Sanayici ve İş adamlarını buluşturan zirve

Silivri Sanayici ve İş adamları Derneği tarafından organize edilen 'Küresel rekabet ve yeni trendler zirvesi' yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Sanayici ve İş adamlarını buluşturan zirve
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sabah 09:30 ‘da Mega Saray tesislerinde gerçekleştirilen “Küresel rekabet ve yeni trendler zirvesi”nin SİAD Başkanı Hakan Kocabaş’ın açılış konuşması ile başladı.

“BUGÜN ÖNEMLİ KIVILCIMLAR ALACAĞIZ”
Kocabaş konuşmasında “Dernek yönetim kurulumuz, üyelerimizin birbirleriyle ticaretini geliştirmeleri yönünde çalışmalar yaparken, İhracatta İstihbarat Kanalları, gibi seminerler ile de firmalarımızın önünü açmada öncülük yapma gayretini elden bırakmıyor. Bugün tüm yönetmeliklere, mevzuatlara uygun çalıştığını vurguladığımız üyelerimizi Lanse ederken, aslında buna Silivri SİAD’ın da önemli katkılarda bulunduğu yadsınamaz. Ülkemiz için değerli her konuda olduğu gibi, eğitimde de kendi köşemize çekilmeden, elimizden gelen gayreti göstermeden geri kalmıyoruz. Bunun en önemli nişanesi; okullarımızın8. Sınıflarında yaptığımız ‘’Mesleki Eğitim Testleri ‘’. Önemsediğimiz diğer faaliyetimiz; Silivri Expo 2 yılda bir gerçekleştiriyoruz ve üyelerimiz yanında sizleri de önümüzdeki expoda yanımızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Aslen Silivri SİAD’ı çok kısa anlatamamış olsa da çok az anlatmış olduğumu belirterek, 140’a yakın üyemizle sizlerden bugün önemli kıvılcımlar alacağımız da eklemekte fayda görüyorum. Albert Einstein’ın çok sevdiğim ‘’Ön yargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.’’ sözleri aslında bugün toplantımızın nüvesi.

“ENDÜSTRİ 1.0 VE ENDÜSTRİ 2.0’Yİ ISKALADIK”

Kocabaş sözlerini şöyle sürdürdü “Ülkemizin gelişimi her alanda olduğu gibi sanayide de, Cumhuriyetin kurulmasıyla hızlandı. Birikmiş geri kalmışlıklar, mutlaka her alanda zaman kaybına neden oldu. Ama dinamik ve genç bir nüfus yeniliklere ayak uydurma yönünde ilerliyor geriye dönüp baktığımızda gördüklerimiz apaçık ortada. Osmanlı’nın o yıllarda var olma çabası, sonrasında Cumhuriyetimizin de gelişme çabaları, Endüstri 1.0 ve Endüstri 2.0 diye terminolojisini oluşturduğumuz gelişmeleri ıskalamamıza neden oldu.  Özellikle son 10 yıldır ise, Endüstri 3.0’da çoğu firmamız gelişmelere ayak uydurdu. Belki sektöre üretim yapabilme kabiliyetleri olmadı ya da çok az oldu ama, kendi imalatlarında bu devrimin ürettiklerini öğrenme, kullanma ve geliştirme imkanları oldu.”

“BUGÜN GEÇ DEĞİL, ANCAK YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

“Asla bu konuda bir abartı yapmadan, ama bu sektörün en önemli temsilcileri olan, FESTO, SMC OMRON STAUBLİ firmalarının önünde; Türk sanayisinin yenilikleri en yakından takip ettiği yönünde olan görüşümü belirtmek isterim. Biraz sonra panellerimiz bunu teyit ederler ya da aksini söylerler. Bugün ise sanayicimizin yüzünü çevireceği tek hedef var. Endüstri 4.0 aslında dünya içinde yerini bir kavram 2011’den beri adı konulan, çalışmaları hızlanan bir gelişim. Çok baş döndürücü gelişmeler olduğunu ve bunun her alanda olduğunu unutmamalıyız. Bugün geç değil, ancak yarın çok geç olabilir. Bu devrim sadece sanayide değil, aslında hayatın her alanında, belki gelecek on yılda dünya üretim ve ticaretinde direkt olarak %50’ye yakın pay alacak bu trend de. Silivrili sanayicilerimizin de var olan bilgilerini geliştirmeleri yeni yollar aramaları, kendileri kadar, derneğimizin de görevi olacaktır. Herkes için yeni bir devrim diye değer bulunduğundan, derneğimizin de bu şanslı üyeleri lehine kullanması gerektiği üzerine hem fikir olduk ve kurmuş olduğumuz komisyonumuz bu organizasyonu tertip etti. “

“GELECEK İÇİN ÇALIŞMAK GEREKİYOR”

“Ben ailelerin sevgi ve saygı ekseninde çok önemli şeyleri başarabileceğine inanan biriyim. Firmaların da ailelerle kaim olacağına veya kurumsallaşmayı da beraberinde başarmaları gerektiğini düşünüyorum. Hislerimi acaba biraz destekleyebilir miyim, bunu bilgiyle perçinleyebilir miyim diye bu konu da kısa bir araştırma yaptım. Dünyanın en eski şirketlerinin sayısının 5586 olduğunu ve bunların 3000’den fazlasının Japonya orjinli olduğunu görünce, aslında hislerimin gerçeğe çevrildiğini görmekten mutlu oldum. Çünkü uzak doğunun kültüründe saygı, hoşgörü ve çalışma azminin çok önemli bir yer tuttuğunu bildiğimize göre, biz Türklerde bunu başarabilir dedim. Geleceğin kuvvetli ülkesi, nesli olabilmek için çalışmak gerekiyor. Yetmiyor yeni şeyler üretmek gerekiyor. Ürün, bilgi, teknoloji ne olursa üretmek gerekiyor. Herkesin diline pelesenk olan; sanayi üretimine aynı yıllarda başladığımız halde, niye Güney Kore’nin gerisinde kaldık? Sorusunun cevabımı irdelemek gerekiyor. Bunun cevabı; siyaset, bürokrasi, sanayici, işadamı gibi basit cümleler ile geçiştirilemez. Bunun ortasında toplumumuz vardır. Toplumun her bireyi önyargılarını atıp bir masa etrafında toplanabilmeli, sorunları hep birlikte ortak paydada çözmeyi, yollar bulmayı becerebilmelidir. “

SİAD Başkanı Hakan Kocabaş’ın konuşmasının ardından Hüsrev Yaman’ın moderatörlüğünde Endüstri 4.0 ve Yalın düşünce paneli gerçekleşti. Panele FESTO Genel Müdürü Osman Türüdü, OMRON Pazarlama Müdürü Nurcan Konak, STAUBLİ Bölge satış müdürü Kerem Keçeci ve SMC Teknik Destek ve Eğitim Departmanı Müdürü Burak Örenel panelist olarak katıldı.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise “Aile şirketlerinde kurumsallığa geçiş” paneli düzenlendi. Yücel Koç yöneticiliğinde gerçekleştirilen panele ise Taider yönetim kurulu başkanı Aydın Ögücü, Şölen Çikolata İcra kurulu başkanı Elif Çoban ve TKYD yönetim kurulu üyesi Sami Erol panelist olarak katıldı.

Program firmaların hazırlamış olduğu sunumların ardından sona erdi.