Mesleki utanç !

Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti. Patronuna işten ayrılarak artık ailesi ve torunlarıyla zaman geçirmek istediğini söyler.

Mesleki utanç !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marangozun Göremediği…

Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti. Patronuna işten ayrılarak artik ailesi ve torunlarıyla zaman geçirmek istediğini söyler. Bunun karşılığında patronu marangozdan son bir isteği olduğunu ve ondan son kez bir ev yapmasını istediğiniz söyler. Marangoz kabul eder ve işe girişir. Fakat gönlü artik işte olmadığı için baştan savma isçilik ve kalitesiz malzeme kullanarak evi bitirir.

İsini bitirdiğinde işveren, evi gözden geçirmek için gelir. Dış kapının anahtarını marangoza uzatır. “Bu ev senin” der, “sana benden hediye”. Marangoz şoka girer. Bu nasıl olur diye düşünür. Bu son diye bir an önce bitirmek için yaptığı evin kendisinin olduğunu öğrenince çok utanır. Bu evin kendi evim olduğunu bilseydim hiç böyle yapar mıydım diye düşünür ve o anda yaptığı hatanın farkına varır. Bir başkası için yaptığı iş aslında kendi kullanacağı standartların çok altındadır.

Evet, kendi hayatınızda da marangoz bizleriz dostlar. Her gün bir çivi çakar, bir tahta koyar ya da bir duvar dikeriz...

Hayat bir “kendin yap” tasarımıdır aslında. Başkaları için yaptığınızı düşündüğünüz olumlu ya da olumsuz her şey bizi kendi evimizi inşa eder. Oturduğunuz evin güzelliği de, çirkinliği de bizim eserimizdir.

Öğretmenler hep şunu derler:

"Biz çocuğunuza  baktığımızda sizin evde ki düzeni, düşünceyi, yaşam tarzınızı görebiliyoruz, yani ne kadar da kendinizi her şeyle ilgileniyor yapıyor ediyor deseniz de biz onu çocuktan rahatlıkla doğrulabiliyoruz". O yüzden her ne yaparsak yapalım önce kendimizde tartarak, ölçerek  yapmalıyız. Çünkü yaptığımız her iş, toplumda her davranış kendimizi temsil etmekte. En pahalı kıyafeti giysek bile en lüks araçtan insek bile, sergilenen davranışlar, kelime seçimi ve konuya olan hâkimiyet dikkat çeker...

Her işi kendimize yapıyormuş gibi,her sözü kendimize söylüyormuş gibi kabul ettirdikten sonra sunabilsek aslında, bu kadar utanç duyulmazdı!

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak