Belediyenin Tarım Uygulamaları Yerinde İncelendi

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi tanıtım günleri kapsamında, belediyenin ürettiği ürünler yerinde incelenerek üretim ve paydaşlarla işbirliği çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Belediyenin Tarım Uygulamaları Yerinde İncelendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri Belediyesi’nin Gümüşyaka’da 250 dönüm arazide kurduğu Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, 2010 yılından bu yana çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.  Aromatik ve tıbbi ürünlerin yanı sıra, sebze ve meyve üretimi ile arıcılık çalışmalarının da yapıldığı alanda, ilçe protokol üyelerinin katılımıyla tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  Belediyenin paydaşlarla yürüttüğü işbirliği çalışmaları hakkında bilgilerin aktarıldığı toplantının ardından tarla dolaşılarak üretilen ürünler yerinde incelendi. Gerçekleşen tanıtım toplantısına; CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, CHP ve AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Turgay Sakarya, Sarten Ambalaj Onursal Başkanı Yusuf Sarıbekir, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, belediye başkan yardımcıları, muhtarlar, oda başkanları, üreticiler, belediye birim müdürleri ve mahalle konseyi üyeleri katıldı.

OSKAY; “BELEDİYEMİZ İLE ARICILIK ÇALIŞMALARIMIZA HIZ KAZANDIRDIK”

Gerçekleşen tanıtım toplantısında arıcılık konusunda bilgiler aktaran Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Devrim Oskay, şunları söyledi; “Bal arıları, tozlayıcılık yönüyle şuan dünyada en popüler canlı. Bunun yanında bal arılarından soframızda bulunmakta, bal ve diğer bal ürünleri üretilebiliyor. Üniversitemizde 100 kolonilik bir sürümüz var. Projemizin konusu hastalıklara dirençli damızlık ana arı ve koloni arı yetiştirmek. Silivri Belediyesi ile de arıcılığa yeni başlamak isteyen ve ileri düzeyde arıcılık bilen üreticilerimize dünya üzerindeki en son tekniklerle, arıcılığın nasıl yapılacağını öğretmeyi hedefliyoruz. Tüm bunların sonunda arıcılık konusunda sertifikalandırma çalışması yapmayı planlıyoruz.”

EYİCİL; “DEVLET ÇİFTÇİYİ DEĞİL, ÇİFTÇİ DEVLETİ DESTEKLİYOR”

Ziraat Yüksek Mühendisi Zehra Eyicil; “Türkiye’de tarım şuan ulusal gelire % 9 katkı sağlıyor! Bu kadar önemli olmasına rağmen ne yazık ki Türkiye’de tarım artık desteklenmiyor ve çiftçi çok zor şartlarda üretim yapar duruma geldi. Son 10 yılda çiftçinin girdileri ortalama % 300 arttı, fakat buna rağmen ürün fiyatları girdi fiyatlarının çok çok altında kaldı. Devlet çiftçiyi destekliyoruz diyor, nasıl destekliyor? Mazot desteği veriyoruz diyorlar, 2013 yılındaki rakamlara bakarak verdikleri mazot desteği 612 milyon lira. Fakat çiftçinin mazot için ödediği KDV ve ÖTV ne kadar? Yaklaşık olarak 8 milyar lira. Çiftçi devletten 612 milyon lira destek alırken, devlete 8 milyar lira vergi ödüyor! Yani mazot hesabından bakarsanız devleti sizler destekliyorsunuz. Silivri’de tarımı yaşatmaya çalıştığı ve çiftçinin yanında olduğu için Silivri Belediye Başkanına ve çalışan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

SAĞLAM; “HANGİ BİTKİ NASIL EKİLİR, VERİMİ NASILDIR BİRLİKTE İNCELİYORUZ”

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Canan Sağlam; “Silivri Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz ortaklaşa çalışmalarda tıbbi bitkiler ağırlıklı olunca ve işin içinde arıcılık olunca, aromatik bitkiler olarak yola devam etmeye karar verdik. Her aşamada ben de burada görev aldım. Tıbbi aromatik bitkiler aslında bu işin tuzu, biberi. Eğer bir ülkede siz kekiğin % 60’şını yani dünya ihtiyacı karşılıyorsanız, bu konuda bir şeyler yapmak lazım. Bu bölgede birçok bitki potansiyel olarak yetiştirebilirler. Bulunduğumuz Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde de hangi bitki nasıl ekilir, verimi nasıldır diye incelemelerde bulunarak, bölge çiftçisine ve üreticilere örnek oluyoruz” dedi.

