Yola diken diken adam

Hazreti Mevlana kaleme aldığı eserler içinde en meşhuru şüphesiz Mesnevidir. Allah aşıklarının kitabı bilinen ve bütün insanlığa hoşgörüyle seslenen Mevlana'nın Mesnevisinden sizin için seçtiğimiz bir hikaye.İyi okumalar.

Yola diken diken adam
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu iş, o tatlı sözlü; fakat kötü huylu adamın yol üstüne diken dikmesine benzer.

Yoldan geçenler ona darılmaya başladılar; bu dikenleri sök diye bir hayli söylendiler; fakat fayda etmedi.

Her an o dikenler çoğalmakta, halkın ayağı dikenler yüzünden kanamaktaydı. Halkın elbisesi dikenlerden yırtılmakta, yoksulların ayakları paramparça olmaktaydı. Vali, ona:

“Mutlaka bunları sök”.dedikçe adam: “Evet, bir gün sökerim” diyordu.

Bir süre daha “Yarın, yarın” diye tembellik edip duruyordu. Bu süre içinde de diktiği dikenler kökleşti, kuvvetlendi.

Vali, bir gün:

“Ey sözünde durmayan kişi, beri gel, emrettiğimiz işi sürüncemede bırakma !”dedi.

Adam:

“Babacığım, bir hayli gün var: bugün olmazsa yarın olur” dedi.

Vali:

“Hayır, acele et, işi savsaklama. Sen yarın bu işi görürüm diyorsun; ama şunu bil ki gün geçtikçe o dikenler daha da yeşeriyor, dikeni sökecek kişi de ihtiyarlayıp aciz bir hale geliyor. Diken kuvvetlenmekte, büyümekte; dikenleri sökecek kişi ihtiyarlamakta, kuvvetten düşmekte…

Diken sökecek kişi her gün perişan bir hale gelmekte, kururyup kalmakta. Dikense daha ziyade gençleşmekte, sen daha fazla ihtiyarlamaktasın. Çabuk ol, zamanını geçirme dedi.

Her kötü huyunu bir diken bil. Dikenler kaç keredir senin ayağını zedelemekte. Defalardır kötü huyundan perişan bir hale dönüşür. Fakat duygun yok, pek duygusuzlaştın.

Çirkin huyundan başkalarını zarara soktuğundan, başkalarına eziyet çektirdiğinden dolayı kem kendine azap veriyorsun, hem başkalarına.

Mevlana, bundan tam sekiz asır önce bütün insanlığa sevgiyle seslenmiş. Doğu ile Batı medeniyetleri arasında köprü olmuş büyük bir mutasavvıftır.

Hazreti Mevlana kaleme aldığı eserler içinde en meşhuru şüphesiz Mesnevi’dir. Kuran’ın tefsiri ve Allah aşıklarının kitabı olarak da nitelendirilen Mesnevi, hakikate ve doğru bilgiye ulaşma konusunda önemli bir kaynak eseridir. 

SEVGİyle kalın…

Chenay Kobak