Siyah gülden neden korkulur?

Duyguları anlatmanın en etkili yolu çiçekler.Her biri ayrı bir anlam ifade eden çiçekler. Bazen 'Seni Seviyorum' demenin kısa bir yoludur bazen ise üzüntünün...

Siyah gülden neden korkulur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Siyah çiçekler tarih boyunca hep ilgi odağı olmuş ve sanki farklı bir âlemden gelmiş hissiyatları vardır. İnsanları doğal olmayan renkleri ile mistik bir beklenti içerisine sokarlar. Dünya üzerinde sadece Şanlıurfa’nın Halfeti şehrinde yetişen siyah gülün farklılığını oranın kendine has iklim ve toprak dokusu vermektedir. Çiçeklerin dilinin Viktorya döneminde ortaya çıktığı bilinmektedir ve insanların gibi sadece kelimeler ile değil kendilerini renkler ile anlatma imkânı vermiştir.O dönemde insanlar birbirlerine duygularını çiçekler yoluyla ifade ederlermiş. Herkes çiçeklerin ne anlama geldiğini bilirmiş. Manolya -saygınlık, Kadife çiçeği - üzüntü, Lale - ilan-ı aşk gibi.

Victoria doğduğunda annesi onu hastanede terk eder.Sosyal hizmetlerin gözetiminde olduğu süre boyunca  koruyucu aileler arasında gidip-gelir. Çoğu zaman geri gönderen aileler hiçbir sebep göstermeden sadece " hoşçakal " derler. Bu yüzden Victoria insanlardan nefret etmeyi , güvensizliği , yalnızlığı öğrenir. Kendi kabuğuna çekilip herkesden uzaklaşır ve bağlanma problemi oluşur. Çiçeklerin dilini öğrenen Victoria insanlarla bu şekilde iletişim kurar.

 Renkler çiçeklere birçok anlam kazandırsa da siyahın farklılığı hiçbir zaman değişmemiştir. Çünkü doğada hem olumlu hem de olumsuz düşünceler çağrıştırabilen bir renktir siyah.Size birisi "siyah gül "verse korkarmısınız mesela,kıp kırmızı gül varken neden siyah diye tedirgin olurmuydunuz? O zaman ilk önce siyah gülün olumsuzluğundan bahsedelim:

Siyah ölümün rengidir fakat her ölüm karanlığı getirmez. Bazen de yeniden başlangıcın simgesi ve keşfedilmemişlere bir yolculuktur… Siyah gül göçüp gitmeyi temsil etse bile bunun yanında değişiklik ya da devrime de işarettir. İrlandalılar için siyah gül cesaret ve direnişin bir sembolüdür.Siyah gülün anlamı sevgiliye verildiğinde sana bağlıyımdır. Ancak daha çok cenazeler de görebileceğiniz siyah gül üzüntü ve kederi de temsil etmektedir. Ayrıca siyah gülün bir anlamı da hayata ne kadar bağlıysam sana da o kadar bağlıyımdır...

Umut, neşe ve yeniliğin doğuşunu da işaret eden siyah gül bu anlamı ile güven ve yeniliklere heves vermektedir.

İrlandalılar, “Küçük Siyah Gül” isimli şarkıyı savaşlarında kullansalar bile otoriteye, düzene karşı yapılan ayaklanmada gücün bir sembolü olmuştur. Bu yüzden İrlandalılar için siyah gül cesaret ve direnişin bir sembolüdür.

Siyah gülün olumsuz anlamına gelecek olursak, siyahın ölüm ve yasla anılmasından dolayı siyah gülde aynı anlamla anılmaktadır. Üzüntü ve vedanın bir rengi olan siyah keder, yok oluş, kayıp kısacası ölümü sembolize eder. Cenaze törenlerinde bir daha geri dönmemek üzere yola çıkan kişini anısına gönderilir. İnsanlık tarihi boyunca da siyah gül ilişkilerin bitmesi, sevilen bir kişinin vefat etmesi gibi üzücü anlamları içermiştir.

Fakat unutulmaması bir şey daha : ölümün bittiği yerde yeniden başlangıç vardır…

SEVGİyle kalın...

Chenay Kobak