Hala bir kediniz yok mu?

Uzmanlar, kedi beslemenin bilimsel kanıtlarını ortaya sermişler. İşte neden evimde kedi besleyeyim ki diyenlere birbirinden değerli bilimsel gerçekler:

Hala bir kediniz yok mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kedi beslemenin yararları https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/faa/1/16/1f431.png

Uzmanlar, kedi beslemenin bilimsel kanıtlarını ortaya sermişler. İşte neden evimde kedi besleyeyim ki diyenlere birbirinden değerli bilimsel gerçekler :
1. Kedi sahipleri köpek sahiplerinden daha entellektüel ve zeki: Öyle sallamasyon değil, Wisconsin'de Carroll Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, kedi sahipleri köpek sahiplerinden çok daha belirgin bir zekaya sahip.
2. Kedi sahipleri daha empatik: Evde ya da çevrede kediyle büyüyen çocukların büyürken diğer canlıların ne düşünüp hissettiklerine daha duyarlı ve empatik olduğu gözlenmiş. Küçük yaşta yerleşen empati, insan olmanın belki de en temel taşlarından biri.

3. Kediler harika birer yoldaştırlar: Kedilerin köpeklerden daha kötü bir kader yoldaşı olduğu doğru değildir. Özellikle kadınlar için. Bir İsveç araştırması bir kedinin bir kadında yarattığı mutluluk ve yoldaşlık duygusunun neredeyse romantik ilişkiyle eşit olduğunu göstermiştir. Yani tıpkı köpeklerdeki gibi, onlara kibar davranırsanız, karşılığını kat kat alırsınız.

4. Kedi sahipleriyle anlaşmak çok daha kolay: Kedi sahibi olanlar ve olmayanlar arasında 217 kişinin birbirini oyladığı bir araştırmada, kedi sahiplerinin daha sosyal ve esprili oldukları öne çıkmış.

5. Kediler terapi için dosdoğru adres: Kediler birini kaybetmeniz, ayrılık acısı vs. zor zamanlarınızda sonsuz bir sosyal destek sağlarlar. Acılarınızı daha hızlı aşmanızı ve ağlamak gibi fiziksel semptomlarınızı daha rahat dışarı vurmanızı sağlar. Sizi yargılamayacak ya da konuşarak cevaplayamayacak olan kedinizle konuşmak, yas sürecinizde tam da ihtiyacınız olan şey olabilir bazen.

6. Kedi sahipleri daha açık görüşlü, hassas ve asi: San Francisco'da yapılan bir araştırma kedi sahipleri ve köpek sahiplerinin apayrı kişilikleri olduğunu ve evcil hayvan seçimlerini buna göre yaptıklarını göstermiştir. Kedi sahipleri daha açık görüşlü, hassas ve düzene boyun eğmeyen yapıdadırlar.

7. Kedilerin pati izleri daha az belirgin: Yani çevreye köpeklerden daha az zararları var aslına bakarsanız. Genel olarak daha az yedikleri ve bünyeleri daha zayıf oldukları için, Volkswagen Golf boyutunda doğada izler bırakmaları zor.

8. Kediler çocukların en yakın arkadaşları olup, gelişimlerine yardımcı olur: Kedilerle yaşayan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalara göre, çocukların %81'i anne babasıyla ya da arkadaşlarıyla konuşmaktansa kedisiyle muhabbet etmeyi tercih ediyor. Ve %87si kedilerini yakın arkadaşları arasında sayıyor.

9. Kediler reddedilen sahiplerinin acılarını daha kolay dindirir: Miami Üniversitesi'nda yapılan bir araştırmada bir gruba en kötü "reddedilme" anlarını kağıda dökmeleri istenmiş.Daha sonra da favori evcil hayvanları ve en yakın arkadaşları hakkında sorular yöneltilmiş. Kedileri hakkında düşünmek, reddedilen kedi sahiplerini son derece rahatlatmış.

