Dev ihaleye 2 milyar 755 milyon dolar

Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirme ihalesi yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.

Dev ihaleye 2 milyar 755 milyon dolar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Karşılığı nakit olmak üzere planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresine ait olan şans oyunları lisansının 10 yıl süre ile topluca verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesine Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu, Turkish Lottery Holding B.V'nin teklif verdi.

İhale, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) gerçekleştirildi. İhalede ilk elemesiz turda 2 milyar 222 milyon dolarlık teklif verildi. ikinci turda açık arttırma başlangıç fiyatı belirlendi. 2 milyar 350 milyon dolardan başlayan açık artırmada ilk olarak Turkish Lottery Holding ihaleden çekildi.
Açık attırmanın sonunda Milli Piyango ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.

İhale sonucu lisans hakkını alan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.
Milli Piyango'nun şans oyunu satış gelirleri 2012 yılında 2 milyar 215 milyon lira olmuştu.
Milli Piyango İdaresi'nin sahip olduğu yazılım, donanım ve oyun terminalleri gibi hiçbir varlık, lisansın ve özelleştirmenin konusu olmayacak. İhaleyi kazanan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek. Lisans süresi olan 10 yılın içinde başka bir lisans da verilmeyecek.
Milli Piyango İdaresi, bundan sonra lisansa konu şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstlenecek.

MİLLİ PİYANGO'NUN KURULUŞU VE TARİHİ
Osmanlı Devleti'nin son yıllarında resmi olmayan ilk piyango "Donanma Cemiyeti" tarafından düzenlenmiş. Savaş gemisi tedarıki amacıyla düzenlenen bu piyangonun ikramiyelerini halkın verdiği hediyeler oluşturmuş. Bu düzenlemenin ilgi görmesi üzerine, Şark Şimendiferleri ve Ergani Bakır İşletmeleri tahvillerinin satışını özendirmek amacıyla, Cumhuriyetten önce, kazananları kura ile belirlenen ilk resmi piyango uygulaması başlatılmıştır.

Cumhuriyet'in ilanından sonra, 710 sayılı Kanunla, 9.Ocak.1926 tarihinden itibaren karşılığı nakit olarak ödenmek üzere piyango tertip ve keşide etme hakkı 'Türk Tayyare Cemiyeti'ne verilmiş. 14 yıl süreyle "Tayyare Piyangosu" adı altında, Türk Hava gücüne katkı sağlamak amacıyla, anılan cemiyet tarafından düzenlenen çekilişler 5.7.1939 tarih ve 3670 sayılı Kanunla Milli Piyango Idaresi kurulana kadar devam etmiş.

MİLLİ PİYANGO, TÜRKİYE'NİN BEŞİNCİ BÜYÜK ÖZELLEŞTİRMESİ OLDU

Bugün yapılan ve Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu'nun 2 milyar 755 milyon dolarla kazandığı Milli Piyango özelleştirmesi Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük beşinci özelleştirmesi oldu.

Bugün yapılan Milli piyango özelleştirmesi Türkiye'nin şimdiye kadar yapılan en büyük beşinci özelleştirmesi oldu. Türkiye'nin şimdiye kadar yapılan en büyük özelleştirmesi Türk Telekom'un yüzde 55'inin 14 Aralık 2005'te yapılan blok satışı oldu. Satıştan elde edilen gelir 6,55 milyar dolar oldu. Türk Telekom'u 2012'de yapılan Köprü ve Otoyol ihalesi izledi, ihalede en yüksek teklif 5,7 milyar dolar oldu. Üçüncü en büyük özelleştirme ise Tüpraş'ın yüzde 51'inin 26 Ocak 2006'da blok satışla 4,14 milyar dolara satılmasıyla gerçekleşti. Dördüncü büyük özelleştirme 2,77 milyar dolar ile Erdemir özelleştirmesi oldu. 27 Şubat 2006'da Erdemir'in yüzde 46,12'si blok olarak satıldı. Türkiye'nin beşinci büyük özelleştirmesi bugün yapılan Milli Piyango oldu. İhalede verilen en yüksek rakam 2 milyar 755 milyon oldu.