'Dipfrizleri değil ihtiyaç sahiplerini doyurun'

Silivri'nin Küçük Sinekli mahallesinde kasaplık yapan ve işinin ehli olan Arif Sürekçi ile Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirdiğimiz özel röportajda çok önemli bilgiler edindik. Sürekçi, kurban kesecek olan vatandaşlarımız için önemli açıklamalar yaptı.

'Dipfrizleri değil ihtiyaç sahiplerini doyurun'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merhabalar Arif Bey, kaç yıldır kasapsınız ve buralı mısınız sizi bir tanıyalım mı?

Silivri Küçük Sinekli doğumluyum, 1975 yılında doğdum. Amatör olarak 10 yıl kasaplık yaptım, 5 yıldır da profesyonel olarak yapıyorum.

İkisinin arasında ki fark nedir?

Amatörlük, bizim tabirimizce kaba kesim demek oluyor, kurbanı kes parçala, profesyonel olarak ise vitrin, ince işçilik demek. Kaba kesim 4 / 5 parçadır, kemikleri parçalarsın bırakırsın ama tezgâhta öyle bir şey yok. İnce işçilik ister.

Kurban seçerken sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarız?

İlk önce hayvanın fiziğine bakmak lazım, daha sonra burun akıntısı olmaması gerekiyor. Gözyaşı olmayacak, tüyleri parlak olacak, boynuzu kırık olmayacak, eksiği olmayacak. Birde boynuzlarına bakmalısınız örneğin; boynuz kırık olursa yani kökünden, kafatasına zarar vermiş olabilir, o mesela kurbanlık olmaz, ha boynuzu kesilmiştir ve kafatasına zararı yoktur o kurbanlık olabilir. Mutlaka 24 ayını doldurması lazım kurbanlık olması için.

Sattığınız kurbanlar size mi ait yoksa dışarıdan da var mı? Varsa alırken neye dikkat ediyorsunuz?

Bizim de var dışarıdan aldıklarımız var tabi. Alırken aşı belgeleri var mı diye bakılır, daha sonra pasaportlarına, örneğin; ilçe dışından aldığımız zaman Silivri’den değil de Çatalca’dan oradan pasaport veriyorlar bize, o pasaportlarda sağlık raporu var, orada hangi ayda, hangi aşısı yapılmış, karma aşılarına bakılır, hepsi yazılıdır orada, onlara dikkat edilir. Başka bir şeylerden şüphe duyduğumuzda ise bizim özel veterinerlerimiz var onlara bildiriyoruz durumu, onlar da gelip bakıyor kontrol ediyor, kesim yapıp yapılmayacağı karar veriliyor. Hayvan dişi ise mutlaka gebe olup olmadığını kontrol ettiriyoruz. Bunlara dikkat ediyoruz.

Adak ile Kurbanın farkı ne? İslami usulünce uygun alıp ve kesimi nasıl oluyor?

Adaklığında kurbanlık özelliğini taşıması gerekiyor. Adakta Allah rızası için kesiliyor, kurbanda Allah rızası için kesiliyor. Kesimde de aynı İslami özellikleri taşıması gerekiyor.

Kurban Bayramı dışında hayvan satışlarınız da var mı? Varsa Bayram haricinde bunların fiyatları değişiyor mu ve neden?

Var, Adakla, kurban fiyatları değişiyor. Nedeni ise Kurban özelliğini taşıması. Kurban özelliğini taşıyan bir hayvan aldığın zaman, kime gidersen git köyde, adam onun gözünün içine bakıyor. En kötü 30 ay bakıyor. Senesi denk gelirse 24 ay olabiliyor. Bazen öyle bir zaman geliyor ki 8 aylık danayı alıyorsun buna 2 sene daha bakman lazım, 1 sene olmuş olsa 20 ay oluyor kurtarmıyor, bir sene daha bakıyorsun 30 aya kadar çıkıyor, 30 ayda adam buna baktığı zaman aşağı yukarı bir hayvanın günde ortalama 13-14 TL’lik yem gideri var onun için farklı oluyor.

Siz kasap olarak öncelikleriniz nelerdir?

Hijyen. Temizlik olmazsa olmaz. Bizler gıda işindeyiz, kesim yerlerimiz her yıl boyanıyor, dezenfekte edilip temizleniyor, belediye ve veteriner tarafından gelip denetleniyor. Kurbanda kesim için ruhsatımız var, kesim belgelerimiz var, hijyen belgelerimiz var. Bu belgeleri Silivri veterinerlik veriyor. Bunlardır bizim önceliklerimiz.