10. Kediler Alzheimer’le savaşmada birebir: Alzheimer’li hastaların evlerinde kedi varsa, daha az kaygılandıkları görülmüştür. Köpeklerden daha az bakım istedikleri için, Alzheimer’li hastalara önerilen hayvandır.

11. Evde kedi olan çocuklar okulu çok daha az ekiyor: Bir araştırmaya göre evde kedisi olan çocuklar yılda 9 ya da daha az gün okulu ekiyormuş. Bunun sebebi ise kedilerle büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerinin çok daha güçlü olması.

12. Kediler kolesterol

 düşürüyor: Kanadalı bilim adamlarına göre, kedi sahibi olmak, kolesterol ana sebeplerinden biri olan triglesidi düşürüyor.

13. Kediler bazı kanser türlerini kapmanızı engelliyor: Dünya Sağlık Örgütü' nünün araştırmasına göre kedi sahibi olma süresi büyüdükçe, bazı kanser türlerine yakalanma riskiniz düşüyor. Kedilerin taşıdığı bazı bakterilerin bunu önlediği düşünülüyor.

14. Kediler sosyal birer merhemdir: Bazı araştırmalar kedi sahibi olmanın utangaçlığa, sosyal kabukları kırmaya ve diğer insanlarla daha kolay sohbet etmeye yol açtığını göstermiş.

15. Kediler depresyona birebir: Bir kediyi seviyorsanız, bu karşılıksız ve beklentisizdir. Ama yine de evcil hayvanınızın sizi sevdiğini ve umursadığını bilmek, depresyonla savaşmaya birebir.

16. Kediler otistik çocuklar için tam bir yara bandı: Queensland Üniversitesi'nin araştırmasına göre kedileri olan otistik çocuklar konuşmaya, gülmeye, suratları tanımaya çok daha yatkın. Bir otistik çocuk için kedilerin kibar ve sakin yapıları, daha coşkulu olan köpeklerden çok daha faydalı.

17. Bir kediyi okşamak sizi çok daha mutlu biri yapıyor: Kedinizi okşamak vücudunuzdaki oxytocin miktarını arttırıyor. Bu ise tam olarak "sevgi hormonu" dediğimiz şey. Dokunmakla birlikte size mutluluk hissi veriyor.

18. Kedi sahipleri daha az doktora gitmeye ihtiyaç duyuyor: Özellikle yaşlı kedi sahipleri daha az doktora gitmeye ihtiyaç duyuyor. Çünkü kedi sahibi olmayan yaşlılara göre daha çok mutlu ve daha az stresliler. Hastaneye geldiklerinde ise, daha çabuk taburcu oluyorlar.

19. Kediler çocukları daha kibar ve daha şefkatli yapıyor: Kedilerin evin bakıcısı olduğu, bazı araştırmalar sonucu ortaya çıkmış. Sevecen yapıları çocuklara daha kibar ve ince bir ruha sahip olmayı öğretiyor.

20. Kedilerin mırlamasının iyileştirici etkileri var: Kediler 20 -140 Hz. arasında mırladıklarında, bazı hastalıklar için terapetik olabilecek bir frekansa ulaşıyorlar. Kan basıncınızı düşürmek, kemiklerinizi iyileştirmek vb. için kedilerinizin bir mırlaması yeterli!

21. Kediler stresi azaltıyor: Missouri Üniversitesi'nin araştırmasına göre kediler etraftayken insanlar çok daha az stresli.

22. Kediler kalp krizi riskini azaltıyor: Minnesota Üniversitesi'nin yaptığı 10 yıllık bir araştırmaya göre kediler kalp krizine olan yatkınlığı %40'a yakın düşürüyor.

23. Kedi sahibi olmak astım ve bazı alerjilere birebir: Küçüklükten beri kedisi olan çocukların bağışıklıkları çok kuvvetli oldukları için bazı hastalıklara direk dirençli oluyorlar.

24. Kedi sahipleri felç geçirmeye daha az yatkın: Araştırmalar tam olarak nedenini çözemese de, kedi sahipleri diğer insanlara göre çok daha az oranda felç geçiriyor.