Milletlerarası Kültür Köprüsüne Destek

İstanbul Silivri Atatürk Anadolu Lisesi ülkemizi tanıtmak ve Kültür Mirası Projesine destek olmak amacı ile Bulgaristan Haskova Alexander Paskelev Turizm Lisesinin davetlisi olarak AB Projeleri kapsamında yurtdışı okul ziyaretinde bulundu.

Milletlerarası Kültür Köprüsüne Destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Atatürk Anadolu Lisesi, 3-5 Kasım tarihleri arasında e-Twinning Projeleri kapsamında Bulgaristan Haskovo'daki proje ortağı Alexander Paskelev Turizm Lisesi'ni ziyaret ederek, işbirliği içinde yapılan çalışmalarla “milletler arası kültür köprüsüne” katkıda bulundu.

Atatürk Anadolu Lisesi, AB Merkezi Destek Servisinin düzenlediği "Kültürel Miras" kategorisine ait “Komşular Milletler Arası Kültür Köprüsü” e-Twinning Projesi kapsamında ikinci proje gezisini Bulgaristan'ın Haskova şehrine yaptı. Ulusal Kalite Etiketi ve Avrupa Kalite Etiketi ile ödüllendirilen "Neighbours" projesi ortaklarından Bulgaristan Haskovo Alexander Paskelev Turizm Lisesi tarafından yapılan proje final toplantısı teklifi üzerine 12 öğrenciyle ikinci yurtdışı ziyaretlerini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Projelerini Erasmus Plus olarak devam ettirmek isteyen iki okul ve yeni ortaklarıyla yapılan görüşmeler oldukça verimli ve eğitici geçti.
“Avrupa Kültürler arası Etkileşim ve Eğitim Programı İş Başı Gözlem ve Final Ziyareti" kapsamında iki okulun öğrencileri, "Tatlı Süsleme Sanatı" dersine katılarak beraber kurabiye yaptılar. İngilizce konuşma dersinde öğrencilerin birbiri ile tanışması sağlandı. Ardından öğrenciler ev sahibi okulun Beden Öğretmeni gözetiminde masa tenisi ve basketbol oynarken, öğretmen ve idareciler okul tanıtımları ve gelecek dönem proje faaliyetleri ile ilgili toplantı yaptı. Ev sahibi okulun stajyer öğrencileri tarafından proje final ürünleri olan "Ortak Yemeklerimiz" isimli yemek kitaplarında bulunan tariflere göre onlara özel hazırlanan Türk ve Bulgar ortak lezzetleri ikram edildi. Haskova'da proje ortağı öğretmenin rehberliğinde ilk olarak Yerel Tarih Müzesine gidildi. Burada öğrenciler için hazırlanan öğretici bir oyuna katıldılar. Hazine Avı ismindeki oyunda öğrencilerin her birine içinde sorular ve resimler bulunan haritalar verildi. Öğrenciler gruplar halinde müzenin içinde gezerek haritadaki soruların yanıtlarını aradılar. Yarışma sonucunda tüm öğrencilere emekleri karşılığı katılım belgeleri ve küçük hediyeler verildi. Ardından Çarşı Cami ziyaret edildi ve çini eserleri incelendi. Yeşillikler içindeki Haskova şehir turunda Kıskançlık Anıtı, Eski Saat Kulesi, Meryem Ana Anıtı gezildi. Gezinin diğer bir durağı kısa süreli ama en çok beğenilen yerlerden biri olan Asenovgrad Şehri ve Asen Kalesi oldu. Osmanlı'nın Balkanlar'da fethetmiş olduğu ilk bölge özelliğini taşıyan şehir ve yeşil tepelerle çevrili Asen Kalesi'ni gezdiler. Ayrıca, projenin amaçlarından biri olan Kültürel Miras kategorisi kapsamında atalarımızdan izler taşıyan Filibe (Plovdiv) şehri ziyaret edildi. Makedonya ve Trakya krallıkları, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'nin yüzyıllarca hüküm sürdüğü 4000 yıllık geçmişe sahip Filibe şehrinde ibadete açık olan Hüdavendigar (Cuma) camii, Arnavut Kaldırımları ile ünlü Eski Şehir sokakları, Eski Roma Tiyatrosu, Cambaz ve Nöbet tepeleri, bir Türk dostu olan ve içinde Türkiye tarihi ile ilgili eserler bulunan şair Alphonse de Lamartine evi, Hisar kapısı, Etnografya Müzesi, Şehabettin Paşa tarafından yaplan İmaret Cami gezildi. Projenin ikinci basamağının simgesi olan ve öğrenciler tarafından tasarımı yapılan maskot Avrupa'nın 7 ülkesini gezmesi ve tanıtım yapması amacı ile ortak okula teslim edildi. Öğrenciler için kültürel ve sosyal açıdan oldukça verimli geçen gezinin karşılıklı önyargıları azaltmakta oldukça etkili olacağını düşünülmekte. 
Okul Müdürü Ali Volkan Nizamoğlu, gezi boyunca öğrenciler adına her türlü ayrıntıyı planlayıp oldukça faydalı, eğlenceli ve sorunsuz geçmesini sağlayan öğretmenlerden Öznur Aydemir, Döne Gündoğdu, Müdür Yardımcısı Ahmet Demir'e ve örnek davranışları ile kendilerini gururlandıran öğrencilerine teşekkür etti.