Tarihe yazılan güvercin

1 Dünya savaşı'nda 194 kişinin hayatını kurtaran kahraman güvercin Cher Ami.

Tarihe yazılan güvercin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1. dünya savaşında, almanlar argonne ormanında amerikan 77. tümeninden 554 kadar askeri izole eder. almanlarla girdikleri çatışmada tümenin büyük bir kısmı ölür veya esir düşer. geriye kalan askerler ise, orada olduklarını bilmeyen amerikan topları tarafından bombalanmaktadır. 3 posta güvercini uçururlar. ilk 2 güvercin hedeflerine ulaşamadan vurulur. 4 ekim 1918 günü ellerinde kalan son güvercin olan Cher ami  (fr. maskülen, değerli dostum) sol bacağına bağlanan mesajı iletmeyi başarır. cher ami havalanırken almanlar tarafından vurularak düşürülür, ancak tekrar uçmayı ve 40 kilometrelik mesafeyi 25 dakika kadar kısa bir sürede almayı başararak mesajı iletir. 

Mesaj şu şekildedir: we are along the road paralell (sic) 276.4. our artillery is dropping a barrage directly on us. for heavens sake stop it. (276.4ün paralelindeki yolun yanındayız. kendi mevzilerimiz direkt olarak üzerimize yaylım ateşi yapıyor. tanrı aşkına durdurun.)

bu uçuş esnasında göğsünden vurulmuş, bir gözü kör olmuş ve bacağı da vücuduna sadece bir tendonla bağlı kalacak şekilde kopmuştur. tümenin hekimleri tarafından tedavi edilir, hatta kopan bacağının yerine kendisine tahtadan bir bacak yapılır.

bir generalin gözetiminde amerika'ya getirilen kuş, bir çok madalya ile ödüllendirilir. yaklaşık bir yıl sonra ölümünün ardından tahnitlendiği esnada, kayıtlara erkek olarak geçirilmiş olmasına karşın dişi olduğu farkedilir. halen "National museum of American history'de "özgürlüğün bedeli sergisinde yer almaktadır.