Bulgaristan fırsat olabilir

Bulgaristan Başkonsolosu Angelov, Sarten Ambalaj'ı örnek firma gösterdi ve "Siz de yatırım yapın" diyerek ilçemiz işadamlarına davette bulundu.

Bulgaristan fırsat olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD)'ın toplantısında sunum yapan Bulgaristan Başkonsolosu Angel Milev Angelov, işadamlarını Bulgaristan'a yatırım yapmaya davet ederken, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş da "Bulgaristan, Avrupa Birliği'ne açılan iki kapımızdan biri olması nedeniyle lojistik açıdan fırsatlar doğurabilir" mesajı verdi.

Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD), 2016 yılı ilk genel toplantısını Marin Princess Hotel'de geniş katılımlı bir programla gerçekleştirdi. Bulgaristan Başkonsolosu Angel Milev Angelov'un da katıldığı toplantıda, Bulgaristan'daki ekonomik durum ve yatırım koşulları üzerine sunum yapıldı. Aynı zamanda Uluslararası Ticaret Uzmanı Yaman Koç tarafından "Dış Ticarette İstihbarat Kanalları" konulu anlatımda bulunuldu.

Programa Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Rumeli Üniversitesi Rektörü Salih Aynural, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Er, Belediye Başkan Yardımcıları Bora Balcıoğlu, Mehmet Has ve Emine Tarin, AK Parti ve CHP belediye meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, MHP Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Silivri Devlet Hastanesi Başhekimi Sadık Balcı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, ADD Silivri Şube Başkanı Süleyman Yalçıntaş, kent konseyi yöneticileri, SİAD yönetim kurulu üyeleri ve SİAD üyeleri katıldı.

KOCABAŞ: "BULGARİSTAN BİZİM İÇİN FIRSATTIR"

Programın açılış konuşmasını SİAD Başkanı Hakan kocabaş yaptı. Kocabaş, Silivri'nin ekonomik potansiyeli üzerine bilgiler vererek faaliyet alanlarından bahsetti. Silivri sanayicileri olarak Bulgaristan'da yeni projeler hedeflediklerini belirten Kocabaş, SİAD'ın bu sorumluluğu aldığını vurguladı. Lojistik açıdan Bulgaristan'ı önemli gördüklerini dile getiren Kocabaş, şöyle konuştu:

"Sayın Başkonsolosun teşrifinden dolayı çok mutluyuz. Kendisini takip ettiğim üzere çok dinamik birisi ve işbirliklerine çok önem veren bir kişiliğe sahip. Bu durum da işbirliğimiz açısından bizi ilgilendiriyor. Sözlerime Bulgar Atasözü ile başlamak istiyorum. Komşumuz, 'Büyük ambar, küçük ölçekle dolmaz' diyor. Dünyanın 19'uncu büyük ekonomisine sahip olan ülkemiz ile Bulgaristan'ın işbirliğinde de artık büyük ölçeklere geçme zamanı gelmiştir. Bu büyüyecek ölçek içinde her türlü fırsatların değerlendirmesi gerekirken, Silivri'nin de ayrı bir yeri olması gerekir. Bildiğiniz gibi Sarten firmamızla başlayan, Albayrak tente gibi üyelerimizin de devam eden, Türkiye sermayeli yatırımlarının artması, ticari ilişkilerin de her iki ülke menfaatine gelişmesi, Bulgaristan Birlikleri Akademisi ve TÜBİTAK'ın fonladığı projelerin geliştirilmesi, AB, Bulgaristan ve Türkiye devlet bütçelerinden gelen eş finansman ile oluşan fondan yararlanarak projeler üretilmesi ve bu yolların gösterilerek açılması görevi, bir bakıma Sayın Başkonsolos'un ve SİAD'ın omuzlarına yüklenmiştir kanaatindeyim. Bulgaristan, aynı zamanda Avrupa Birliği'ne açılan iki kapımızdan biri olması nedeniyle de lojistik açıdan fırsatlar doğurabilir.

SİLİVRİ'NİN 3 MİLYAR DOLAR PAYI VAR

İrili ufaklı, tanınan tanınmayan 206 devletten oluşan bir dünya içinde ilk 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye'nin bir parçası olan Silivri, 3 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile iki ülke ekonomisine önemli bir değer katıyor. Sayın Başkonsolos tarafından dikkate alınacağından eminim. Ayrıca Silivri'nin girişimciliğini gözler önüne serecek bir başka bilgi de, 4317 işveren sayımız var. 426'sı sanayi kuruşudur. Bunlar içinde yüzde 60'ı fabrika, yüzde 23'ü atölye, yüzde 11'i imalathane ve yüzde 4'ü de depo büyüklüklerindedir. Sektörel olarak yüzde 27'si metal ve makina, yüzde 15'i kimya, yüzde 12'si mobilya, yüzde 10'u gıda ve yüzde 6'şarlık payı da tekstil ve plastik oluşturmaktadır.

