Sem Plastik, Borplas İle Sürdürülebilirlik Ödülü Aldı

Sürdürülebilirlik Akademisi, yılın başarılı iş modellerini 'Sürdürülebilir İş Ödülleri' kapsamında belirledi. İş dünyasına örnek niteliği taşıyacak projelerin değerlendirildiği yarışmada, SEM Plastik 'Borplas – Plastik Fırınlanabilir Sıcak Yemek Tabakları' ile Karbon ve Enerji Yönetimi Kategorisi'nde birincilik ödüle layık görüldü. SEM Plastik'in porselen tabaklara göre 5 kat daha hafif ve daha yüksek oranda yenilenebilir kaynaklar kullanarak ürettiği tabaklar, sağladığı yakıt tasarrufu ile karbon emisyon miktarını düşürerek yaşam döngüsüne de katkıda bulunuyor.

Sem Plastik, Borplas İle Sürdürülebilirlik Ödülü Aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Plastik gıda ambalajı ve dünyanın önde gelen birçok hava yolu şirketi için servis ekipmanları üreten SEM Plastik, sürdürülebilir ve çevre dostu ürünleri ile dikkat çekiyor. Türkiye’de ilk kez fırında erimeyen plastik tabak üretmeyi başaran SEM Plastik, “Sürdürülebilir İş Ödülleri” kapsamında bu ürünü ile ödüle layık görüldü. Karbon ve Enerji Yönetimi Kategorisi’nde yarışan firma, çevreci yaklaşımla ürettiği ‘BORPLAS-Plastik Fırınlanabilir Sıcak Yemek Tabağı’ ile uçaklarda yıllık 5 ton yakıt tasarrufu sağlıyor. 

İnovatif ürünleri ve müşterilerine özel Ar-Ge projeleriyle farklılaşan SEM Plastik, BORPLAS’ı havayolu firmalarının yakıt tasarrufu ile ağırlık azaltma ve karbon salınımını düşürme stratejisi çerçevesinde geliştirmeye karar verdi. Dünya genelinde 30’u aşkın havayolu şirketi ile çalışan firma, bu stratejiye uygun olarak havayolu firmalarının ekolojik hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlayacak, geleneksel ağır porselen yemek tabakların yerine kullanılabilecek çok daha hafif, dayanıklı ve estetik ürünler geliştirmek için çalışmalara başladı. Yaklaşık 1,5 yıllık bir Ar-Ge süreci sonucunda, porselen tabaklara kıyasla hafif, kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklı, fırına girebilen aynı zamanda şık bir görünüme sahip üretilen Plastik Fırınlanabilir Sıcak Yemek Tabağı ortaya çıktı.

BORPLAS, görüntüsü ve fırında erimeme özelliği kadar hava yolu şirketlerinin maliyetlerinde en önemli faktörlerden biri olan yakıt tasarrufu konusunda büyük avantaj sunuyor. Porselen bir tabağın ağırlığı 512 gramken, BORPLAS’ın ağırlığı sadece 110 gram. Uçaktaki yolcuların yüzde 30’una BORPLAS ile yemek servis edildiğinde bir uçuştaki ağırlık tasarrufu 30,15 kg oluyor. IATA 2012 verilerine göre ortalama 1 kg fazladan ağırlık için yıllık ortalama 164,25 kg fazla yakıt harcanıyor. Firma ürettiği ürün ile ortalama yıllık 4,952 ton yakıt tasarrufu sağlarken karbon emisyonunu da önemli oranda azaltıyor. 

Kırılmalara karşı dayanıklı olan Plastik Fırınlanabilir Sıcak Yemek Tabağının kullanım ömrü, porselen ürünlere göre ortalama 1,8 kat daha uzun. Yemekler, porselen görünümünde ancak porselenden çok daha hafif olan BORPLAS’ın içinde ev tipi elektrikli fırınlarda 200 derecelik sıcaklıkta pişirilip, aynı tabakta servis edilebiliyor. Üstelik bulaşık makinesinde yıkanıp tekrar da kullanılabiliyor.

SEM Plastik olarak ürünlerinde insan sağlığı, hijyen ve çevresel etki değerlendirilmesi yani sürdürülebilirliğin öncelik kazandığını belirten SEM Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, “Havayolu sektörüne yönelik olarak 1986 yılından bu yana ürünler geliştiriyoruz. BORPLAS sektörde ulaştığımız deneyim ve uzmanlığın son noktası. Türkiye’de bir ilk olan bu ürünü, Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda dünyadaki benzerlerinden de üstün özelliklerde geliştirdik. Tüm dünyanın artık toplum ve çevreyi odak noktasına alan sürdürülebilir iş modellerine yöneldiğini düşündüğümüzde yenilebilir hammaddesi artırılan ürünümüzün bu anlamda önemli bir örnek olduğuna inanıyoruz. BORPLAS’ın Sürdürülebilir İş Ödülü’ne layık görülmesi, başarılı bir çizgide ilerlediğimizi kanıtladı. Ödülü kazandığımız için çok mutluyuz. Yeni ürünlerimiz ile aynı yolda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.