Haftanız bu mektup kadar güzel olsun.

Erzurumlu Sosyolog alim İbrahim Hakkı boyu kısa olan eşine yazdığı mektup

Haftanız bu mektup kadar güzel olsun.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzurumlu Sosyolog alim İbrahim Hakkı hazretlerini hepimiz Marifetname adlı meşhur kitabından biliriz. İsmail Fakirullah hazretlerinin talebesidir. Gençliğinde, bir vazife için İstanbul'da bulunurken, memleketteki hanımına yazdığı mektuplardan bir tanesi:

"İzzetli, hürmetli, akıllı, gayretli, şefkatli, güzel yüzlü, şirin sözlü, melek huylu, çelebi kollu, nazik belli, şirin yıldızlı, has ve talihim, oğlum annesi, gönlüm cananesi, inci tanesi hatunum ve hanımım küçük kadın Zeliha Hatun huzuruna...

Candan selamlar ve gönülden dualar edip ol mülayim hatırına kat kat sual ederiz. Allah'ın birliğine emanet veririz. Benim küçük kadınım, benim emektarım, ne keyiftesin, ne haldesin, ne demdesin? İyi misin, hoş musun? Allah yardımcın olsun. Kendin uşak (küçük) iken uşak hizmetine düştün. Allah emeklerini zayi etmesin. Rabbim seni bana bağışlasın. Bir dahi dünya gözü ile görüşmek müyesser eylesin, amin!

Acep cihanda senin gibi var mıdır? Zeliha'm, Zeliha'm! O tatlı canını seveyim, o tatlı bakışlarını seveyim. Hiç fikrimden gitmezsin. Öylece ayan gönlümde durursun. Maşallah, maşallah! Benim nazlı aşkım, senin için yollarda ve İstanbul'da şiirler yazıyorum. İnşallah gelende seninle ses sese verelim de çok güzel kitaplar okuyalım. Allahü tealaya âşık olalım, safalar edelim.

Bir küçük kadın gördüm, hemen sana benzettim. Selam sabah ettim. Sesi dahi sana benzerdi. Senin hatırın için sokak ortasında ona yarenlik edip ahvalini sordum. Bir ihtiyar kocası varmış zindanda, ona ekmek götürmüş. 10 kuruş borcunu verip, onu halas edip sevabını sana bağışladım. Allahü teala senden razı olsun. Zira ben senden yer gök dolusu razıyım Zeliha'm...

"Konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır"der ya Eflatun.Ne kadar çok haklı...

Herkese bu mektup kadar değerli,sevgi dolu,bereketli ve bol kalp kazançlı bir hafta  diliyorum...

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak