Faizler yükseldikçe konut alımı başka bahara

Nisan ayında yüzde 67'si, mayıs ayında ise yüzde 68'i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını erteledi.

Faizler yükseldikçe konut alımı başka bahara
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 dönemi sonuçları açıklandı. Mayıs 2011 dönemi sonuçları, nisan ayına göre bir puanlık düşüş göstererek 83'e indi.

Mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 42 iken, mayıs ayında bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğilimi mayıs ayında yüzde 53 olarak ölçülürken, bu oran nisan ayında yüzde 55 düzeyindeydi.

Gelecekte konut almayı düşünen ve şu anda konut alma konusunda kararsız olan kişilerin nisan ayında yüzde 67'si, mayıs ayında ise yüzde 68'i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını ertelediklerini belirtti.

Faizlerdeki artış ile konut alım kararını erteleyecek kişilerin nisan ayında yüzde 43'ü, mayıs ayında ise yüzde 41'i konut alım kararını bir yıla kadar erteledi. Konut alımını iki yıl ve üzeri ertelediklerini söyleyenlerin oranı nisan ayında yüzde 57, mayıs ayında ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.
KONUT ALIMINDA ANA KAYNAK YÜZDE 66 ORANIYLA KREDİ

Barometre sonuçlarına göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynakların başında yüzde 66 oranı ile kredi kullanımı geliyor. Bu oranın ocak ayında yüzde 57, şubat ayında da yüzde 59 olduğu göz önüne alındığında, banka kredisine olan talepte artış gözleniyor.
AYLIK TAKSİT BİN 28 LİRA

Tüketiciler, mayıs ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının bin 28 lira olduğunu belirtti. Bu tutarda bir önceki ay olan nisan ayına göre göreceli olarak çok az bir düşüş gözleniyor. Ortalama olarak 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin lira ayrılıyor.

Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, konut satın almayı planlayanların bir yıl ve daha uzun sürede ev satın almayı planladığı ve en çok içinde oturmak, yaşamak için ev satın almak istedikleri dikkat çekiyor.

Sonuçlara göre Türkiye'nin mevcut ekonomik durumuyla ilgili iyimser beklentiler artıyor. Mevcut ekonomik durumu geçtiğimiz üç aya göre daha iyi bulanların oranı yüzde 40 olarak ölçüldü. Türkiye'nin gelecek üç aydaki ekonomik durumunun, mevcut durumdan daha iyi olacağını düşünenlerin oranı da yüzde 37 oldu.

ING Bank Ekonomisti Muhammet Mercan, Şubat 2011'deki küçük bir gerileme hariç Kasım 2010'dan bu yana artan ve Mart 2011'de tarihi yüksek düzeye ulaşan barometrenin son iki ayda aşağı yönlü bir trendin ilk işaretlerini verdiğini kaydetti.

Mercan, ''Piyasa koşullarının uygun olduğunu düşünmelerine rağmen, tüketicilerin kısa vadede konut alma tercihinden uzaklaşma eğilimini sürdürmeleri; Merkez Bankası'nın izlediği sıkılaştırıcı para politikası ve dış gelişmelerin yansımasıyla faizlerin dip noktalardan dönmeye başladığı geçtiğimiz aylarda, bu eğilimin süreceği düşüncesiyle öne çekilen konut talebinin belli bir doygunluğa ulaşmaya başladığının işareti sayılabilir'' dedi.

Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Orhan Erdem de, seçimlerin eskisi kadar ülkeyi yormamasına rağmen hala psikolojik bir etkiye sahip olduğuna, bu etkinin nisan ve mayıs aylarındaki konut satın alma isteğini bir miktar azalttığını belirtti.

Erdem, ''Konut kredilerindeki hacim önemli oranda artış gösterdi. Ocak ayından bugüne konut kredilerinden yüzde 13 artmış oldu. Bu oran 2009 yılındaki toplam artışa denk bir artış oranıdır. Bu veriler seçim tedirginliğinin aşılması durumunda talebin eskiye döneceği sinyallerini veriyor'' dedi.