Kasap olmak isteyen bir kişi nasıl kasap olur? Prosedürü nedir?

Herkes kasap !, kurbanda eline bıçağı alan kasap oluyor. Hayvanı yatırmayı bilmiyor, kesmeyi bilmiyor bunlara dikkat etmesi lazım, bunları öğrenmesi lazım. Belediye bu konularda eğitim veriyor. Hiç bilmeyen bir kişi gitsin belediye eğitim veriyor.  Biz kendimiz bu işi bildiğimiz halde Ereğli’de bizi mezbaha’ya götürdüler, orada kurs gördük, nasıl devriliyor nasıl kesiliyor, nelere dikkat ediliyor bunları gösterdiler.

Kurban bayramlarında kesilen kurbanlar, kaçırılan kurbanları, kesim şekilleri çok İslami usullere uygun olmadığı gibi sağlık açısından da çok tehlikeli?

Allah buyurmuş ‘’ Eziyet çektirmeden kesmeniz gerekiyor. Tekbirle yatırılmalı, dua ile yatırılmalı, eziyet çektirmeden gözlerini bağlayıp kesin’’. Sen şimdi Kurbanlık getiriyorsun kaçırıyorsun, arkasından bayıltıcı atıyorsun, iğne atıyorsun, bayıltıp yakaladığın yerde devirip kesmeye uğraşıyorsun, onu da beceremiyorsun. Düzgün yatıramadığın için hayvana çile çektiriyorsun. O öyle olmaz. Çok yanlış.

Kurban derilerini ne yapıyorsunuz?

Müşteriye kalmış bir şey aslında, alan alıyor. Ama bize bırakırsa biz her yıl Türk Hava Kurumuna veriyoruz, müşteri seçimi yapıyor. Derse camiye ver, kuran kursuna ver temizleyip kurutup temiz kullanılacak şekilde teslim ediyoruz. Kuran kursundan kaç kişi istediyse o kadar deriyi veriyoruz kalan deriyi Türk Hava Kurumuna onun vekâletinde teslim ediyoruz.

Bizim daimî müşterilerimiz var, onlar biliyor. Bilmeyenlere de söylüyoruz. Geçen sene derilerin bir kısmını Türk Hava Kurumuna verdik, bir kısmını kuran kurslarına köy camilerimize verdik. Burada dericimiz var. Geçen sene 50 TL. den verdik tanesini, tuzlanmış halde,11 tane falandı verdiğim yanlış olmasın, parasını aldım köy camisinde imamımıza teslim ettim. Camiye ne gerekiyorsa yapılsın diye...

Çoğu kişi ticarete dökebiliyor, kimsenin günahına giremem ama ben bu şekilde yapıyorum.

Bu laf ustası, samimi ve doğal Sinekli kasabın yaptığı özel et ve süt ürünleri var mıdır? Nelerdir?

Müşterilerimle konuşmayı severim, bilgi vermeyi, sordukları soruları cevaplamayı. Burası benim evim, insan evine gelen misafirine nasıl davranırsa o da öyle gider buradan. Biz böyle gördük. Aile yeri burası ben çocuklarıma ne şekil hazırlayıp sunarsam müşterilerime de öyle sunuyorum. Burada et ve köfte çeşitleri, salata, yoğurdumuz var. Köftelerimizi kendimiz yapıyoruz, baharatımızı baharatçımıza özel olarak hazırlatıyoruz. İlk dükkânı açtığımızda baharatını ayarlayabilmek için 40- 50 kilo test amaçlı etimiz gitti. En sonra bu doza karar kıldık, bu dozda da devam ediyoruz, özellikle köftemiz için uzak yoldan gelenlerimiz var özledik diye. E birde doğal ortam.

Kasaplarda etin çok pahalı olması insanları markete yönlendirdi siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eveet asıl soru. Doğru, insanlar markete yöneldiler, tamam da markette ki etin nereden geldiğini, nereden aldığını sorabiliyor mu insanlarımız? Bir sürü inek kesiliyor, bir sürü manda kesiliyor, bir sürü koyun kesiliyor, keçi kesiliyor.

