Özdemir, Danamandıralıların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Parti Meclisi Üyesi Dr. Sibel Özdemir, Silivri ilçesi Danamandıra Köylülerinin taş ocağı ve hafriyat kamyonu şikâyet ve sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Özdemir, Danamandıralıların Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Seçim bölgem olan İstanbul 3. Bölgede Silivri ilçemizin Danamandıra Köyü’nün ortasından geçen Mandıra Caddesini kullanarak taş ocaklarına giden hafriyat kamyonlarının köy sakinlerinin yaşamlarını tehlikeye attığı, doğayı ve çevreyi kirlettiği yönünde ciddi şikâyetler bulunmaktadır.” dedi.  Köy sakinlerinin, caddeden neredeyse dakikada bir geçtiğini iddia ettikleri hafriyat kamyonlarına karşı bugüne kadar yaptıkları şikâyetlerden bir yanıt alamadıklarını kaydeden Özdemir,  “Soruna çözüm üretilmesi amacıyla yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek isteyen köy sakinleri, aralarında kadın ve çocukların olduğu bir grupla hafriyat kamyonlarının kullandığı caddeyi 16.08.2017 tarihinde trafiğe kapatmışlardır.” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Milletvekili Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

Danamandıra Köyü çevresinde kaç maden ocağı bulunmaktadır ve bunların kaçı faaldir? Köyün içinden geçen Mandıra Caddesi’nden günde ortalama kaç kez hafriyat kamyonu geçmektedir?

Taş ocakları sahiplerinin ruhsat almadan önce, köy yolunu kullanmayacakları ve alternatif yol açacakları sözünü vermelerine rağmen, bugüne kadar böyle bir çalışmanın yapılmamasının nedeni nedir? Bu konuda bir inceleme ve denetim yapılmış mıdır?

Kamyonların geçişi sırasında özellikle çocuklar başta olmak üzere, köy sakinlerinin can güvenliğinin sağlanması için alınan önlemler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

Taş ocaklarında deprem olmuşçasına dinamit patlatılması nedeniyle evlerde çatlamalar oluştuğu şikâyetinde bulunan köylülerin zararları karşılanacak mıdır?

Danamandıra Köyü çevresinde faaliyet gösteren taş ocaklarının doğaya, çevreye, hayvancılığa, tarımsal üretime zarar verdiğine ve köy sakinlerinin can güvenliğini tehlikeye attığına ilişkin iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Taş ocaklarının ve hafriyat kamyonlarının herhangi bir zararının olmadığına ilişkin elinizde rapor vs bilgi ve belge var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

Köyün ortasından geçen kamyonlar nedeniyle, “Parka gidemiyoruz, dışarı çıkamıyoruz. Ailelerimiz kamyonlar nedeniyle dışarı çıkmamıza izin vermiyor. Evde oturuyoruz." şeklindeki şikâyetleri olan çocukların eve hapsedilmeleri ve yola çıktıklarında hayatlarının tehlikeye atılması karşısında bir önlem alacak mısınız? Hangi önlemlerin alınmasın gündemdedir?

Hiçbir önlem alınmaması ve deprem olmuşçasına dinamit patlatılması nedeniyle taş ocaklarının kapatılmasını ve hafriyat kamyonlarının köylerinin ortasından geçen yolu kullanmalarını istemeyen köy sakinlerinin bu talepleri değerlendirmeye alınacak mıdır?