Bu yılın 'kanola' fiyatları açıklandı

Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri, bugün yaptığı toplantı ile 2015 yılı 'kanola' fiyatlarını kamuoyu ile paylaştı. Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği merkezinde yapılan toplantıya Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Türkiye Temsilcisi, Tekirdağ, Silivri, Hayrabolu, Muratlı ve Malkara Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri yöneticileri katıldı.

Bu yılın 'kanola' fiyatları açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Metin Oral ev sahipliğinde yapılan toplantı, Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri Türkiye Temsilcisi Nezih Suyaran’ın açılış konuşması ile başladı.

Suyaran yaptığı konuşmada;  geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan üretimler ve talebi olduğu halde üretiminin yetersiz olduğunu düşündüğü ürünler hakkında verdiği bilgiler çerçevesinde katılımcıları bilgilendirdi. Özellikle Trakya bölgesinde “yem bitkisi” üzerine üretimin azlığından ve seracılık faaliyetlerinin yetersizliğinden bahseden Suyaran, sonrasında bu yılın kanola fiyatlarını açıklamak üzere sözü Metin Oral’a bıraktı.

Kanola fiyatlarını Oral açıkladı

Konuyla ilgili olarak ortak bir açıklama yapan Metin Oral “Bundan 27 yıl önce Tekirdağ’da başlatılan daha sonra Trakya ve Anadolu’da birçok il ve ilçede kurulan derneklerle tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerine model olmuş bir projedir Önder Çiftçi Projesi “ olduğunu belirterek şunları kaydetti;

Pazarın yüzde 40’ını üyelerimiz oluşturdu

“Kanola 1997 yılından bu yana proje kapsamında alternatif ürün olarak çekilmeye başlandı. Ülkemizde petrol den sonra en çok ithalatı yapılan ürün Ham yağdır. Hem yağ açısından bir kısmını karşılamak hem de çiftçimizin daha yüksek kazanç sağlayacağı iyi bir münavebe bitkisi olarak Kanola ekilmesi, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. 2014-2015 üretim yılında bölgemizde yaklaşık olarak 285 bin dekar kanola ekimi yapılmış, bunun karşılığında 50 bin ton civarında Kanola elde edilmiştir. Bunun 20.894 tonu üyelerimiz tarafından üretilip Sarı Çiçek A.Ş. tarafından satışı gerçekleştirmiştir. Bu oran pazarın yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Bölgemizde yoğun olarak ekimi yapılan buğday ve arpa da üretim maliyetlerimiz oluşturan girdilerin fiyatları bir önceki yıla oranla artmasına rağmen, buğday arpa satış fiyatı geçen yıla göre daha düşük seviyede olması bizleri üzmüştür.

Kanola fiyatı bu yıl…

 Kanolada uyguladığımız sözleşmeli üretim modeli ve ortak hareket etmemiz sebebiyle, hasat dönemi başında geçen yılın satış fiyatı olan 1,220TL/Ton avans fiyat olarak açıklamıştık. Bugün de burada bu yıl üreticilerimize ödeteceğimiz ana fiyatı çıkıyoruz. 2015 kanola satış fiyatı 40 ton yağ oranı olmak kaydıyla 1,373TL/ton’dur.

Her yağ oranı artısına pirim

Her bir artı puan için 20 TL/ton prim verilecektir. Örnek verirsek 45 yağ oranı ile kanolasını bize veren bir üreticimiz 1,473TL/ton başına para alacaktır. Bu yılki Kanola fiyatlarımızın sizleri mutlu ettiğini umarak gelecek yıla daha bereketli ve karlı geçirmesini dilerim”

Metin Oral’ın yaptığı açıklamadan sonra ise üreticilerin ve dernek başkanlarının karşılıklı fikir alışverişleri ile toplantı sona erdi.