Hiçbir markette veya hiçbir kasapta göremezsin bu inek etidir, bu koyun etidir diye, üzerlerinde de yazmıyor. Kimse de söylemiyor ama biz köy yerlerindeyiz veya küçük esnaf bir koyun kesip de bu kuzu deyip satma şansı yok. Bir keçiyi kesip oğlak diye satma şansı yok, ineği kesip dana diye satma şansı yok. Ama büyük marketlerde insanlarımız kasapta kıyma 48 TL ise market gün yapıyor. 30 TL ye satıyor kıymayı. Marketin kolları var, market bir seferde alıyorsa 10 ton et, bir kasap alabilir en fazla bir tane et haftalık. Market 10 ton et de sirkülasyon yapsa parayı buluyor. İnsanlarımız sonra diyor ki ben falanca yerden 30 TL ye et aldım alabilir, normaldir ama insanlarımız bunu ayıramıyor ayırsalar zaten biz zahmet çekmeyeceğiz. Ben hem üreticiyim hem tüketiciyim. Her gün yeme zam geliyor, ete zam geliyor. Biz burada insanlara yansıtamıyor, yansıttığımız zaman kötü oluyoruz. Her gün zam yapamazsın ama alırken biz her gün zamlı alabiliyoruz.  Hiç aşağı düşmüyor, hep yukarı çıkıyor. Et şakaya gelmez, insanlarımız da haklı ama dikkat edilsin, etini bildiği yerden kasabından alsın…

Yapılan et çeşitlerinde inek ile koyun eti karışımında biraz bilgi verir misiniz? Temiz Dana’dan mı daha güzel pirzola olur yoksa bunu koyunla mı karıştırırsak daha güzel olur arasındaki fark nedir? Uyumlu oluyor mu?

Bu biraz da damak tadına bağlı tabi. Ben dükkânı açana kadar kuzu etini ağzıma sürmüyordum ki kasabım, kokusundan nefret ediyordum. Evde yemek içinde yapılsın kokusunu alıyor yemiyordum. Ama onun ayarlamasını yaparsanız çok daha güzel oluyor tabi. Dediğim gibi damak tadına bağlı.

Ev Sucuğu yapıyor musunuz?

Ev sucuğu yapma şansımız yok, bizden belge istediler. Sucuk dolumu için test istiyorlar 10 defa. Entegre Et Tesislerine gönderiyoruz ama gönderdiğimiz etler de bize geri gelmiyor. O yüzden yapmıyoruz.

Çiftçi, üretici ve tüketicisi biri olarak bize görüşlerinizi bildiririmsiniz? Ne durumdasınız?

Valla bir yandan iyi bir yandan da kötü diyorum. Biz hem üretici hem tüketici hem de çiftçiyiz, çiftçilik yapıyoruz ama nasıl yapıyoruz? Bir kilo mazot 6 TL, gübre yine aynı, icar ile ektiğimiz yerler var. Bunların parasını peşin peşin yatırıyorsun, ödüyorsun, bir kurak geliyor ne mahsul çıkıyor ne bir şey. Geçen sene ben kırk dönüm yerden 27.500 kilo arpa aldım. Bu sene aynı yerden 12.000 arpa aldım. İklim şartları da etken tabi yağmur zamansız yağdı, çiftçilik olmadı doğru düzgün, kurak gitti. Bu da çiftçiliğe yansıyor. Fabrikasyon olan her şey pahalı, adam bize buğdayın tonunu 900 TL’ye alıyor. Un fabrikası buğdayın kepeğini çöpünü bize 1.100 TL’ye satıyor. Düşünün?

Küçük bir hesap yapalım mı o zaman? Bir hayvanın günlük tüketim fiyatından başlayalım.

Tabi. İçerde bakılan bir hayvanın en kötü şartlarda günlük yem masrafı 10-12 TL’lik masrafı var.  Kurbanın 15 TL dir. Senesi tutarsa 24 Ay, senesi denk gelmezse 30 aya kadar çıkar kurbanlık. Hayvanların bakımı yani 24 ile 30 ay arası. Bir kurbana 30 ay baktın ya yıllık 4.500 milyar bu hayvanın yıllık masrafı var sadece, yem parası bu hayvanın işçiliği emeği falan içinde yok. Bayramda ben bu hayvanı 17-18.000’e satmam gerekiyor ki bana bin ya da bin beş yüz lira kalsın ki kalmaz. Üç yıldan bahsediyoruz. Kurban alacak insanlara çok pahalı geliyor değil mi? İşte bütün bu zaman içinde baktığım hayvandan bana kalan bu rakam işte. Siz değerlendirin, emeğim zamanım, yorgunluğum yok içinde. Eskiden bir dana satardın bir düğün yapabiliyordun bir de şimdiye bakın! Bunların hepsi de fiyatların yükselmesinden kaynaklı.

