Cezalara artış geldi

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan TCK ve CMK'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun TBMM'de kabul edilmesi ile birçok cezaya artış getirildi.

Cezalara artış geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

12 yaşından küçük çocuklara cinsel istismar suçunun cezası 16 yıldan 18 yıla çıkartılırken, telefonla dolandırıcılık yapanlara verilen cezalar da arttırıldı.

TBMM'de kabul edilen kanunla TCK'nın 103. maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda değişiklik yapılarak cezalar arttırıldı. Mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda nitelikli cinsel istismar suçunda verilecek ceza 16 yıldan 18 yıla çıkartıldı. Sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla çıkartılarak cezalar arttırıldı.

Telefon dolandırıcıları yandı
TBMM'de kabul edilen yasa ile dolandırıcılık suçunun basit halinin cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Dolandırıcılık suçunun failinin kendisini polis, hâkim, savcı, banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması,bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi halinde verilecek hapis cezası ise en az 4 yıl olacak.
Patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan malzemelerin izinsiz olarak bulundurulması veya kabul edilmesi de suç olarak düzenlenirken, suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Ayrıca, suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi halinde yarı oranı yerine bir kat artırım yapılacak.