2012'nin teknolojik kehanetleri

2012, Maya inancına göre bir çağın sonu hatta 'kıyamet' olarak yorumlansa da, daha uzun vadeli düşünenler için gelecek yılın getireceklerine bakmakta fayda var.

2012'nin teknolojik kehanetleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu senenin en önemli gelişmesi, sosyal iletişim uygulamalarının iş dünyasında yaygınlaşması olacaktır. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum zira şirketlerin bu işten önemli çıkarları var.

imdiye dek bu süreç yavaş ilerledi çünkü iş dünyasında, sosyal iletişim platformlarını kullanmanın zaman kaybı, hatta işten kaytarma olduğu izlenimi hâkimdi.
Aslında tam tersi söz konusu. Kurumsal yazılımların gelecekte Facebook'a benzeyeceğini düşünüyorum. Hatta hâlihazırda bu yönde eğilimler var. Chatter, Salesforce, Yammer ve Jive gibi uygulamalar şu an itibariyle kullanılmaktalar.

Bir diğer önemli faktör ise bu dönemde istihdam edilecek kişilerin sosyal medya kullanımına alışkın olmaları. Onlara Facebook'a benzer bir kurumsal yazılım sunduğunuzda, hiç zorluk çekmeyeceklerdir.

Google, Android’in kontrolünü yitirebilir

Bu sene içinde takip etmek gereken bir başka konu ise Google'ın Android'in kontrolünü yitirmesi olasılığı. Çünkü gelişmeler, tablet bilgisayar piyasasının Amazon ve Apple tarafından paylaşılacağını, üçüncü bir rakibin işinin çok zor olacağını gösteriyor.

Amazon, tabletlerinin maliyetini içerik satışından karşılayabilir. Bu açıdan tabletler "taşınabilir satış noktaları" olarak tasarlandı ve bu çok akıllıca. Apple ise hem satış hacmi, hem işlemci ve ekran alımlarını çok düşük maliyete halletmesi, hem de marka gücüyle yüksek fiyata satış yapabiliyor.

Dolayısıyla bence Amazon'un pazarın alt kısmına, Apple'ın ise üst kısmına hakim olması ihtimali bir hayli fazla. Bu da Google için sorun anlamına geliyor.

Yakın alan iletişimi

Bir diğer tahminim ise kablosuz bağlantıların ücretlendirilmesine dair olacak. Ben bu sene piyasaya çıkan iPhone'un "yakın alan iletişim" çipine (near field communication chip) sahip olacağını ve bu sayede kablosuz iletişim ücretlendirilmesini kökten sarsacağını bekliyordum. Bu olmadı, ama olacağına eminim. Bu sene çıkacak iPhone'un bu özelliği olacağını düşünüyorum.
Böylece Apple'ın var olan ancak hak ettiği gibi kullanılmayan bir teknolojiyi alıp yeninden tanımlamasının son örneğini göreceğiz.


Elissa Fink - Tableau Yazılım

Öncelikle var olan veri miktarının gittikçe artmakta olduğunu tespit etmek lazım. Bu sadece bilgi işlem çalışanlarını değil, sıradan çalışanı ve yöneticiyi de etkiliyor, zira artmakta olan verilere dayanarak kararlar almak durumundalar. İkincisi, kurumsal yazılımların bireysel olarak kullanılan yazılımlara benzeşmesi hızı artıyor. Kullanması daha basit, hızlı ve özel eğitim gerektirmeyen kurumsal yazılımlar ortaya çıkıyor.

Üçüncüsü ise mobil uygulamaların iş dünyasında çok daha yaygınlaşması eğilimi.

Kurumlar tablet bilgisayarlara özellikle de iPad'e çok hızla uyum sağlıyorlar. İnsanlar, verilerine nerede olursa olsun ulaşabilmek istiyorlar. Bu üç eğilim, sıklıkla karşılaşacağımız gerçeklere işaret ediyor.

William Dudley - Sybase 365

Tahminlerimden biri iPhone 5'in "yakın alan iletişimi"nden daha fazla faydalanması olacak.

Böylece alışverişlerde ödeme yapılmasının yolu açılacak ama tabii satıcı tarafından da buna uyumlu bir sistem sunulması gerekiyor. Öte yandan Apple'ın "satış noktası" kurmak gibi bir amacı olacağını hiç sanmıyorum.

