS'tan Onur Akgül, Özgür Erbay, C.Onur Karasu, Deniz Demir, Ege Tok ve İğneada DAYKO'dan Yaşar Mersin ve Mehmet Mersin katıldılar.

Bu toplantıyı daha önce Facebook'ta duyurarak açık çağrı yapmamıza ve yüz ellinin üzerindeki kişiyi özel olarak işaretlememize rağmen, "toplantı yaptığınızda bizi haberdar etmiyorsunuz" diye şikâyette bulunan arkadaşlardan hiçbiri toplantıya katılmadı. Sanırım bu arkadaşların her biri özel olarak telefonla davet edilmeyi bekliyorlardı, fakat kusura bakmasınlar, bizden bu kadar. Gerisi kendi ilgilerine kalmış. Kendilerini çalışmaların bundan sonraki adımlarına katılmaya bekliyoruz.

Toplantıda, bundan sonraki süreçte yapmayı düşündüğümüz işleri konuştuk ve bir zaman çizelgesi çıkardık. Önce, Dünya Çevre Günü’ne kadar yapılacakları ve sonraki bir ay boyunca Silivri ile Çayırdere ve santralden birinci derecede etkilenecek olan civar köylerde yapacağımız etkinlikler hakkında konuştuk. Daha sonra Çayırdere ve çevre köyleri ziyarete gittik.

Çayırdere’ye akşamüzeri gittiğimiz için köy kahvesi fazla kalabalık değildi. Yine de bulunanlarla sohbet ettik. Danıştay’da açılmış bulunan dava üzerine konuştuk ve bundan sonra yapmayı düşündüklerimizden kısaca söz ettik. Daha sonra Çayırdere’nin çevre köylerinden Sayalar'a gittik. Sayalar'a vardığımızda da vakit erkendi ve kahve çok kalabalık değildi. Bir çay içimi süresince sohbet ettik ve ayrıldık. Bir sonraki durağımız Danamandıra idi. Danamandıra’da da kısa bir sohbetten sonra yemek molası verdik.

Ardından Danamandıralıların uzun ve şiddetli bir mücadele ile kurutulmaktan kurtardıkları göllerden Küçük Kokmuş gölüne gittik. Danamandıralılar gölleri kurtardıktan sonra göller sit alanı ilan edilmiş ve Milli Parklar’ın kontrolüne geçmişti. Bu göller Danamandıralıların mandalarını yaydıkları bir alandı. Milli Parklar’a devredildikten sonra da mandalarını yaymaya devam edeceklerdi. Daha sonra Milli Parklar bu sit alanını Esenyurt Belediyesi’ne piknik alanı olarak kiraladı ve Esenyurt Belediyesi de birinci derece sit alanı olan ve bir çivi bile çakılmaması gereken bu bölgede, Küçük Kokmuş'un etrafına asfalt yollar ve bir sahil kasabasında olması gerekenden daha fazla aydınlatma yaptı. Ayrıca beton ve tuğla tuvaletlerle taçlandırdı. Gölleri kiralayan Esenyurt Belediyesi, bölgeyi piknik alanına çevirdikten sonra göllere mandaların girmesini engelledi. Artık mandaların giremediği bu göllere her hafta sonu Esenyurt’tan otobüsler dolusu piknikçi getiriliyor.

Küçük Kokmuş'un halini gördükten sonra Büyük Sinekliye doğru hareket ettik. Artık akşam olmuştu ve Büyük Sineklide kahve doluydu. Orada da kömürlü termik santral ve yaratacağı etkiler üzerine bir süre sohbet ettik. Artık günün sonuna gelmiştik, Silivrililer Silivri’ye ve KOS'lular da İstanbul’a doğru dönüş yolculuğuna başladık.

NE SİLİVRİ’DE, NE TRAKYA’DA, NE DE TÜRKİYE’DE

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ!..