Dükkâna üç yüz kiloluk bir danayı kesiyorsun, dokuz yüz bin lira para topluyor karkas.30 Tl’den. Yerine dana almaya gidiyorsun, üç yüz kiloluk canlı danayı alıyorsun 7-8 TL’ye ve o üç yüz kiloluk canlı hayvan 600 kilo olana kadar besliyorsun,4-5 lirayı da öyle yiyor. Ondan sonra nasıl para kazanacağız? Her sene 100.000 TL zararımız var bizim.

Hayvanlara pasaport çıkartılması, aşıları ücretli midir?

Evet, ücretli ama çok cüzzi rakamlar, veterinerler alıyor. Devletin vermiş olduğu aşılar var bunlardan fazla bir para alınmıyor, bir küpeye bir lira alıyorlar, özel veteriner çağırdığınız zaman ücretler yüksek olabiliyor.

Örneğin hayvanların yemi bitti siz kayıtlı olduğunuz odadan yardım isteyebiliyor musunuz?

Ziraat odasına kayıtlıyım, İstesen de veremez, ziraat bankasına yönlendirir kredi çektirtebilir.

Hayvan bakımı yıldan yıla artıyor mu düşüyor mu? İlk başladığınız yıllarda nasıl bir çiftçiydiniz şimdi ki yıllarda nasıl dahası için öngörünüz?

Ben elimden geldiği kadar devam edeceğim, şartlarımız zor ağır ve seneden seneye şartlar zorlaşıyor. Geçen sene, yemin çuvalı 50 kilo yem 53 TL’ydi bu sene 75 TL bir balya 25 kilo, saman geçen sene 7 TL idi bu sene oldu 13 TL oldu. Bu her şeye yansıyor, ağırlaşıyor. Gücüm yettiği kadar yapmaya devam edeceğiz bir şekilde.

Kurban seçimi nasıl oluyor süreci anlatır mısınız?

Normal şartlarda gelinip kurban seçilip kaparo bırakılır. Ben kendimi bildim bileli kurbanlığını benden alan müşterilerimden kaparo almam, telefonla da kurbanlık ayırıyoruz bir dana bir düve ne istiyorsa söylüyor bütçesini söylüyor o paraya göre hayvan ayırıyoruz. Tanımadığımız kişi geliyor hayvanı gösteriyoruz, pazarlığımızı yapıyoruz, sıraya alıyoruz, mesela bayram sabahı kaçta gelmesi lazım onu söylüyoruz buraya geldiği zaman kahvaltısını yapıyor. Sabah erken gelirse, çayını içiyor, sütünü içiyor, ondan sonra sırası geldiği zaman kurbanını kesiyoruz, paketlemesini yapıyoruz kurbanını alıyor gidiyor.

Peki, hiç marketten almamak adına 4 kişilik bir aileye ortalama yıllık kaç kilo et almalı?

1 sene 52 Hafta olduğuna göre, haftada iki kilodan hesaplasan, 1 kilo kuşbaşı bir kilo kıyma diye hesaplasak 104 kilo civarı et. Türkiye’de bu şartlar altında tahmin etmiyorum kimsenin evinin bu kadar et girmez.  Biz 10 TL’lik 15 TL’lik kıyma satıyoruz. Şu an 48 TL. Bir kilo et bizde.

Kurban kesim ücreti, hayvan kesimi işlemi yapılarak 4 parça haline getirilmesinde büyük baş hayvanlarda 500 TL küçükbaş hayvanlarda ise 100 TL olarak ücret alınmasında İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonun almış olduğu bu kararı bize de anlatırımsınız?

Dışarıdan hayvanınızı aldınız, kesim ücreti ayrıdır, bunun büyükbaşa 500 TL diyorlarsa, küçükbaşa 100 TL diyorlarsa 100 TL’dir. Bu kasap ile yapılan anlaşmaya bağlı bir rakam. Müşteri bize bunu vermiyor ama biz pazarlığı yapıyoruz. Misal kiloda anlaşıyoruz veya ayakta canlı kiloda biz hayvanın fiyatını söyledik, örnek veriyorum; on üç liraya on dört liraya dedik zaten pazarlık yapıyor ‘’Pazarlık sünnettir’’ diyor vur aşağı vur aşağı iniyoruz, ee 500 TL kesmesine diyor 500 TL’de paketlemesine bir hayvandan 1000 TL alıyor e o oda bizden çıkıyor, e otomatikman 1000 TL’ye vermiş olduğumuz Koç 900 TL’ye düşüyor.

