Ev sahipleri dikkat

Apartmanda veya sitede yaşıyorsanız, ya da bir fabrikanız varsa bu haber sizin için

Ev sahipleri dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Isı İzolasyon Trakya Bölge Distribütörü Nazım Toker, yeni yürürlüğe giren Kat Mülkiyeti Kanunu hakkında ev sahiplerini uyardı. Toker; “Yasalara uygun olarak mantolama işlemlerini yaptırmayanlar evlerini satamayacak ve kiralayamayacak” dedi. 

 

Konutlar için getirilen “enerji kimlik belgesi” alma mecburiyeti 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya konuldu. Yeni yürürlüğe giren Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ile birlikte bin metrekare üzerinde olan binalar mantolama işlemlerini yaptırması gerekiyor. “Gerek yok” deyip yaptırmayan ev sahipleri ise; evlerini satamayacak, kiralayamayacak. Doğalgaz, su, elektrik başvurusu yapamayacak. Site konutları için de zorunlu kılınan uygulamada, mantolama işlemlerinin yapılabilmesi için örneğin 10 üyeli yönetimden üyelerden 6’sının “evet” demesi yeterli oluyor. Yani üyelerin % 51’inin “evet” demesi işlemlerin gerçekleştirilmesi için yeterli oran. Yaptırmayanlara, satılma ve kiralama engellerinin yanı sıra para cezası da uygulanıyor. Konuyla ilgili Yörünge’ye açıklamada bulunan Dyo Klimatherm Mantolama ve Isı İzolasyon Trakya Bölge Distribütörü Nazım Toker, bu uygulamanın tamamıyle vatandaşlara yönelik olduğunu vurguladı. Hem devletin hem de milletin yararına olacağının altını çizen Nazım Toker, konuyu detaylarıyla anlattı.

 

CEBİMİZE YARAR

 

Isınma ve soğutma giderlerini yüzde 50 azaltmanın yolunun ısı yalıtımla sağlanabileceğini vurgulayan Nazım Toker, “Örneğin her ay 200 TL gelen doğalgaz faturanız mantolama işlemi yapıldıktan sonra 90–100 TL civarında gelir” dedi. Vatandaş için yapılan bir uygulama olduğunu ifade eden Toker, bir konuya daha dikkat çekerek, Türkiye’nin atmosfere saldığı karbon monoksit gazının en aza indirileceğini söyledi. Karbon monoksit için Türkiye’ye ait sınır değerleri A.B. standartlarına göre 3 kat daha yüksek olduğunu bildiren Toker, devletin bunu 0’a indirme çabasında olduğunu aktardı.

 

KARARA UYULACAK

 

En çok bina yalıtımı yaptırmanın sıkıntılar doğurduğunu belirten Nazım Toker, bu sorunun Kat Mülkiyeti Kanunu’yla çözüldüğünü anlattı. Toker; “Binalarda yalıtım yaptırmak için yönetim kurulu kararının yüzde 80’i gerekiyordu. Çoğu üye de cebinden para çıkmaması için ‘hayır’ diyordu. Yeni kanunla bu oran yüzde 51’lere indirildi. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin ‘evet’ demesi yeterli oluyor. Diğer 4 daire sahibinin ‘hayır’ demesi bir etki etmiyor, onlara karşı ceza yaptırımı uyguluyor. 4 daire sahibi de bu karara uymak zorunda kalıyor. ‘Ben giderlere karışmam. Benim daireme yalıtım yapmayın’ deme şansı yok. Aksi takdirde gecikme faizleriyle birlikte icra ile karşı karşıya kalacak”   

 

FATURALI İŞ YAPTIRIN

 

Vatandaşları, mantolama yaptırırken nelere dikkat etmesi gerektiği hususunda bilgilendiren Nazım Toker; “Piyasadaki ‘merdiven altı’ iş yapanlara dikkat edin. Bu kişilere iş yaptırmayın. İş vereceğiniz firmanın kurumsal oluşuna özen gösterin. İş yaptırdıktan sonra da mutlaka fatura isteyin. Faturasız iş yapmayın. Yasa ile birlikte alınması mecbur olan ‘enerji kimlik belgesi’ için fatura gösterilmesi şart” dedi.

 

BİZ YETKİLİYİZ

 

Dyo Klimatherm Mantolama ve Isı İzolasyon Trakya Bölge Distribütörü Nazım Toker, Trakya’da “enerji kimlik belgesi” verecek tek yetkili firma olduklarının altını çizdi. Toker sözlerine şöyle devam etti: “Enerji kimlik belgesi olmak çok kolay değil.Yeni yasaya göre; mantolama yaptırmayan evini satamayacak ve kiraya veremeyecek”dedi.