CHP'li Gençlerden Lozan çıkışı

Cumhuriyet Halk Partisi Silivri Gençlik Örgütü, Cuma günkü mecliste Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'nun Lozan hakkında sarf ettiği sözlere tepki gösterdi.

CHP'li Gençlerden Lozan çıkışı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Silivri Gençlik Örgütü, Cuma günkü Belediye Meclisi’nde Silivri’deki isimsiz bir parka Lozan adının verilmesi şeklindeki önergeye karşı ret oyu kullanan Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu’nun Lozan hakkında sarf ettiği “Lozan Antlaşması Türk toplumuna zorla giydirilmiş dar bir gömlektir. Bugün Ortadoğu’nun kan gölüne dönmesinin başlıca sebeplerinden biridir.” şeklindeki sözlerine dağıttıkları bildiri ile tepki gösterdi. Silivri’deki vatandaşlara Gençlik Örgütü Başkanı Berker Esen ve arkadaşları tarafından dağıtılan bildiride Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Temmuz 2016 yılında yani Lozan’ın 93. Yıldönümü’nde Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklama ile cevap verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Temmuz 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayı şu şekildeydi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıl dönümü münasebetiyle yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:
Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 93. yıldönümüdür.
Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir.
Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir.
Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır.
Aziz milletimiz, kendi seçtiği temsilcileri eliyle kullandığı iradesine yöneltilen her türlü darbe teşebbüsüne karşı, kurtuluş mücadelesi ruhuyla, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde cevap vereceğini, yaşanan son hadiselerle bir kez daha göstermiştir.
Milletimizin, farklı mihraklardan gelen ihanet girişimleri karşısındaki asil ve kararlı duruşu, önümüzdeki süreçte ülkemizin demokrasi, özgürlük ve kalkınma yolunda ilerleyeceğinin en açık delilidir.
Aradan geçen 93 yılda Avrupa’nın en büyük 6., dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline gelen Türkiye Cumhuriyetini, 2023 hedeflerini gerçekleştirmekten, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda ilerlemekten hiçbir güç ve odak alıkoyamayacaktır.”
Bu düşüncelerle, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, anlaşmanın mimarı olan tüm devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum.”