Mandalina kabuklarını sakın atmayın!

Uzmanlar boşuna vitamini kabuğunda demiyorlar. Mandalina kabuğu mucize faydalarıyla bu sözü haklı çıkarıyor gibi. Çöp olduğunu düşünerek attığımız mandalina kabuklarını hem değerlendirmek hem de inanılmaz faydalarından yararlanmak mümkün. İşte mandalina kabuğunun bilinmeyen faydaları:

Mandalina kabuklarını sakın atmayın!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ayak mantarı: Mandalina kabukları ayak mantarlarını giderici bir etkiye sahip. İçinde ulunduğu çeşitli gaz ve enzimler sayesinde mikropları öldürerek mantar gibi kronik sorunları gidermeye yardımcı olur.

Öksürük: Mandalina ve kabuklarında bulunan antioksidanlar sayesinde öksürüğü oluşturan nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kuruttuğunuz mandalina kabuklarını sıcak suyun içine koyup demleyin 2 hafta serin yerde muhafaza ettikten sonra suyunu süzerek içebilirsiniz.

Sindirim problemleri: Sindirim sistemini düzenleyici vitaminleriyle mandalina kabukları içinde bulundurduğu bu vitaminler sayesinde düzenleyici etkisi yaratır ve sindirim sorunlarına çözüm olur. Toz haline getirdiğiniz mandalina kabuklarını yemeklerinize çok az miktarda koyarak kullanabilirsiniz.

Bronşit: Yemeklerden önce 2 çorba kaşığı mandalina kabuğun üzerine 1 kahve fincanı sıcak su ekleyerek tükettiğinizde bronşit sorunlarınızı iyileştirici etkisi vardır. İçerdiği çeşitli antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde akciğerlere hava taşıyan kanalcıkları açarak iç zarların iltihaplanmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Mandalina kabuklarını başka alanlarda da kullanabilirsiniz.

Mandalina kabuklarını sakın atmayın

Kek ve kurabiyelere hoş koku: Birkaç tane mandalina kabuğunu toz şeker ile rondo’ dan  geçirerek elde edeceğiniz bu hoş koku verici ile mandalina kabuklarını değerlendirebilirsiniz.

Reçel yapabilirsiniz: Mandalina kabuklarına birazda limon kabuğu eklediğinizde harika bir reçelle kahvaltı sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. Sevdiklerinizle tatlı bir C vitamin takviyesi yapabilirisiniz.

Limon ve mandalina kabuklarını istediğiniz boyutta kesip, bir tencereye alın 4 çay bardağı toz şekeri üzerine döktükten sonra 3-4 saat bekletin. Beklettikten sonra 5 çay bardağı sıcak suyu ekleyip şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın. Sıcakken kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Reçeliniz hazır.

Mandalina kabuklarını sakın atmayın

Oda parfümü: Mandalina kabuklarını kullanım alanlarından biri olan koku ise en bilindik ve yaygın bir bilgidir. Kurutulan mandalina kabukları küçük bir mumluğun içine alın. Ardından bir kenardan tutuşturulan mandalina kabuğu çıkardığı duman ile bulunduğunuz mekâna çok hoş bir koku sağlar.

Cilt bakımı: Birçok kozmetik markasının kullandığı mandalina kabuklarını evinizde kimyasal madde kullanmadan hazırlayabilirisiniz. Bir kâseye 2 çay kaşığı mandalina kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, greyfurt kabuğu rendesi ile 2 çorba kaşığı balı karıştırıp 15 dakika kadar yüzünüzde bekleterek yıkayın. Pürüzssüz ve arınmış bir cilde kavuşabileceğiniz bu doğal maskeyi uygulamadan önce cildinizin ufak bir noktasında deneyerek alerjik bir reaksiyon gösterip göstermeyeceğini test edebilirsiniz.

Mandalina kabuklarını sakın atmayın

www.sozcu.com.tr