Mesela, sen hayvanı başka yerden aldın, bana kesmek için getirdin o zaman ücreti alıyoruz. Aslında biz burada alamıyoruz, biz küçük esnafız ama bu Belediyenin kurmuş olduğu Kurban Pazarlarında bunu alabiliyor. Bizim bundan farkımız ikili ilişkiler dostluğumuz, arkadaşlığımız, burada dükkânımızın olması, bu işi yapmış olmamız bunu gerektiriyor ben daimî müşterimi diyemiyorum 500 TL ver diye, gönlünden ne koparsa diyorum. Ben kendi hayvanlarım için kesim parası almıyorum.

Kurbanlık Fiyatları ne kadar?

Kurban olacak hayvan ortama 22-24 TL arası, Canlı baskülü, yaşı tutmayan kurban olmayacak özelliği taşıyan hayvan adam kurbanda bize kasaba verecek, kesim bizde 30 TL olduğu için karkas kasaba vermiş olsa 14 TL’ye bilemedin 15TL’ye vermiş olabilir. Canlı kiloyu bu da 30 Kiloya çıkıyor karkas da. Adam bunu göz önünde tutarak yaşı tutmayan hayvanı sen burada 24 TL veya 22 Lira kurbanlık hayvana bakıyorsun 24 TL fiyat biçiyorsun, kurban vasfını taşıdığı için öbür yanında da adam bakmışlar 12 aylık 13 aylık oda kurbanlık mı? Kurbanlık. Alan kişi anlamıyor veren kişi biliyor. Alan kişi anlamadığı için atıyorum dana’da 200 kilo et varsa bugün kasaba kestirecek 6000 TL para topluyor öbür türlü bakıyor 6000 TL’nin üstünde ne bulursam diyor veriyor gidiyor.

Büyükbaşta 600 kilo olsa 13.000- 13.500 TL civarından başlar

Küçükbaşlarda 1.500- 2.100 TL’ye kadar çıkar

Kurbana bakılacak kuzu, koç 23 TL’ye alınır. Zaten 40-45 kilo canlı ağırlıkta alındı zaten. Şu an 50 Kilo veya 70 kilo civarında olsa satacak yine aynı paraya. Ne oldu burada? Aldığı kilo avantaj olacak. Kurbanlığına koça iyi bakıp aldırabiliyorsa 20-30 kilo adamın kazanacağı para o ama ben yine söylüyorum, üstüne basa basa söylüyorum hayvan başı kazanacağı para 100- 150 TL’yi geçmez. Bizim sattığımız 13 bin liralık hayvanlarda demin de söyledim, kurbanda ortalama 30 ay baktığın zaman bir danaya zaten kendini yiyor, bırak senin bakımını ana sermayeyi, sen birde buna para verip alıyorsun. Kendimizin yetiştirdiğimizden yola çıkalım 13 bin lira yiyor aşağı yukarı. E dışarıdan bu danayı en kötü şartlar altında yine 4,5 liraya alacak.

İşçi çalıştırıyor musunuz? Yabancı var mı? Varsa neden?

Evet işçi de çalıştırıyoruz, valla yerli bulamıyoruz çalıştırdıklarımız yabancı. Sebebi de yerli bulamıyoruz bizim verdiğimiz para onları kurtarmıyor, bunlar hep kazanamadığın için oluyor kazanamayınca da bir taraftan kısman lazım bu da onlara yansıyor. Ona sorduğun zaman onlar haklı bize sorduğun zaman biz haklıyız. Bugün 100 tane hayvanı olan kişi bir tane çoban tutsa 5 sene sonra kendisi çoban. Çoban patron parayı tutarsa, akıllı olursa patron çoban.

Müşteri olarak biz bu sene kurban seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bu ayları yaşı dolmamış hayvanları bizler nasıl anlarız? Bunlar denetlenmiyor mu?

Silivri bölgesi Hayvan sağlığı açısından Pilot bölge, buradan her yere hayvan çıkışı var ama girişi yasak iki boğaz arası Çanakkale’yle bizim burası yasak sokamazsın. Boğaz köprüsüne çık ya da Yavuz Sultan Selim Köprüsüne çık günde 100 tane kaçak hayvan tırı geçiyor. Doğunun malı geliyor. Tamam gelsin, o da satsın, o da uğraşıyor çoluk çocuk sahibi insanlar satsın hayvanını, ama kaçak geliyor kendi bölgesinde kalması daha mantıklı burası bir şekilde Trakya’yı besler yani iyi kötü hayvancılık var, o da kendi tarafında satması herkes için daha iyi olur, kendi tarafında baksın. Benim görüşüm bu. Bir sürü ithal hayvan geliyor, o zannediyor musunuz o gelen hayvanların hepsi sağlıklı. Alan müşteri sağlık raporu istemeli, veremiyorsa sıkıntı.