Bu konuda yeterince detay bilinmese de Apple'ın bu alana dair önemli bir müdahalesi olacağını tahmin ediyorum. Tabii Google'ın da mobil ödeme hizmetlerini geliştireceğini eklemek lazım.

Akıllı telefonda mücadele sürecek

İkinci olarak cihazlar etrafında bir takım gelişmeler olacaktır. Windows Phone'un yavaş yavaş ortadan kalkacağını değil, tam aksine kendi alanını koruyacağını düşünüyorum. Blackberry ise Orta Doğu ve İngiltere'de çok yaygın. Şirketlerde de popüler durumda. Ayrıca Apple, Android ve Windows Phone'un sahip olmadığı bazı özellikleri var.

Dolayısıyla onlar da mücadeleye devam edeceklerdir.

Ben Holmes - Index Ventures

Üç boyutlu baskı tekniği bilim kurgu öğesi olmaktan hızla çıkıyor.

Bence bu hayati bir dönüşüm: Tüketicilerin istedikleri ürünleri kendilerinin yapabilmesi. Birkaç yıl önce yalnızca mimari ve Formula 1 alanında kullanılan bu teknik artık ucuza mal oluyor ve yaygınlaşıyor.
İkincisi, akıllı telefonların, insanı çevreleyen dünyalara dair bir uzaktan kumanda haline geldiğini düşünüyorum. Yemek siparişi vermek, taksi çağırmak, konserlerden haberdar olmak ya da evinizin sıcaklığını ayarlamak mümkün.

Bir diğer nokta ise mobil cihazlardaki oyunlara dair. Angry Birds gibi oyunların başarısı ortada, ancak bu alan halen çok ilerlemedi.

Neil Campbell - Dimension Data, Güvenlik müdürü

2011 yılı örgütlü gruplar ya da hükümetler tarafından yapılan sanal saldırılar hakkında farkındalığın arttığı bir yıl oldu. Maalesef 2012 de bu tür tehditlerin artacağı ve internet'e musallat olacağı bir yıl olacak.
Zira bu saldırıların teknik yanı çok basit ve etkisi bir hayli güçlü. Bunlara engel olmanın çaresi ise temel güvenlik ilkeleri, yani çok zor değil.
Bir diğer mesele ise bulut iletişim (cloud communication) sistemlerinin güvenliğine dair.

Bu sistemlerden faydalananların güvenlik ihtiyaçlarıyla, bulut hizmeti sunan şirketlerin güvenlik donanımları arasındaki uyumun, bu teknolojiye olan büyük ilgiye oranla bir hayli düşük olduğunu düşünüyorum.

Çalışanların, iş yerlerine kendi bilgisayarlarını getirmesi (Bring your own device) uygulaması ise şirketleri bu duruma uyum sağlamak durumunda bıraktı ve bırakacak.

Aksi halde, çalışanlar bir yolunu bulup kendi cihazlarını iş yerlerinde kullanacaklardır.

Steven Prentice - Gartner

Şirketlerin bilişim bölümlerinin bu alana hâkim oldukları iddiasının tahmin edilenden daha az gerçek olduğunu düşünüyorum. Bu hâkimiyet daha da azalmakta.
Mobil cihaz kullanımının artışı, sosyal iletişim, kişisel sistemlerin kullanılması, ortak kullanılan platformlar, yazılımın hizmet halini alması... Bu zor zamanda bilişim yöneticilerinin proaktif olmaları ve tavırlarını yenilemeleri gerekiyor.

Büyük veri patlaması ve yaşam interneti

Bence çoğu şirket ve örgütü etkileyecek mesele "büyük veri patlaması" olacak. Bu "yaşam interneti", yani birbirine bağlı cihazların ürettiği dev miktarda veri sebebiyle yaşanabilir.
Şirketler doğru kararlar yapabilmek için, bilişimcilerden daha iyi veri talep ederler. Bu çok kolay bir iş değil ama ortaya çıkan dev miktarda veri toplanabilir ve analiz edilebilir.

"Yaşam interneti" oyunun kurallarını değiştirecek gibime geliyor. Mobil bağlantı, internete bağlanmanın esas biçimi olmakta. Ayrıca, sosyal medyaya yapılan yatırım balonunun patlamak üzere olduğunu düşünüyorum.

Bence, sosyal medya ortadan kalkmayacak, kaybolmayacak ama daha gerçek bir hal alacak.