Çöpe atılan ekmekler için dua eden çocuklar var !

Ülkemizde en fazla çöpe atılan besinlerin başında ekmek geliyor.Doğru saklanamayan ekmek bayatlıyor ve çabuk küfleniyor. Bu israfın önüne öncelikle tüketeceğimiz kadar ekmek alımı olmalıdır.

Çöpe atılan ekmekler için dua eden çocuklar var !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de geçen sene ki verilere baktığımızda günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton,9 milyon ton diyelim,250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleştiriliyor.

Ülkemizde günde 1.500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor,550 ton. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise lütfen dikkat edin yıllık ne biliyor musunuz? 1,5 milyar Lira, eski rakam 1,5 katrilyon.

Ekmek israfın önüne az alım doğru saklama koşulları ile geçilebilinir.

Doğru saklanamayan ekmek bayatlıyor ve çabuk küfleniyor. Bu israfın önüne öncelikle tüketeceğimiz kadar ekmek alımı olmalıdır. Gereğinden fazla ekmek almak hem bütçemize zarar hem de en önemli besin değerimizi israf etmiş oluruz.

İstisna durumlarda fazla kalan ekmeği buzdolabın buzluğunda saklayabiliriz. Ekmeğinde diğer besinlerinde sıcak ortamda bozulup kolayca küflenebilir. Buzlukta bekleyen ekmekleri tüketmeden 45 dakika önceden çıkarılması gerekiyor.

Emeklerin saklandığı yerler nemli olmayan kuru yerler olması, bakterilerin üremesini engelleyerek küf olmasını geciktiriyor. Bu nedenle ekmekleri poşet yerine ekmeklik denen sepet tarzı ürünlerin içinde saklamalısınız. Bu sepetlerde neme maruz kalması azalır.

Buzlukta ekmeklerinizi bir ay gibi uzun süre saklayabilirsiniz. Fakat her ekmek için geçerli değildir bu saklama koşulları.

Bu şekilde hem israfın önüne geçmiş olursunuz hem de bayat ekmek yememiş olursunuz.

Vaktiniz yoksa buzluktan çıkarılan ekmek, fırın tost makinesi veya tavada ısıtılıp bu şekilde tüketebilinir.

Ekmeğin en uzun ve en taze saklanabildiği yöntemin buzluğa koymak olduğunu unutmayanız!

İsraf edilip çöpe atılan ekmekler için dua eden çocukların var olduğunu unutmayalım!

Chenay kobak