Çağrışım Ailesi'nden çok özel program

Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrenci ve öğretmenleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde 'İLK'lerin de yaşandığı 'farkındalık' etkinliği düzenledi.

Çağrışım Ailesi'nden çok özel program
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi’nde düzenlediği “Farkındalık” etkinliğine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen,  AK Parti Silivri İlçe Başkan Yarımcısı Elif Koryürek ve yönetimi, Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, Kadın Girişimciler Derneği yönetim kurulu üyeleri,  öğrenciler, velileri ve davetliler katıldı. Özkan Kandemir’in sunuculuğunu yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İstiklal Marşı’nın okunduğu esnada Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencisi Sergen Kaptaç işaret diliyle İstiklal Marşı’na eşlik etti. Bu faaliyet Silivri’de bir ilk olması itibariyle alkış aldı.

Açılış konuşması Kurum Müdürü Şenay Erel’den

Programın açılış konuşmasını yapan Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Şenay Erel şunları söyledi: “8 yıl önce 20 yıllık anaokulundaki çalışma hayatımı sonlandırmaya karar verdiğimde bir psikolog olarak bu bölgede çalışma alanım çok fazla yoktu. Biraz da tesadüfen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışmaya karar verdim. Başlarken çok karışık duygular içersindeydim. Çok korkuyordum çünkü daha önce hiç engelli bireylerle çalışmamıştım. Hatta neredeyse etrafımızda bile görmemiştim. O zamana kadar tanıdığım tek kişi çocukluğumuzdan beri birlikte büyüdüğümüz Özkan Kandemir’di ki kendisi aşırı engelsiz biriydi. Hükümetimizin engelli bireylerimize gerek maddi gerekse eğitim anlamında desteklemesiyle yavaş yavaş daha önce hiç olmadığı şekilde engelli bireylerimiz de toplumsal alanlarda aramızda yer almaya başladılar. Gün içerisinde önemsemeden attığımız bir adım bir gülümsememiz bizim için belki önemsizdi ancak onlar için çok önemli şeylerdi. Onlarla çalışmaya başladıktan sonra eşit olarak geldiğimiz bu hayatta aslında hayatın onlar açısından ne kadar zor olduğunu bir kez daha anladık. Çok saf ve temiz insanlardı. Bizlerden tek beklentileri biraz ilgi, biraz sevgiydi. Çalışma hayatımın en haz verici anlarını onlarla yaşadım. Mustafa’nın Sadık’ın “Müdürüm nasılsın?” diyerek odama gelmesi; Sevgi’nin Sena’nın okula geldiğinde hal hatır sorması, Beste’nin “Özledim” diyerek bana telefon açmasından daha güzel ne olabilir ki? Ben ve Çağrışım ekibi olarak çocuklarımızın hayatlarına bir adım atmalarına neden olabildiysek, yüreklerine dokunabildiysek ne mutlu bizlere.

İsmine yakışan koca yürekli küçük adam: Ata Öztürk

Erel’in konuşmasının ardından Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinden Büşranur’un gelişim evreleriyle ilgili hazırlanan sunum katılımcılara sunuldu. Sunum sonrasında ise Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin 12 yaşındaki otizmli öğrencisi Ata Öztürk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Genliğe Hitabesi’ni ezbere okudu. Geçtiğimiz yıl İstiklal Marşı’nın on kıtasını ezbere okuyan Ata, bu yıl da Gençliğe Hitabe ile izleyicilerin yüreklerine dokundu.

Ata Öztürk’ten sonra da Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde okuma yazmayı öğrenen Buse Aras, kendi yazmış olduğu metni okudu.

Fizyoterapist Terzioğlu’ndan katılımcılara sürpriz

Öğrencilerden sonra sahneye çıkan Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Fatih Terzioğlu, fizyoterapi üzerine öğrencilerle birlikte yaptıkları çalışmalar ve uygulamalar hakkında bilgilendirici sunum gerçekleştirdi. Sunumun sonunda ise katılımcılara bir sürprizi olan Terzioğlu, 2 yıl önce Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne geldiğinde rahatsızlığından dolayı yürüyemeyen ve ellerini sağlıklı kullanamayan Hürrem’i sahneye yürüyerek çıkardı. Hürrem’in yürüyecek duruma gelmiş olmasından dolayı kendisine İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen tarafından bir hediye verildi.

