YGS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Yakup Tümer, Pazar günü yapılacak olan Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde öğrencilerine tavsiyelerde bulundu.

YGS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pazar günü yapılan Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanı sınava girecek öğrencileri sarmış durumda. Peki, sınava girmeden önce ne gibi önlemler almalı? Sınav esnasında nasıl bir yol izlenmeli? TOKİ Cumhuriyet Anadolu Lisesi Rehbet Öğretmeni Yakup Tümer, sınava girecekler için bazı tavsiyelerde bulundu.

Sınavdan önce

Sınav yeriniz sınavdan önceki günlerde görün, mümkünse sıranızda 5 dakika oturun

Uykunuzu alın

Kahvaltı yapın (ne çok ağır yapın ki, uyku getirmesini istemiyorsanız, ne de çok az yiyin ki açlık hissettirmesin)

Kat kat giyinin

Ne çok kalın ne de çok ince giyinin (terleyerek daralmamak için mümkünse ince ince birkaç kat giyinin çıkarabilmek kolay olsun)

Rahat ayakkabı, rahat pantolon giyinin

Su ve tuvalet ihtiyacınızı giderin

Kimlik, sınav giriş belgesi dışında yanınıza bir şey almayın (kalem, silgi, kalemtıraş görevlilerce verilecektir)

Sıranızı kendinize göre düzelterek en iyi genişliği ayarlayın

Cevap formunda ve soru kitapçığınızda istenen yerleri kodlayarak doldurun

Sınavda esnasında:

Sınav, 160 soru 160 dakikadır.

Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik, Fen Bilimleri’nden 40’ar soru vardır. Bu bölümleri sizin istediğiniz üniversite ve bölüme uygun olarak (MF, TM, TS, Y.DİL bölümlerine göre) katsayısı yüksekten düşüğe göre sıralayın

Sözel-sayısal-sözel-sayısal ya da sayısal-sözel-sayısal-sözel şeklinde çözmeye çalışın (sağ sol beyni sıralı olarak çalıştırmak maksadıyla)

Herkesin favori konuları vardır, çok iyi bildiği. Cevaplandırmadan önce soruları inceleyin, akıllı işaretler kullanın (Örneğin "k" kolay "z" zor gibi) “k” yazdığınız soruları önce çözün size zaman kazandıracaktır. “z” yazdıklarınızı “k” yazdıklarınızdan sonra çözmeye çalışın

Rahat olun bildiğiniz her soruyu cevaplandırın bilmediğiniz soruyu boş bırakın zaman kalınca dönersiniz.

Zor sorularla kavganızı denemelerde yaptınız

Zamanınızı çok harcadınız, rahatlayın, kolayları yapar ve zor olanlar en sona bırakırsanız zaman kaybetmeden tüm soruları bitirebilirsiniz.

Bazen paragraf soruları çok uzun olup hatırlaması zor olabiliyor bu nedenle soru kökünü önce okuyup, şıklara bakıp paragrafı okumak isteneni bulmayı kolaylaştırabilir.

Değer vererek çözmek istediğiniz sorularda şıklara giderek değer vermeyi düşünenler "C" şıkkından başlarsa küçük veya büyük değer için daha az yorulabilir. Küçükse küçük olan yana, büyükse büyük olan tarafa doğru giderek daha rahat değer vermiş olursunuz

Çok yorulursanız diğer adayları rahatsız etmeden verilen şekerlerden yiyebilir ve bu kısa molayla devam için güç toplayabilirsiniz

Her cevapladığınız soru için işaretleme yerine sayfayı bitirip işaretleme yapabilirsiniz (git gellerdeki zaman kaybı önlenmiş olur ancak dikkatlice yapın ve kaydırma olmadığından emin olun)

Sınav sonunda

Sınav biterken tüm cevapları optik formunuzu bilgilerinizi kitapçık kodunuzu imzanızı attığınızdan emin olun

Sınav bitmiştir denince işaretlemeyi bırakın ve görevliye tüm evrakları eksiksiz teslim edin

LYS'ye başlama eksikleri tamamlama zamanı