ARGUN SİLİVRİ’DE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ANLATTI

Bölgede enginar üreticiliği yapan, Silivri Belediyesi ile ortaklaşa çalışmalar yürüten Marka Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Argun şunları söyledi; “İki yıldan buyana tarım üretimine başladım. Tarıma farklı bir şeyler yapmak gerekiyordu ben de enginar üreticiliğine başladım. Bilindiği gibi enginar Akdeniz bölgesinde ve Ege bölgesinde üretimi yapılan bir bitkidir. Ben bu bölgede ilk defa enginar üretimini yapmayı denedim. Olmaz denileni 20 dönümle başlayıp, 50 dönüme çıkardık. Amacımız çok faydalı olan bir bitkiyi bu bölgede ve Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak. Bu konuda bizden yardımlarını esirgemeyen ve çiftçilerimize yol gösteren Silivri Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.”

IŞIKLAR; “İLÇEMİZDE BİR TARIM POLİTİKASI OLUŞTURDUK”

Gerçekleşen tanıtım toplantısında belediyenin tarım faaliyetlerini geliştirme konusundaki ısrarına dikkat çeken Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Benim amacım ilçemizde aromatik bitkilerin, iyi tarım- endüstriyel tarım konusunda bölgesel kalkınmaya dönüşecek bir politika oluşturmaktı. Göreve geldiğimizde yerel kalkınmaya çok önem vermiştik, tarım bunun bir ayağı oldu. Bu topaklarda buğdayın, ayçiçeğin haricinde hiçbir şey ekilmiyordu. Buğday ve Ayçiçek senede 23 günde her şeyi ile bitiyor, 340 gün tarlası boş kalıyor. Senede 2-3 kere verim alınabilecek belki birçok çeşit bitkiyi örnek verebiliriz. Bölgemizin böylesi bir zenginliği var ve biz bu konuda farkındalık yaratmak için çalışıyoruz. Endüstriyel tarım ve iyi tarım örneğini geliştirerek, bu toprakları koruyabiliriz. Kendi yerel zenginliklerimizin tanıtımını yaparsak ve pazar oluşturursak bölgemizi ekonomik anlamda da kalkındırırız” şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ TARIMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi Tanıtım Günlerine katılan Gazeteci-Yazar Abbas Güçlü, belediyenin tarım çalışmalarının ilçe adına önemine dikkat çekerek çalışmaların özellikle üreticiler ve halk tarafından desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Güçlü; “Bu gün köylülük öldüyse, ziraat öldüyse bunda hepimizin payı var. Avrupa’da tarımla uğraşan insan sayısının bizdekinin % 10’u kadar olup da, bizden 5 kat daha fazla ürün ürettiğinde anlasaydık çok daha fazla mutlu olurduk. Tarımla uğraşan sayısı bütün dünyada azalıyor ve ürün artıyor, bizde uğraşan da azalıyor, ürün de azalıyor. Bunun kabahatlisi hepimiziz. Hükümetten, devletten alınacak destekle eğer biz kendimizi kurtarmaya çalışırsak yolda kalırız. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmaya çalışmamız lazım. Halkın sahip çıkmadığı hiçbir şeyin ayakta kalması mümkün değil. Bizim köylülerimizde niye tembelleşti?  Siyasetçiler verdiler, verdiler... Türkiye’de 36 milyon kişiye devlet maaş veriyor! Herkes bir şekilde maaş aldığı için üretim ölüyor. Silivri’de Başkan tarım konusunda önemli bir başlangıç yapmış, bunun üreticiler, çiftçiler ve tüm halk tarafından desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.