Silivri En İyi Domatesi ve 'Güzeli'ni Seçti

Silivri Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği Domates Festivali'nin 33.'sü her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Tarım Fuarı'nın da gerçekleştirildiği festival kapsamında düzenlenen En İyi Üretici ve Domates Güzeli Yarışmaları çekişmeli geçti.

Silivri En İyi Domatesi ve 'Güzeli'ni Seçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

33.Domates Festivali ve Tarım Fuarı, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın yıllardır gelenekselleşen, yerel değerleri yaşatma ve tanıtma kararlılığı ile sürdürülen Değirmenköy Domates Festivali, bu yıl da dolu dolu geçti. Gündüz Tarım Fuarı ve En İyi Üretici Yarışmasının yapıldığı festivalin akşam programında da; Domates Güzeli Yarışması ve konserler yer aldı. Binlerce kişinin yer aldığı festivale İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, CHP PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri katılım gösterdi.

IŞIKLAR: “BİRLİKTE YAŞAMAK EN BÜYÜK MEYDAN OKUMAKTIR”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği festival konuşmasında şunları söyledi; “Burada domates üretiminin, tarımın, çiftçiliğin, aile tarımının ancak topraktan mümkün olduğunu anlatmış bu festivali başlatanlar. Değerli büyüğüm, ağabeyim Mümin Tuğlu’ya teşekkür ediyorum. Bugün aramızda olamadı, sizlere selamlarını gönderdi. Trakya bir tarım bölgesi. Özellikle Silivri, İstanbul’un yanı başında bu Allah vergisi zenginliğe sahip bir ilçe. Ben inanıyorum ve iddia ediyorum Türkiye’nin en güzel domatesi burada, Silivri’nin böyle bir zenginliği var. Kavunu var, karpuzu var, bamyası var, yoğurdu var hep tarım zenginlikleri var. Bu festivalleri yaparken, bir gece de eğlence yapalım diye yapmıyoruz. Biz İstanbul’un yakın çevresinde bulunan, göç baskısı altında, betonlaşma ve yağmalanmaya karşı, Allah vergisi bu zenginliğimizi, tarımı korumak, geliştirmek ve gelire tahvil etmek, bir kalkınma aracı haline getirmek ve geleceğe taşımak amacındayız. İçinde yaşadığımız zor şartları hepimiz görüyoruz, bu sıkıntıları aşmanın yolu, işte bu meydanları doldurmak! Bizi bölmeye, parçalamaya, bu ülkenin huzuruna çomak sokmaya çalışanlara ‘Biz sizden korkmuyoruz, meydanlardayız’ diyeceğiz. Birlikte yaşamak en büyük meydan okumaktır. Sokağa çıkacağız, geleneğimizi göreneğimizi, bizi var eden değerleri yaşatacağız. Büyük Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız.”

“BETONA VE DEMİRE KARŞI DİMDİK DURACAĞIZ”

Ürünlerimizi üreteceğiz, markalarımız olacak. İstanbul’un yanı başında bizi biz yapan değerlerimizi yok eden, komşuluğu, medeniyetimizi, kültürümüzü yok etmek isteyen o arazi yağmacılarına karşı, betona ve demire karşı dimdik duracağız. Bu topraklar bizim, üreterek zenginleşeceğiz. Son yıllardır televizyonlara bakın; domatesi, kavunu, ayçiçeğini, tarımı konuşan var mı? İşte bunu yapmak istiyorlar, tarım ülkesini tarımdan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Biz inadına üreteceğiz. Çünkü yoklukta, çaresizlikte ne demokrasi olur, ne de insanlık olur. Üretmek yetmiyor, tarlada kalmasının hiçbir önemi yok. İşte bunları aşmak için Gümüşyaka’da ilk kez bir belediye tarım lisesi kuruyoruz. Paketlemeyi, pazar üretimini, katma değeri yüksek ürün haline getirerek, Türkiye’nin her köşesine hatta dünyaya satabilmeyi planlıyoruz.

“BİRLİK İÇİNDE, VARLIK İÇİNDE, ÖZGÜR BİÇİMDE YAŞAYACAĞIZ”

Domates Değirmenköy’ün en önemli özelliği. Onu tüm ülkeye tanıtacağız. Bunu da birlikte, üreterek başaracağız. Nice 33 yıllara, nice festivallere. Rüzgâr kayadan toz bile koparamayacak, o kadar güçlü bir medeniyetin temsilcileriyiz biz. Birlik içinde, varlık içinde, özgür biçimde yaşayacağız. Nice 33. yıllara sevgiyle, saygıyla buluşmak dileğiyle, emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.  

TARIM FUARINDA BÖLGE ÜRÜNLERİ YER ALDI

Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Silivri Ziraat Odası, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi, Silivri Önder Çiftçi Derneği, Silivri Muhtarlar Derneği, Silivri ve Köyleri Süs Bitkileri Kooperatifi, Silivri Çiftçi Kadın Kooperatifi’nin katkı ve katılımıyla gerçekleşen fuarda yöresel tarım ürünleri de sergilendi. Bölgemiz üreticileri de fuarda yer aldı. Türkiye’nin önde gelen traktör, zirai alet ve ekipman firmaları, gübre ve tohum firmaları, fidan üreticileri, zirai ilaç firmaları, arı ve arı ürünleri üreticileri olmak üzere fuara birçok firma katıldı.

SİLİVRİ BELEDİYESİ STANDI FUARDA YERİNİ ALDI

Fuarda Silivri Belediyesi standı yoğun ilgi gördü. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde üretilen ürünlerin yer aldığı stantta; yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler sergilendi. Stantta çiftçi ve ziyaretçilere, üretim teknikleri ve aşamaları hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

DOMATES GÜZELİ NİLAY DEMİR OLDU

Festivalin en renkli yarışmalarından olan Domates Güzeli Yarışması’nda bu yıl 13 güzel yarıştı. Jüri üyelerinin seçim yapmakta zorlandığı yarışmada Domates Güzeli Birincisi Nilay Demir, İkincisi Buse Narin ve Üçüncüsü de Gonca Zeren oldu. Dereceye giren güzellere sırasıyla tam, yarım ve çeyrek altın hediye edildi.

EN İYİ DOMATESİ MESUT ÇALIŞKAN YETİŞTİRDİ

Yılın İlk Domates Üreticisi olan Şaban Uzun’a ve En İyi Domates Üreticilerine ödülleri sahnede takdim edildi. En İyi Domates Yarışmasına bu yıl 60 üretici katıldı. 10 ayrı cins domates üzerinden İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Domates Üreticilerine ödüllerini ilçe protokol üyeleri sahnede takdim etti. Tüm üreticilere, çeyrek altın ve çeşitli hediyeler verildi. Yarışmanın birincisi Mesut Çalışkan, ikincisi Suat Altaş ve üçüncüsü de Yıldıray Erol oldu. Dereceye girenlere sırasıyla tam, yarım ve çeyrek altın hediye edildi.

TAN İLE KEYİFLİ BİR KONSER

Domates Festivalinin sahne programında ilk olarak Faruk Demir sahne aldı. Sarı Saçlım Mavi Gözlüm şarkısını binler eşliğinde seslendiren Demir’e Değirmenköylüler bayrak sallayarak eşlik etti. Değirmenköylüleri coşturan Demir’in ardından Şarkıcı Tan sahne aldı. Sevilen şarkılarını genç hayranları ile birlikte söyleyen Tan, konser sonunda kendisine hediye edilen bir sepet domatesi koluna takarak, kendisine gösterilen ilgi için teşekkür etti.