Çerkes Sürgünü ve Soykırımı unutulmadı

Kuzey Kafkasya Kültür Derneği, Silivri'de bir ilki gerçekleştirdi ve 151. yılında Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı anma programı düzenledi.

Çerkes Sürgünü ve Soykırımı unutulmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Silivri’de faaliyet gösteren Kuzey Kafkas Kültür Derneği, bir ilki gerçekleştirerek, 21 Mayıs 1864 yılında sürgün edilen ve soykırıma uğrayan Çerkesler’i anma programı düzenledi. Silivri Sahili’nde gerçekleştirilen programa, Silivri Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Has, siyasi parti temsilcileri, Silivri’de ikamet eden Çerkesler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sunuculuğunu Özkan Kandemir’in yaptığı anma programının en büyük sürprizi ise tören alanına getirilen ve Kuzey Kafkas halkları için önemli bir yere sahip olan “at” oldu.

Programın açılışında kısa bir konuşma yapan Can Dağaşan’ın Silivri’de ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşadığı gözlerden kaçmazken, Dağaşan da katılımcılara günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Dağaşan’dan sonra kürsüye davet edilen Dernek Onur Kurulu üyesi Hakkı Kalkay da Çerkesler’in tarihi süreçteki önemlerinden ve yaşadıkları soykırımın büyüklüğünden bahsetti. Kalkay’dan sonra kürsüye gelen ve Çerkesler üzerine birçok araştırması bulunan Hulusi Üstün, “Çerkes kime denir?” sorusuyla başladığı konuşmasında, Çerkesler’in Kuzey Kafkasya’ya yerleşmelerinden, konuştukları dilin nasıl oluştuğuna dair efsanelerden, Çarlık Rusya döneminde Çerkesler’in yaşadıkları zorluklardan günümüzdeki Çerkesler’e kadar birçok konuda belki de katılımcılardan birçoğunun ilk defa duyduğu bilgilere yer verdiği konuşmasını gerçekleştirdi.

Üstün’den sonra akordeon ile çalınan ağıtlar dinleyicilerle buluşturuldu. Bu kısa dinletinin ardından Piri Mehmet Paşa Camii İmamı eşliğinde toplu dua gerçekleştirildi. Duanın sonrasında ise protokol üyeleri ve dernek yöneticileri, Çerkes sürgünü ve soykırımında hayatını kaybedenlerin anısına üzerinde “21 Mayıs 1984 Çerkes Soykırımını Unutmadık Unutmayacağız” yazılı siyah çelengi denize bıraktı ve program böylece sona erdi.