Altında yeni dönem yarın başlıyor

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı 2 Ekim'de başlıyor. Yatırımcılar, Ziraat Bankası'nın 81 il, 245 ilçede bulunan 331 şubesine başvurabilecek.

Altında yeni dönem yarın başlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hükümetin yastık altında bulunan ve 100 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen altını ekonomiye kazandırmak için gündeme getirdiği altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yarından itibaren sadece Ziraat Bankası aracılığıyla başlıyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Hazine Müsteşarlığı'nca 2 Ekim Pazartesi gününden itibaren 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankası'nın 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek.

DEĞER KAYBI YOK

Talep toplama döneminde bireysel yatırımcılar tarafından Ziraat Bankası şubelerine getirilecek 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecek olup, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak. Teslim edilen altın karşılığında müşterilere hesap cüzdanı verilecek.

VERGİDEN MUAF

Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak. Yatırımcılar, 2 yıl vadeli bir senede yatırım yapıyor olmakla birlikte, bu senetler karşılığında 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altınyatırımlarına kazanç sağlayabilecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaş evinde tuttuğu altını Ziraat Bankası'na götürecek.
Teslim edilen altınların ekspertizi yapılacak.
Ayarı ve ağırlığı belirlenen altının karşılığında sertifika veya tahvil verilecek.
Tahvil vade boyunca vatandaşa altın cinsinden bir getiri sağlayacak.
Yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) getiri sağlayacak
Bu tahvil istenildiği zaman tekrar altına dönüştürülecek.
Ara dönemde de ek getiri sağlanacak.

KAYNAK HABERTÜRK