Başkan Işıklar: '1 Hayvanda Tespit Edildi'

Şarbon şüphesiyle karantina altına alınan Silivri Sancaktepe Mahallesi ile ilgili soruları yanıtlayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, '1 hayvanda tespit edildi. 3 bin 500 hayvan sözü geçti ama bu kesinlikle doğru değil. Benim aldığım bilgilere göre yayılma riski yok. Aşılamalar devam ediyor' dedi.

Başkan Işıklar: '1 Hayvanda Tespit Edildi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’de dün akşam şarbon şüphesiyle Çanta köyü olarak bilinen Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri karantina altına alınmıştı. Mahallelerde karantina devam ederken Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
İlçede Şarbon vakasının ilk kez yaşandığını belirten Başkan Işıklar, ”Burası tarım ve hayvancılığın yıllardır yapıldığı bir bölge. Burası Çanta köyü. Burada küçük baş hayvancılık, büyük baş ve , kümes hayvancılığı, yapılıyordu. Şarbon krizi ilk kez yaşanıyor bu böyle olunca kontrol ve denetim takdir edersiniz ki, zorlaşıyor. Sorun şu biz kurban kesim sırasında 5 yere ruhsat verdik. En çok can yakıcı şekli kurban satıcılarında çok tepki aldık. Bu tepkileri göğüsledik, doğal karşıladık. Vatandaşın sağlığı açısından böyle tepki almamız normal. Bu 5 yerde şikayet ve herhangi sıkıntı görmedik. Hayvan bakılan yerlerdeki asıl sorun denetim sürekli olmaması” dedi.

"Aşılama ilgili önlemler alındı"
Hayvancılık için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Işıklar, ”Buralarda hayvan bakım yerleri oluşturulmalı. Teslim ettiği hayvanlarına gelip bakabilmeli burada vatandaşlar. Biz 6,7 tane hayvan bakım yeri yapılmasını önermiştik. Bunlar yapılsa çözüm daha kolay olur. Bu konuda 45 kesim yerinde kesinlikle böyle bir vaka yok. Bu sürekli hayvan bakılan yerlerde böyle bir sıkıntı yaşamadık. Hayvanların beş hayvandan birinde olduğunu öğrendik. Kesin bilgiyi Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlardan alacağız. Aşılama ilgili önlemler alındı. İncelemeler devam ediyor" diye konuştu.

"3 bin 500 hayvan sözü geçti ama bu kesinlikle doğru değil"
Denetimlerin devam ettiğini sözlerine ekleyen Işıklar, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Denetim yapıldı. 3 bin 500 hayvan sözü geçti ama bu kesinlikle doğru değil. O kadar hayvan olmadığını ben yaptığımız denetimden biliyorum. Benim aldığım bilgilere göre yayılma riski yok. Kontrol altında. 1 hayvanda tespit edildi. Bu akşam konu netleşmiş olur. Boğaz Köprüsü’nden bu yana canlı hayvan girmediğini biliyoruz. Bizim bölgemizde çok sıkı bir denetim oldu. Bir küpe yakaladık. Sahtesini yapmışlar onu bile yakaladık. Hayvan denetimleri ilçe tarımda yapılıyor. Bundan önce de yapılıyordu."