Köyün hocasını kurban kesilirken çağırıyor musunuz?

Kendimiz kesiyoruz çağırmıyoruz. Kesimi kendimiz yaptığımız zaman kurban kesecek kişiler yanımızda kesim yerine müşteriyi alıyoruz, kurbanlığı geliyor vekâlet istiyoruz, kurban kesim vekâletlerini veriyorlar bize 7 kişi bu şekilde hayvanı yatırıyoruz, tekbirini getiriyoruz, duasını okuyoruz kesiyoruz.

Bu işin eğitim kısmına bakalım bir de Arif Bey. Kurbanda çok kişi bir yerlerini kesebiliyor?

Bu işin tabii ki bir eğitimi olmalı ve var da zaten. Belediye bize kurs veriyor, eğitim veriyor kurban kesimi için, kurban kesim belgesini veriyor. Biz bunların kursuna gidiyoruz, buradan işimizi bırakıyoruz veya kendi işimizin takibini bırakıyoruz. 20 gün seminere katılıyoruz. Kendimiz bir yerimizi kestiğimiz zaman nasıl tedavi edebileceğiz, neler yapmamız gerekiyor, tampon bölgelerini gösterdiler hepsini öğretiyorlar. Ben hep söylerim önce bir işin eğitimini almak lazımdır. Ben biliyorum deyip bıçakla hayvanı kovalamakla olmaz o işler arkadaşlar.

Kurban kesim yeri olarak belirli noktaları verdiler, çok güzel. Dışarıda kesilen hayvanlara önlem alınmalı. Şimdi dışarıda binlerce milyonlarca hayvan kesiliyor bunlara önlem alsınlar bunların önüne geçsinler, ben kendi kestiğim hayvanların iç organlarını toplayıp atıyorum, ormanın ücra köşesine bırakıyorum doğaya. Bakın bunu herkes unu herkes yapmıyor, yapmalı!  Bütün pisliği kestiği yerde bırakıp gidiyor adam, bunlara dikkat edilsin.

Arif bey sizin kelime hazneniz çok geniş, üslubunuz çok renkli ve inanılmaz espritüel bir kişiliğiniz var bu sizin işinize yansıyor mu?

İşimde çok sinirli ve çok agresifim aslında, nedeni ise türlü türlü insanlarla karşılaşıyoruz, hepsine neşeli olmaya çalışıyorsun ama bir tanesi geliyor ayarını kaçırıyor ondan sonra akşama kadar gidiyor. Çünkü bir işle uğraşmıyoruz ki biz. Bizlerde sorun bitmiyor en basiti dükkândan garsondan tut ahırdaki çobana kadar, dışarıdaki insana kadar hepsi ile bir sorun yaşıyorsunuz. Ben işimi severek yapıp ailemle birlikte çalıştığım için çok mutluyum, ondan rahatım bunu da onlarla esprili bir şekilde tamamlıyorum. Aslında konuştukları zaman çok konuşkan biriyim konuşmadıklarında ben de konuşmuyorum.

Kurban Bayramında nelere dikkat edelim? Kurban Mesajı?

Herkesin Kurbanını Allah kabul etsin, kesecekleri hayvanlara, kurbanlık vasfını taşıyacak hayvanlara, özelliklerine dikkat etsinler. Kendi vicdanı rahat ediyorsa satsınlar. Kendi çocuğu yiyecekmiş gibi düşünsünler.

Ben sizlere Silivri Haber Ajansı olarak bu fırsatı bana verdiğiniz için teşekkür ederim. Yusuf Abi, Şenay Abla sizleri görmekten zevk, mutluluk, onur duyuyorum bizi hiç yalnız bırakmadığınız ve sesimiz olup her zaman destek olduğunuz için…

Birde benim en büyük destekçilerim olan sevgili eşim ve annem gücüme güç katan oğluma, sizin aracağızla bir kez daha var oldukları için teşekkür ederim…

Herkesin güzel barış içinde huzurlu bir bayram geçirmesini temenni ederim…