43 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

Firmalarımızın tamamında, 4a SGK'lı statüsünde 43 bin 484 kişi çalışmaktadır. Özellikle metal, plastik ve ambalaj sektöründe önemli firmalarımız mevcuttur. Bu verileri Sayın Başkonsolos'a vererek, oluşabilecek projelere bir temel olsun istedim. Umarım önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerde önemli yollar katederiz. 

Buradaki hedefimiz, sizlerin yeni pazarlara açılabilmeniz için, çalışanlarınıza bu yolları göstermeniz olacaktır. Ankara'dan gelerek bu eğitimi bize veren Sayın Yaman Koç'a ve bu eğitimi bize öneren üyemiz Hakan Söylet'e de teşekkür ederiz.

KOÇ'U VE ARIKAN'I UNUTMADI

SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, iş dünyasının önemli isimlerini de rahmetle yad etti. Salı günü vefat eden ve Silivri'ye önemli hizmetleri bulunan işadamı İbrahim Arıkan'ın vefatı nedeniyle üzüntü yaşadıklarını söyledi. Hakan Kocabaş, "Sayın Mustafa Koç'a da Allah'tan rahmet dilemek istiyorum. Bugün de, Silivri'ye emekleri geçen büyüğümüz, hocamız İbrahim Arıkan'ı kaybettik. Silivri SİAD için önemli bir kayıptır, hepimizin başı sağolsun. Hayat böyle; kah diye bir haber alıp seviniyoruz, kah kötü haberler ile üzülüyoruz. Kaybettiğimiz dostlarımıza üzülürken, kazandığımız yeni dostlara seviniyoruz. Bu akşam derneğimize yeni katılacak üyelerimize şimdiden aramıza hoşgeldiniz diyorum. Biz SİAD olarak bir aileyiz, ama esas biz sizlerle bir aileyiz" ifadesini kullandı. 


IŞIKLAR: HER KOMŞUMUZ İLE AYNI DEĞİLİZ  

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da konuşmasında siyasi mesajlar verdi. Doğu bölgesindeki komşu ülkeler işe sorunlara değinen Işıklar, Bulgaristan ve Yunanistan'da hümanizmin, demokrasinin ve adaletin daha gelişmiş olduğunu belirtti. Işıklar, şunları söyledi:   

"Silivri katma değeri yüksek bir ilçe haline geliyor. Çok önemli gördüğüm ve gururlandığımız, Gayri Safi Milli Hasılamızın 2,8'lik kısmını Silivri'miz oluşturuyor. Üreten bir Silivri var. Dış satıma dönük üretimlerin yapılıyor olması Silivri'mize önem katıyor.

Dünya genelinde endüstriyel bir devrime tanıklık ediyoruz. Daha çok çalışmanın ve üretmenin, teknolojiyle ve inovasyonla üretmenin yarattığı fiziki, dijital ve vizyonla tanımlanabilecek yeni bir devrime tanıklık ediyor dünya. Ve bu da çok hızlı hareket ediyor. Demokrasi, hukuk, adalet ve hümanizm değerlerini içine koymuş ülkelerde bunu çok daha net farkediyoruz. Yüzyıllar boyunca ortak coğrafyada buluştuğumuz, kapı komşumuz, kader birliği yaptığımız Bulgaristan ve Yunanistan, ülkemiz için önemli bir sınırdır. Dileriz ki, öbür komşularımızla da aynı huzuru buluruz. İşbirliğini, üretimi ve karşılıklı dayanışmayı buluruz.

Bulgaristan ile işbirliklerinin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Sadece Silivri'den 100 ülkeye mal gönderen fabrikalarımızın olduğunu duymak bizi gururlandırıyor. Bölgemizin sanayileşmesi, hizmet sektörlerinin gelişmesi, ivonatif üretim koşullarının gelişmesi gerektiğini Sayın Başkonsolos'a bahsettim. Neden Bulgaristan ile işbirliğine daha yatkınız? Birçok neden sayabilirim ama en önemlisi komşu olmak değil, başka komşularla ne haldeyiz görüyoruz. Burada başka bir yakınlık var. Tarihten gelen ve demokrasiyi özümsemiş, demokrasi içinde, hümanizm değerleri içinde üretmeyi sindirmiş bir yakınlık var. O çok daha önemli. Bizim burada kader birliği yapmış, tarihsel bir kaderi paylaşmış bu coğrafyayı zenginlikle buluşturabiliriz."

