Borç nedeniye emekli olamayana fırsat

Emekliliği hak ettiği halde borcu sebebiyle aylık alamayan esnaf ve çiftçiye müjde geldi. SGK ile Ziraat Bankası, prim borcu olan Bağ-Kur'lulara kredi konusunda anlaştı

Borç nedeniye emekli olamayana fırsat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Borcunu ödemeyen 310 bine yakın Bağ-Kur'lu yüzde 0,79 faizli Ziraat kredisiyle emekli olabilecek. SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokole göre bu kapsama giren esnaf çekeceği krediyi 5 yılda ödeyecek. Taksitler, emekli maaşından kesilecek. Bağ-Kur'ludan herhangi bir teminat da istenmeyecek.

Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre, iki kurum arasında imzalanan protokole göre prim affından yararlanarak emekli olmak isteyenler, 60 aya kadar vade ile kredi kullanabilecek.

Masrafsız kredinin aylık faiz oranı 0,79 olacak. Bağ-Kur'lunun kullandığı kredinin teminatı maaşı olacak. Maaşının bir bölümü banka tarafından borcuna karşılık kesilirken diğer kısmı kendisine ödenecek. Bağ-Kur'da bu kapsamda yaklaşık 310 bin kişinin olduğu tahmin ediliyor.

Yaklaşık 600 TL maaşa kavuşacak olan emeklilerden maaşlarının bir kısmı, krediye karşılık kesilecek. Ayrıca sağlık hizmetinden de hemen yararlanmaya başlayacaklar. Kredi, Ziraat tarafından kişinin kendisine ödenmeyecek. Maaşına karşılık olarak SGK'ya aktarılacak.

SGK ile Ziraat Bankası arasındaki protokol, 25 Mart'ta imzalandı. İmza törenine ilişkin duyuru ise dün SGK Başkanı Emin Zararsız ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın katılacağı bir toplantı ile duyurulacaktı.

Ancak toplantı, iki üst yöneticinin 'zaman darlığı' sebebiyle son anda iptal edildi. SGK ile Ziraat Bankası arasındaki protokole göre, emekliler, yüzde 0,79'la kredi kullanabilecek.

2008'de Halk Bankası ile yapılan anlaşmada ise kredi faiz oranı yüzde 1,75'ti. Kredi kullanmak isteyen emekliden herhangi bir teminat alınmayacak.

Maaş hemen bağlanacak. Düşük faizle kredi kullanıp emekli olma hakkından yararlanmak isteyenler, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri'ne yapacak.

Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazıyla Ziraat şubelerine müracaat edecekler. Krediyle prim borcunu ödeyip emekli aylığına kavuşabilecekler.

Sigortalıların bankadan kullandığı kredi borcu, emekli aylığından taksitler halinde banka tarafından tahsil edilecek.

Bağ-Kur borcu olanların yanı sıra işverenler de 60 aya kadar vade seçenekleri ve aylık yüzde 0,79 faiz oranıyla kredi kullanıp borcunu kapatabilecek.

BORCU YÜZÜNDEN KAYDI SİLİNEN ESNAFA GÜN DOĞDU

Kredi kullanarak emekli olma imkanından, 5 yıldan fazla borcu olduğu için Bağ-Kur kaydı silinen çok sayıda esnaf ve çiftçi de yararlanacak.

Bu kişiler, kuruma sigorta kayıtlarını yeniden hayata geçirebilecekler. Böylece sigortalı olma hakkı kazanan bu kişiler ikinci adım olarak prim affından yararlanabilecek. Bunun ardından kredi kullanarak hem emekli maaşına hem de sağlık güvencesine kavuşacaklar.