Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor?

Kadınların saç modelleri, renkleri hakkında pek çok önyargımız vardır. Bir anda kısacık kesilen saçlar bunalım belirtisi, sıradışı renk tercihleri arayışın içinde olduğunun habercisi olarak yorumlanır. Peki bunların ne kadarı doğru?

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yale Üniversitesi'nde ünlü bir kozmetik firması ile ortaklaşa düzenlenen araştırma, kadınların saç modelleri ve renklerinin karşısındaki insanlar tarafından nasıl yorumlandığı üstüne eğildi ve ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Anlaşılan o ki, kadınların saç modelleri onların toplum içerisindeki konumlarından tutun, çok kritik önyargı değerlerine kadar kafamızda durdukları yeri belirliyor. Saç deyip geçmeyin. İşte madde madde o ilginç araştırmanın sonuçları:

1. Zekiliğin ve dominantlığın saçı

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Popüler kültürün etkisi kadınların saç şekillerine o kadar çok yansıyor ki, ister istemez etrafındaki insanların baktığında gördükleri şey de şekil değiştiriyor. Çok özel bir kesim yapılmadığı sürece, kısa saç kadınlarda zeka ve dominantlık etkisi yaratıyor. Rihanna'nın başlattığını söyleyebileceğimiz yanları kazınmış modeller gibi aykırı kesimler haricinde sıradan kesimlerle kısa tutulmuş saçlar saygınlık uyandıran bir etkiye sahip. Esmer olmak ise artı bir etki yaratıyor.

2. "Seksi kadın saçı"

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Kısa saçların tam tersine, uzun saçlar ise kesinlikle seksiliği çağrıştırıyor. Özellikle at kuyruğu modelinin erkeklerdeki etkisi yüksek. Bu tarz saç modelleri erkek gözünde kadının kişiliğini ve zekasını ikinci plana iten ve direkt dış görünüşündeki artıları ön plana çıkartan etkiler yaratıyor! Burada da bonus puanı getiren faktör sarışınlık.

3. "Aptal sarışın" efsanesi


Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Klişenin zirve noktalarından biridir "Aptal sarışın" tanımı. Ancak erkeklerin gözünde inanılmaz bir etkiye sahip. Araştırmalar gösteriyor ki, ilk bakışta bir erkeğin gözünde sarışın kadın zekasını kanıtlamak zorunda. Sarışın bir kadın ilk bakışta görsel açıdan her zaman bir adım önde ancak amansız bir klişenin kurbanı.  Ancak konuşmalarıyla karşısındakini etkileyebilen bir sarışının rakipsiz oluşu da kaçınılmaz. Popüler kültür de bunu destekliyor.

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Çocuk masallarından tutun günümüzdeki pek çok yapıma kadar sarışın ve zeki kadınlar çok önemli rollerde konumlandırılmışlardır. Kraliçe, prenses, ajan, katil, lider, savaşçı... İlginçtir sarışın ve zeki bulunan kadınlar aynı zamanda "tehlikeli" olarak da tanımlanıyorlar.

4. Orta halliliğin cazibesi

İlginç bir başka tespit de erkekler için anne rolünün biçildiği kadın figürü hakkında. Orta uzunlukta, omuz hizasında diyebileceğimiz tarzda kesilmiş ve abartı bakımdan uzak saç modellerine sahip kadınlar, ideal anne olarak görülüyor. Her erkeğin evlilik hayali kurduğu kadın figürü zihinde bu şekilde canlandırılıyor. Araştırmaya katılan erkek deneklerinin hemen hemen hepsinin zihninde aynı saç modelinde.

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

5. Esmerler:1 - Sarışınlar:2

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Westminster Üniversitesi'nin yaptığı alternatif bir başka çalışma sarışın ve esmerler arasındaki tercihlerde erkeklerin ilginç bir ayrım yaşadığını gösteriyor. Genelde seksilik ve çekiciliğin aynı manaya geldiği düşünülür. Bu test ise bu yargının aslında yanlış olduğunu gösteriyor. Bir gurup sarışın ve esmer kadını test amaçlı birden fazla bara götüren Westminster Üniversitesi araştırmacıları, kadınlarla iletişime geçen erkeklerle yaptığı anket sonucunda şu sonucu ortaya çıkarttı. Esmerler çekici bulunuyor ve erkekler esmerlerle sevgili olmak istiyorlar. Bu da erkekte reddedilme baskısını arttırıyor.

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Sarışınlar ise daha erişilmez görüldüğü için erkekler sarışınlara daha çabuk yanaşıyorlar reddedilseler bile "Kaçan balık büyük olur" psikolojisi onları rahatlatıyor. Yani erkekler kendi kafalarında Barcelona ile maç yapıp yenilmiş gibi oluyorlar, bu da "olağan sonuç" olarak onları sıkıntıya sokmuyor. Araştırma süresince sarışın kadınların esmerlerin iki katı sayıda erkekle diyaloğa girdiği görülmüş! 

Kadınların saçları karşısındakilere ne mesaj veriyor

Sosyolog Dr. Rose Weitz'ın yaptığı çalışmalar gösteriyor ki kıvırcık ya da dalgalı saçlara sahip kadınlar büyük bir avantajı elinde bulunduruyor. Düz saçlı kadınlar erkeklerin gözünde haşin ve seksi olarak tanımlanmış. Bu da toplumdaki konumlarını tepeden tırnağa değiştiriyor. Kıvırcık ve dalgalı saçlara sahip kadınlar daha sempatik, uysal ve sıcakkanlı görülüyor. Bu da onlara özellikle iş görüşmeleri gibi alanlarda avantaj sağlıyor. Kıvırcık saçlı kadınların düz saçlı kadınlara oranla iş görüşmelerinde üç kat daha başarılı olduğunu gösteriyor. Nedense iş görüşmesini yapan yetkililer kıvırcık ya da dalgalı saçlı bir kadınla çalışmanın onlar için daha iyi olacağını düşünüyorlar. Eğer iş görüşmelerinde istediğiniz sonucu alamıyorsanız belki de saç modelinizi değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

(Kaynak: Cosmopolitan)