Balıkçıların heyecanına ortak olduk

Geçtiğimiz gece, balıkçılarla birlikte denize açıldık. Aylardır av yasağının kalkmasını bekleyen balıkçılarla birlikte Cuma günü Marmara'nın derinliklerine tekrar 'Vira bismillah' diyerek ağ attık

Balıkçıların heyecanına ortak olduk
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Balıkçı Duygu Arat ve oğlu Emin Arat ile birlikte "Yaşar Arat" isimli tekneyle çıktığımız balık avında Parkköy açıklarına doğru yol almaya başladık. Mürettebat açılır açılmaz yağmurluk ve çizmelerini giyerek maruz kalacağı deniz suyuna karşı hazırlığını yaptı. 

Mesleğinde yarım asrı geride bırakan Tecrübeli kaptan Duygu reis, radar cihazlarının balık sürülerini tespit ettiği noktada durdu. Kaptan köşkünden verilen telsiz talimatıyla hazırda bekleyen küçük motor denize indirildi ve ağ atılmaya başlandı. Oldukça geniş bir çember çizen tekne tekrar başladığı noktaya döndü. Yaklaşık 30 dakika sürecek olan tel sarma işlemine geçildi. Tel sarma işleminin ardından ağ toplanmaya başlandı. Mürettebatın işinin ne kadar zor olduğunu orada bir kez daha gördüm. Mantarcı, ağcı, kurşuncu öyle bir istif yapıyorlardı ki gemiye toplanan ağ takımlarını yukarıdan akan deniz sularına aldırmadan. Artık son anlara yaklaşmıştık. O akşam ki nasip birazdan gemiye aktarılacaktı. Kaptan dâhil tüm mürettebat merakla ağlara asılmaya başladı. Ağlara takılan balıkları büyük bir vakum aracıyla deniz suyundan ayrıştırarak gemi içerisindeki bölüme boşaltmaya başladığında yüzler gülüyordu. Öyle ki saatledir verdikleri emeğin karşılığını almışlardı. İki personel vakumdan hazneye düşen palamut ve diğer balıkları ayırmaya başladılar. En son işlemde köpük kasalara doldurmak oldu. Bu işlem sabah güneş doğana kadar sürdü. Sabah erken saatlerde kıyıya yaklaştığımızda bekleyen kamyona yüklendi tutulan balıklar kasalanmış halde. O gece bereketli geçmiş (mürettebat söyledi) av.Yaklaşık 400 kasa istavrit,20 kasaya yakın palamut avlanmıştı.