Ağaçlar gizlice konuşuyor

Ağaçlar birbiriyle bağımsız gibi görünseler de, altlarındaki toprak aksini söylüyor.

Ağaçlar gizlice konuşuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

www.bbc.com 'nun haberine göre:Ağaçlar konuşuyor aralarında...

Ağaçlar birbirinle bağımsız gibi görünseler de, altlarındaki toprak aksini söylüyor. Ağaçlar gizlice konuşur, takas yapıyor ve hatta birbirleriyle savaşıyorlar. Bunu köklerinin içinde ve çevresinde büyüyen mantarlar yoluyla yapıyorlar.

Mantarlar ağaçlara gerekli olan besinleri sağlıyor, karşılığında şeker alıyor.

Ama bilim insanları bu ilişkin görünenden çok daha derin olduğunu keşfetti. Mantar ağına bağlanarak ağaçlar kaynakları paylaşabiliyor. Bu yer altı “internet ağı” ağaçların birbiriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Ağdaki daha yaşlı “Ana ağaçlar” bu sistem yoluyla gölgede kalan küçük fidanlara gerekli şekeri sağlayıp hayatta kalma şanslılarını artıyor. Hasta ya da ölmek üzere olan ağaçların bu mantar ağına aktardıkları kaynaklar, daha sağlıklı komşuları tarafından kullanılıyor. Bu mantar ağı diğer bitkilerce de kullanılıyor. Bir bitki saldırıya uğradığında da kimyasal maddeler salgılayarak komşularını uyarıyor.

Aynı internet gibi, bu ağın da “karanlık” bir tarafı var. Bazı orkide türleri “korsanlık” yaparak yakınlardaki ağaçların kaynaklarını çalıyor. Karaceviz gibi türler ise zehirli kimyasallarla rakiplerini zehirliyor. Yani çevremizdeki canlılar arasında bizim sandığımızdan çok daha güçlü bağları var.

Bir dahaki sefer, ormana gittiğinizde toprak altında süren bu iletişimin farkına varıp keyfini çıkarmaya da vakit ayırın...

Doğayı severek zarar vermeden SEVGİyle kalın...