Mektebim'de Organ Bağışı Semineri gerçekleştirildi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Üyesi Dr. Ahmet Abbasoğlu ve Dr. Gamze Şenol'un konuşmacı olarak yer aldığı, 'Organ Bağışı Semineri' Mektebim Okulları öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Mektebim'de Organ Bağışı Semineri gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Üyesi Dr. Ahmet Abbasoğlu ve Dr. Gamze Şenol’un konuşmacı olarak yer aldığı, “Organ Bağışı Semineri” Mektebim Okulları öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. 

Sağlıklı her organın bağışlanabileceğini belirten Dr. Ahmet Abbasoğlu, bağışlanacak organların bir insanın hayata yeniden tutunmasını sağlayacağını söyledi. Bahçelievler Kampüsünde gerçekleşen seminerde konuşan Abbasoğlu “Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlayabilirsiniz. Ülkemizde: kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmeniz için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız ve bu talebinizi iki tanık huzurunda sözlü olarak gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Bırakacağınız bu mirasın değerli olabilmesi için kendi sağlığınıza da çok dikkat etmelisiniz. Organlarınız önce sizi en iyi şekilde hayatta tutmalı ve sonra da başkalarını yaşatmalıdır. Organ Bağışı son yıllarda ülkemizde daha yaygın hale geldi. Sizler sayesinde bu kültürün yerleşeceğini ve daha çok insanın umudu olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Dr. Gamze Şenol ise organ bağışının nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler vererek, “ Öncelikle sizler sağlıklı olmalısınız. Organlar vücudunuzu ayakta tutan önemli bir mekanizmanın parçalarıdır. Uzun ve sağlıklı bir ömür geçirdikten sonra başkalarına da hayat verebilmek, onların umudu olmak önemli bir sorumluluk. Organ Bağışlarınızı doktor kontrolü ardından Sağlık Müdürlüklerine, Hastanelere, Emniyet Müdürlüklerine (Ehliyet Alımı Sırasında),
Organ Nakli yapan Merkezlere, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf,  Dernek vs. kuruluşlara başvurarak yapabilirsiniz. Organlarınızı bağışlamak istiyorsanız mutlaka bu fikrinizi ailenizle paylaşarak onların da onayını alın. Daha sonra yaşanılacak sıkıntıları önceden önlemiş olursunuz. Edineceğiniz organ bağışı kartınınız daima yanınızda taşımalısınız. En büyük mirasınız olacak organlarınıza ve kendinize iyi bakın” dedi.