BAŞKONSOLOS: SARTEN BİR ÖRNEKTİR

Silivri'ye davet edilmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Bulgaristan Başkonsolosu Angel Milev Angelov ise, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş'ın aktardığı bilgilerin çok önemli olduğunu söyledi. "Silivri'deki potansiyeli bugün daha iyi gördüm" diyen Angelov, Bulgaristan'da fabrika açan ve uzun yıllar üretim yapan Silivri Sarten Ambalaj'ı örnek göstererek "Türkiye'nin örnek kuruluşu" ifadesini kullandı.   

Bulgaristan'daki ekonomik durumu, yatırım koşullarını ve Avrupa Birliği ile olan bağlantılarını anlatan Başkonsolos, şöyle devam etti:

"Bugün siz değerli işadamlarımızla birlikte olmaktan mutluluk duydum. Silivri'deki potansiyeli bugün daha iyi gördüm. Büyük potansiyelden ufak bir parça bile Bulgaristan'a gidebilirse, bizim için büyük değer. Sizlere ülkemizdeki bazı imkanları anlatacağım. Bulgaristan'daki yatırım ve iş koşulları içindeki avantajlar var. Ekonomik olarak en büyük özellik; sabit kur. 1998'de dolara bağlı sabit kur yaptık. AB'ye girerken euroya dönüş oldu. Sonrasında Bulgar parası levanın değeri hiç değişmedi. Ama Türkiye öyle değil. Sürekli değişiyor. Değer kaybı yaşanıyor ya da artıyor. Bulgaristan'da öyle bir şey, 18 yıldır sabit kur var. İşadamları için ticaret yapmak çok daha kolay ve plan yapmaya daha uygun. Bulgaristan, son senelerde çok düşük bir bütçe açığı verdi. Bütçemiz çok büyük değil, ama bütçe açığı verdi ise, ekonomik olarak geliştiğini gösteriyor. Finansal kaynaklarımız çok sağlam.  7 sene öncesi sırf yabancı yatırımcıları çekmek için Bulgaristan'ın kurumsal vergisi yüzde 10 düşürüldü. Bu vergi AB'de sadece Bulgaristan'da var. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük işçi maliyeti şuanda Bulgaristan'da. Bu da yatırımcılar için bir avantajdır. Aynı zamanda elektrik, su, gaz kullanımı da uygun fiyatlardadır. Üretim yapmak için uygun bir ülkedir."

Başkonsolos Angelov, sektörel ve ekonomik sunumundan sonra Bulgaristan turizmi de anlattı. Kayak merkezlerinin ünlü olduğunu ifade eden Angelov, "Bursa Uludağ'dan daha yakınız Silivri'ye. Kayak merkezlerimize gelebilirsiniz" dedi.

 KOÇ: REKABET İSTİHBARATINI ÖNEMSEYİN 

Programda son konuşmayı Uluslararası Ticaret Uzmanı Yaman Koç yaptı. İşadamlarına tavsiyelerde bulunan Koç, uluslararası ticarette istihbaratın önemine vurgu yaptı. "Artık ülkeler istihbarata önem veriyor" diyen Koç, Amerika ve Çin'in bu konuya hassasiyet gösterdiğini belirterek, Türkiye'de son birkaç yıldır eleman yetiştirildiğini ifade etti. İhracatta başarılı olmanın kesin şartı olarak "istihbaratı" işaret eden Koç, "İhracat bir sanattır. İstihbarat, strateji ve iletişim. Bunlara hakim olursanız başarı kaçınılmazdır. 'Rekabet istihbaratı' teorisi artık gelişti. Rakiplerinizin pazarlarınızın durumunu, onlardan önce kavrayarak daha etkili olabilmenin yollarıdır. Çin ve Amerika buna çok önem veriyor. Son yıllarda ülkemizde de buna yönelik adımlar atıldı. Finansal güç, tek başına bir üstünlük yaratmıyor. Güçlü olmanın yanında istihbarat olmazsa olmazdır. Ticaret tam bir savaş ortamına dönüştü. Bu da bazı özellikleri taşımanız gerektiği şartını getirdi. Bunlar yapılırsa savaşı kazanırsınız. İstihbarat teorisine kesinlikle önem vermemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Konuşmalardan sonra üye sertifika programına geçildi. Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği'ne üyelik şartlarını yerine getiren firmalara sertifikaları takdim edildi.


Silivriden.com