Solmaz, öğrencilere tiyatroyu anlattı

Ali Solmaz ve ekibi, TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine 'Tiyatro' konulu bir seminer verdi. 'Çanakkale' oyunundan da sahnelerin sunulduğu seminer sonrası salondakiler gözyaşlarına hâkim olamadı.

Solmaz, öğrencilere tiyatroyu anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivrili dizi ve tiyatro oyuncusu Ali Solmaz, tiyatro üzerine yürüttüğü projelerine bir yenisini daha ekledi. TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir araya gelen Solmaz ve ekibi, yoğun talepten dolayı iki oturum şeklinde düzenledikleri seminerde tiyatronun tarihsel gelişiminden bilgiler aktarırken öğrencilerin de dâhil olduğu interaktif tiyatro da sergilediler.
 
Tiyatro nedir?
Ali Solmaz seminerin ilk bölümünde öğrenci ve öğretmenlerle “Tiyatro nedir?” sorusu üzerinden yola çıkarak söyleşti. Tiyatronun tarihsel gelişiminden bahseden Solmaz, günümüz tiyatrosuna kadar olan evreleri kısa ve öz bilgilerle öğrencilerle paylaştı. Genel kültür anlamında öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunacak bilgileri sunan Solmaz, kendi yaşadığı dizi ve tiyatro tecrübelerinde de kesitleri öğrencilere aktardı.
 
Tiyatronun mutfağına yolculuk
Ali Solmaz teorik bilgileri öğrencilerle paylaştıktan sonra da ekip arkadaşlarıyla birlikte sahnede tiyatronun mutfağını öğrencilere sundular. Oyun öncesi hazırlık ve prova aşamalarında yapılan egzersiz örneklerini sunan Ali Solmaz ve arkadaşları, klasik tiyatro örneklerini de sahneledi. Hamlet ve Opheli’dan da sahneler sunan  ekip, daha sonra sahneye öğrenciler arasından gönüllü olanlarını da alarak onları da bu aşamalara dahil ettiler.
 
Çanakkale ve gözyaşı
Ali Solmaz ve ekibi, tiyatronun mutfağı hakkında bilgiler verdikten sonra ise son olarak Fenerköy’de sahneledikleri Çanakkale oyunundan kesitleri de öğrencilerle paylaştı. Seyit Onbaşı, Hasan Yarbay ve Çanakkale Savaşı anındaki kadınların rollerinin sahnelendiği kesitlerde öğrenciler ve öğretmenler gözyaşlarına hâkim olamadı. Ali Solmaz anlattığı Çanakkale anekdotları ile özellikle öğrencilerin tarih bilincinin gelişmesine de katkı sunmuş oldu. Öğrenci ve öğretmenler seminer sonrası ekibi dakikalarca ayakta alkışladı.
 
Okul Müdürü’nden teşekkür
TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Cevat Manavoğlu da iki seans olarak öğrencilere sunulan seminerin son bölümünde Solmaz ve ekibiyle birlikte sahneye çıkarak onlara öğrencilere ve kendilerine yaşattıkları hissiyattan dolayı teşekkür ederek Ali Solmaz’a çiçek takdim etti. Ali Solmaz da “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Benim arkamda da sevgili eşim Merve Solmaz var. O yüzden ben de bu çiçeği ona vermek istiyorum” dedi ve eşine çiçeği takdim etti. Solmaz’ın bu davranışı sonrası salonda bulunan öğrenci ve öğretmenler de alkışlarla kendisine destek verdi.
 
Gençlerden ekibe müdahil olma aşkı
Seminer sonrası Ali Solmaz’a yoğun ilgi gösteren TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri, Ali Solmaz  ve ekibine müdahil olma isteklerini dile getirdiler. Gençlerle yakından ilgilenen Ali Solmaz da gençlerin bu isteklerini kırmayarak gönüllülük esasıyla vermiş olduğu eğitimlere ve çıkaracakları oyunlara gençleri davet etti. Solmaz program sonrasında yaptığı açıklamada “Bizim amacımız tiyatro aşkıyla yola çıkarak bu aşkı başka insanlara da yaşatabilmek. Ne mutlu bize ki bugün gençlerle bir araya gelerek onlara tiyatronun ne olduğu hakkında bilgiler sunabildik. Biz gençlerimizin kötü alışkanlıklar edinmesini önleyebilmek adına, onların iyi bireyler olarak yetişebilmeleri adına bu çalışmaları yapıyoruz. Program sonrasında yanımıza gelerek bize katılmak isteyen genç kardeşlerimiz oldu. Ben bunları yaşadıkça çok mutlu oluyorum. Umarım herkes sanatın bir dalıyla uğraşır. Çünkü sanat gerçekten iyi insanlar yetiştirmenin en güzel yollarından bir tanesi.” dedi.

Eyüp Can BALABAN