Şen: Onlar bizden acıma değil; sevgi, hoşgörü istiyorlar

Hürrem’e vermiş olduğu hediye sonrası bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Şen şunları söyledi:

“Özel Çağrışım Ailesi’ne teşekkür ederiz. Farkındalık programı diyoruz. Bu programa katılmadan önceki ve katıldıktan sonraki bakış açımızda bir fark yaratıyor mu? Kesinlikle yaratıyor. O zaman farkındalık programı diyebiliriz. Gerek Özkan Bey’in sunumu olsun gerekse İstiklal Marşı’mızın işaret diliyle okunması olsun kesinlikle günün önem ve anlamına hitap ediyor. Biz de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak iki tane özel eğitim okulumuz, rehberlik ve araştırma merkezimiz ve dört tane fizik tedavi merkezimizle her zaman yanınızdayız. Bunu bilmenizi isteriz. Bu bağlamda yapılacak her türlü proje, çalışma, etkinlik ve pozitif ayrımcılıkta her türlü imkânımızı kullanmak isteriz. O bakış açısının kırılması gerçekten önemli. Onlar bizden acıma değil; sevgi, hoşgörü istiyorlar.”

Mehmet Şen’in konuşmasının ardından Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Fatih Terzioğlu’na teşekkür plaketi Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz tarafından, Şefika Kasım Karlıdağ’a plaketi ise Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Beden Eğitimi Öğretmeni Yavuz Ergen tarafından takdim edildi.

Akbaş: “Onlar başardıkça bizler mutlu oluruz”

Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğretmenlerinden Vahide Akbaş, özel eğitim öğretmenleri olarak yaşadıkları durumu özetlediği konuşmasında şunları belirtti:

Bizler özel öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyiz. Sadece onların ellerini değil, geleceklerini tutuyoruz. Yalnız akıllarını eğitmiyor, kalplerine de dokunuyoruz. Sadece gözlerinin yaşlarını silmiyor, içlerindeki ruhu da besliyoruz. Bizler özel öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyiz. Bir öğretmen düşünün bir sınıfta… Öğretmen sınıfa girer, “Günaydın çocuklar” der. Çocuklar hep bir ağızdan “Günaydın öğretmenim” derler. Öğretmen “Oturun çocuklar” der ve çocuklar oturur. Bizler günler, haftalar bazen de aylar süren bir süreçte önce oturmayı öğretiriz. Öğretmen tahtaya öğreteceği şeyleri yazar ve der ki “Çocuklar bakın” Çocuklar bakar. Bizler öğrencilerimize önce günler süren bir süreçle, türlü türlü yollarla bakmayı öğretiriz. Bazılarına duyguları öğretiriz. Gülmeyi, ağlamayı, kaşlarını çatabilmeyi, dudaklarını büzebilmesi için uzun bir süre çabalarız. Bazen öğrenebilmeleri için onlar gibi davranabilmemiz gerekir. Köpükten balonlar üfler, dilimizi çıkarır, bazen de doğru hareket edebilmesi için yerlerde yuvarlanırız. Bizler özel öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyiz. Onlar güler, onlarla ağlarız. Yürüyebildiklerinde sevinç yaşarız içimizde, bir kelime öğrendiğinde  havalara uçarız. Ve bizim nutkumuz tutulur o an. Bizler özel öğrencilerin özel eğitim öğretmenleriyiz. Onlar başardıkça bizler mutlu oluruz.”

Özel öğrencilerden özel folklor gösterisi

Akbaş’ın konuşmasının ardından sahneye Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi folklor ekibi çıktı. Eğitmen Müge Arslan nezaretinde çalışmalarını yaparak folklor gösterisini sunan öğrenciler dakikalarca ayakta alkışlandı. Gösterinin ardından duygularını paylaşan Arslan, özel öğrencilerle folklor çalışmanın kendisinde tarif edilemez bir mutluluk yaşattığını belirtirken, bu işin gönül işi olduğunu da vurguladı. Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Seda Şahin gösteri sonrasında Müge Arslan’a teşekkür plaketi sundu.

Şahin teşekkür etti

Plaket takdimi sonrası kısa bir konuşma yapan Özel Aktif Çağrışım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Seda Şahin, katılımcılara kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti. Öğretmen ve öğrencilerini de kutlayan Şahin, program sunucusu Özkan Kandemir’e de kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığı için teşekkür ederek, hediye takdim etti. 

Eyüp Can BALABAN